Eurovision 2022: Jespers topp 10

Roxen med «Amnesia» var Jespers favoritt i fjor. Den gikk ikke videre fra semifinalen. Blir det bedre hell med favorittene i år?

Da var tiden inne for å sette sammen årets toppliste. 40 nye Eurovision-låter skal evalueres, og i dette innlegget presenterer jeg hvilke ti bidrag jeg liker aller best i år. Jeg føler at det er flere låter jeg ønsker å ha med, samtidig som jeg har byttet vinner sånn ca. fire ganger etter at vi fikk alle låtene. Så denne lista kan se helt annerledes ut om bare et par uker.

10. Vladana – Breathe (Montenegro)

Jeg var usikker på om jeg skulle ha Montenegro med på lista. Men jeg som egentlig er veldig svak for cliché Eurovision-ballader, følte at topplisten min ikke ville vært komplett uten å ha med Breathe. Jeg håper Montenegro får det til i år. De har ikke alltid gjort det bra, men dette er en veldig fin sang. Alt her vil avhenge av hvordan Vladana gjør det på scenen. Dette kan både være en låt juryene vil spise opp (som Proud i 2019), men det kan også ende på bunn tre i semifinalen. Vladanas framføringer på pre-partyene har vært av varierende kvalitet, men jeg håper hun leverer på scenen i Torino. Veldig typisk Eurovision-ballade både på tekst og komposisjon, men samtidig er det ofte slike ballader jeg liker godt.

9. Mahmood & Blanco – Brividi (Italia)

Brividi er kanskje ikke en av låtene jeg har hørt aller mest på i år. Men når jeg først er innom låten på spillelista, går det alltid opp for meg hvor fin jeg faktisk syns den er. Italia tar igjen konkurransen seriøst, og jeg finner det ikke helt usannsynlig at Mahmood og Blanco kan gi Italia en seier på hjemmebane. Nydelig tekst og melodi og begge to synger bra. Dette er en låt man virkelig kan føle budskapet på uten at man forstår italiensk. Og sånn syns jeg det skal være i Eurovision. Låter på eget språk, men som likevel fanger alle som hører på.

8. Circus Mircus – Lock Me In (Georgia)

Georgia har den låten som har vokst aller mest på meg i år. Jeg likte ikke Lock Me In på noen måte da den kom ut, og syntes hele låten bare var en utrolig rar greie. Selv om jeg fortsatt er usikker på om jeg er så glad i versene, så er det refrenget som gjør at jeg elsker dette. Noen låter klarer virkelig å bare gjøre meg så utrolig glad, og det er akkurat det som skjer når refrenget kommer. Jeg kan gå og synge «Lock Me Out! Lock Me Sidewaaaays!!!» i lang tid etter å ha hørt sangen. Helt fantastisk, og gøy at Georgia fortsetter å gjøre sin greie. Jeg vil så gjerne ha Circus Mircus i finalen, og håper resten av Europa tenker det samme.

7. Cornelia Jakobs – Hold Me Closer (Sverige)

Vårt kjære naboland er sånn enten eller for meg i Eurovision. Enten syns jeg de sender kvalitet, eller så syns jeg det bare er en overvurdert fan hype. Cornelia faller under første kategori, og dermed kom Sverige seg trygt inn på min toppliste i år. Hun har en fantastisk kraft i sangstemmen som passer bra til både låten, den triste teksten og den dramatiske melodien. Det hele klaffer perfekt sammen og du føler virkelig det Cornelia synger. Sverige blir nok å se høyt oppe i år, kanskje det til og med blir seier?

6. Ronela Hajati – Sekret (Albania)

Albania sender noe som ikke er rock eller ballade. Det er en sjeldenhet. Og når først Albania gjør litt sjangerskifte, så klarer de det så skikkelig bra også. Ronela leverer bra på scenen og jeg tror dette fort kan bli årets Fuego, om det virkelig blir show og fyrverkeri når Sekret framføres. Dette er slik en etnisk banger fra Balkan skal låte. Det er litt inne på dagens popmusikk, men høres likevel ikke ut som tradisjonell pop vi hører på radioen her i Norge. Du hører det er fra Albania og at det kommer fra Eurovision.

