En fun fact om hvert Eurovision-land

Eurovision er nå kun en uke unna, og vi er mange fans som nå er spente og klare på årets konkurranse. Vi i Squaden er i fullstendig Eurovision-modus akkurat nå og er fulle av flere spennende ideer før vi setter kursen mot Malmö. Så for å få våre lesere i like mye Eurovision-modus som oss, her kommer en fun fact om hvert eneste land som har deltatt i ESC gjennom konkurransens snart sytti år lange historie.

Albania debuterte ikke i Eurovision før i 2004, men har arrangert sin utvelgelse Festivali i Kënges helt siden 1962.

Andorra er det eneste landet som har deltatt i Eurovision, men aldri vært med i en eneste finale.

Armenia debuterte i 2006, men var allerede med i Eurovision-familien da de i 2003 sendte en deltaker til Eurovision Young Dancers.

I 2022 klarte Aserbajdsjan å kvalifisere seg med null poeng fra TV-seerne. Juryene ga «Fade to Black» nok poeng til at det likevel ble finaleplass.

Australia er hverken i Europa eller fullverdig EBU-medlem, men får være med i Eurovision grunnet den store interessen for konkurransen og SBS har sendt finalen helt siden 1983.

Belarus hadde en tendens til å bytte låt etter sin nasjonale utvelgelse. Mellom 2010-2013 var alltid det belarusiske ESC-bidraget en annen låt enn den som vant den hjemlige finalen.

Belgia debuterte i 1956, og helt siden debuten har flamske VRT og franske RTBF annethvert år byttet på å velge det belgiske bidraget.

Dino Merlin representerte Bosnia og Hercegovina i 1999 og 2011, og han skrev også den aller første nasjonalsangen til landet.

Bulgarias beste plassering er Kristian Kostov sin andreplass i 2017. Han fikk 615 poeng, den høyeste poengsummen en ikke-vinnende låt noen gang har fått.

Danmark hadde en lang pause fra Eurovision mellom 1967-1977 da DR mente at ESC ikke var verdt å bruke penger på.

Det er ingen hemmelighet at flere land benytter seg av låtskriverhjelp fra Sverige, men Estland har også flere ganger tydd til artisthjelp også. Sahlene (2002), Sandra (2006) og Victor Crone (2019) var alle svenske artister uten tidligere tilknytning til Estland.

Finland har deltatt i Eurovision 56 ganger, men bare Lordi og Käärijä har til nå klart å oppnå finnenes eneste topp fem-plasseringer.

Man tenker kanskje at Frankrike hvert år sender en franskspråklig låt, men franskmennene har flere ganger vist fram det språklige mangfoldet landet har. Bretonsk, korsikansk og antilliansk kreolsk er alle språk vi har fått høre i franske Eurovision-bidrag.

Da Nina Sublatti fra Georgia stod på scenen i finalen i 2015, oppsto det en feil med røykmaskinen, noe som førte til at Nina ble stående tildekket av mye mer røyk enn planlagt og var til tider vanskelig å få øye på for TV-seerne.

Det finnes mange steder man kan arrangere en nasjonal finale. Arena, tv-studio, eller gjøre som Hellas og ha finalen på et kjøpesenter, som de gjorde i 2012.

Filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga finner sted på Island og handler om den fiktive duoen Lars og Sigrit som drømmer om å vinne Eurovision for Island.

Israel har sendt tre ulike Eurovision-deltakere med navnet Eden. En guttegruppe i 1999, og soloartistene Eden Alene i 2021 og Eden Golan i år.

Irland har rekorden for minste Eurovision-vertsby. I 1993 ble finalen arrangert i Millstreet, et tettsted med ca. 1700 innbyggere.

ESC er inspirert av Italia sin Sanremo-festival. Konkurransen startet i 1951, og fortsatt i dag pleier Sanremo-vinneren å representere Italia i Eurovision.

Jugoslavia deltok for siste gang i 1992 da landet allerede var i gang med å oppløses. Artister fra Bosnia og Hercegovina deltok i den nasjonale finalen, selv om delrepublikken var blitt et eget land allerede innen Eurovision fant sted.