5. Kalush Orchestra – Stefania (Ukraina)

Jeg liker ofte Ukrainas bidrag. Og etter Go_A sin suksess med «Shum» i fjor, byr Kalush Orchestra på ukrainske, folkelige elementer i år. Det er alltid gøy når et land sender noe du virkelig hører er lokalt, og Ukraina får nok en gang til å gjøre det på helt riktig måte. Vi får en blanding av både rap og folkemusikk, og selv om det kan høres ut som en litt spesiell kombinasjon for enkelte, er det akkurat slike låter som gjør at det er noe eget med Eurovisions kulturelle mangfold. Har egentlig ikke noe imot å se den her som vinner!

4. The Rasmus – Jezebel (Finland)

Jeg liker ofte Finland. I fjor misset Blind Channel akkurat min topp 10 før konkurransen, men under ESC falt jeg helt pladask for dem. Og kanskje det er litt av grunnen til at jeg elsker at de igjen går for rock. Og nei, jeg har ikke hatt noe stort forhold til The Rasmus før Eurovision, så det er ikke sånn at jeg liker dem bare fordi de er et kjent navn. Jeg syns dette er en veldig kul låt. Eneste jeg håper på er at Lauri fikser litt på vokalen sin før ESC, den var ikke perfekt i den finske finalen. Men låten er bra nok til at den burde ta Finland videre fra semien. Som jeg sa på chatten vi har i Squaden under UMK, det hadde vært så gøy om Blind Channel var starten på en storhetsperiode for Finland. De har så inderlig fortjent det.

3. Zdob si Zdub & Fratii Advahov – Trenuletul (Moldova)

Jeg syns det er så gøy når Eurovision-artister jeg har tidligere gode minner fra, velger å komme tilbake. I 2011 hadde jeg nettopp blitt Eurovision-fan og jeg husker hvor godt jeg likte trompetsoloen på Zdob si Zdub sin «So Lucky», og samtidig oppdaget gruppens tidligere deltakelse med bestemora på trommer. Dette er en låt som får meg i veldig godt humør. Trenuletul er akkurat slik jeg mener en morsom Eurovision-låt skal være. Det høres ikke teit ut, og de folkelige delene gjør at du hører at det kommer fra Moldova. Tar meg selv i å nynne «CHISINAU BUCHAREST» helt ut av ingenting flere ganger. Moldova har ikke ligget høyest oppe på topplistene, så dette kan kanskje for mange bli årets overraskelse? De planlegger faktisk ha med seg et ekte tog på scenen!

2. Intelligent Music Project – Intention (Bulgaria)

Nok en rockelåt inne på topp fem. Her kommer jeg og har den låten «alle» har på sisteplass, komfortabelt inne blant mine største favoritter. Jeg har egentlig ikke skjønt hvorfor folk er så negative til Intention. Jeg er kanskje ikke ekspert på hva som objektivt defineres som «god rock», men jeg syns dette er en ganske solid låt. Det er kult å høre på, ingenting galt med Ronnie sin vokalprestasjon og syns ikke dette er noe dårligere enn det Bulgaria har sendt de siste årene. Jeg føler Bulgaria i flere år nå har sendt låter som nesten har gått på en slags oppskrift på hvordan gjøre det bra i ESC, så kanskje folk ikke regnet med at de kom til å kjøre på med litt «laid-back daddy rock»? Jeg elsker nå dette uansett.

1. Lumix feat. Pia Maria – Halo (Østerrike)

Jeg er ikke så veldig gammel, men begynner tydelig å bli voksen, for dette er tredje året på rad at favorittlåten min synges av noen som er yngre enn meg. Altså ble det østerrikske Lumix og Pia Maria som klatret seg til min nummer en i år. Jeg blir så glad av dette, og får så utrolig lyst til å danse. Dette er party og dansemusikk akkurat slik jeg liker det. En fengende låt som kunne gjort seg på enhver fest. De siste årene har jeg hatt låter på førsteplass som har lent mer mot ballade og trist musikk, men i år er jeg i humør for et realt party på en hytte i de østerrikske alpene. MEN, det er et stort MEN her. Pia Maria sine vokalprestasjoner har ikke imponert. Skal jeg for andre året på rad se favoritten min floppe grunnet dårlig prestasjon på scenen (Roxen forever in my heart)? Og Jowst er vel egentlig de eneste som har fått til en sånn DJ-låt bra på scenen? F. eks. elsket jeg Light Me Up i 2018, men etter live-framføringen har jeg nesten glemt hvor glad jeg opprinnelig var i den. Vær så snill, si at vi alle får oss en stor overraskelse når sceneprøvene begynner. Jeg heier så skikkelig på Østerrike i år!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s