Let 3 representerte Kroatia i fjor og i 2006 ble gruppen bøtelagt for å ha opptrådt nakne på en konsert i byen Varaždin.

I 2002 ble Kypros representert av guttegruppa One. Tilfeldigvis fikk de et startnummer som passet navnet da gruppen sang som låt nr. 1 i finalen. De håpte sikkert også på å bli nr. 1, men på slutten av kvelden havnet de på en sjetteplass.

I 2005 gikk Walters & Kasha fra Latvia til finalen så vidt det var, men i finalen havnet duoen helt oppe på femteplass og ledet under deler av avstemningen.

Litauen ble representert av LT United og låten «We Are the Winners» i 2006. Selv om det ikke ble seier, oppnådde de Litauens beste plassering til dags dato, en 6. plass.

Luxembourg er i år tilbake etter tretti års pause, men fram til 1993 hadde landet gått glipp av kun én Eurovision-finale og hadde vært trofast deltaker helt siden den første Eurovision-finalen i 1956.

Malta har aldri vunnet ESC, men har flere ganger vært veldig nære. To andreplasser i 2002 og 2005, pluss en tredjeplass i 1998 hvor Chiara flere ganger ledet under avstemningen.

Marokko har deltatt i Eurovision bare en gang, men Loreen som har vunnet to ganger har foreldre født i det afrikanske landet.

Til nå har Moldova på 2020-tallet hvert år sendt en deltaker som har vært med i Eurovision før.

Monaco er ikke bare det minste landet som har vunnet ESC, men også det minste landet som noen gang har deltatt.

Selv om Montenegro har slitt resultatmessig som eget land og kun kvalifisert seg to ganger, oppnådde montenegrinske Daniel en 4. plass for Jugoslavia i 1983, og No Name en 7. plass for Serbia og Montenegro i 2005.

Nederland har den stusselige rekorden for flest år på rad uten å kvalifisere seg. Fra 2005-2012 røk Nederland ut av semifinalen hvert år.

Nord-Makedonia kvalifiserte seg hvert år da Eurovision kun hadde én semifinale, men etter at to semifinaler ble innført, har landet kun gått til finalen to av fjorten mulige ganger.

Da Norge skulle velge deltaker i 1963, valgte NRK å kun sende MGP-finalen på TV, noe som vakte reaksjoner da mesteparten av Norges befolkning bare hadde tilgang til radio.

Polen ble representert av Monika Kuszynska i 2015, og hun var den første ESC-deltakeren til å sitte i rullestol.

Bortsett fra «Love Is on My Side» av The Black Mamba i 2021, har Portugal hvert år sendt en låt til Eurovision med tekst på eget språk.

Fram til 2017 kvalifiserte Romania seg til finalen hvert år, men fra 2018 har landet gått videre kun én gang.

Selv om Eurovision ble avlyst i 2020, er likevel Russland sitt bidrag «Uno» av Little Big den mest sette videoen på Eurovision sin Youtube-kanal. I skrivende stund har musikkvideoen 283 millioner treff, mens den nest mest sette videoen «Toy» av Netta har 173 millioner visninger.

San Marino er det minste landet som deltar i Eurovision nå for tiden, men også de med den største nasjonale finalen. Siste par årene har over 100 bidrag deltatt i delfinalene av Una Voce per San Marino.

Serbia vant på debutåret i 2007 da Marija Serifovic gikk helt til topps med «Molitva».

Serbia og Montenegro er det eneste landet som har fått stemme i Eurovision uten å ha sendt et bidrag. I 2006 trakk landet seg like før konkurransen, men fikk likevel gi poeng i både semifinalen og finalen.

Slovakia fikk sin aller første 12-poenger i debutåret i 1994. Ikke bare var dette første gang Slovakia fikk poeng i løpet av avstemningen, men dette har også forblitt den eneste 12-eren Slovakia noen gang har fått i en finale.

Slovenia arrangerte den aller første semifinalen. I 1993 avholdte EBU en kvalifiseringsrunde for nye land fra den tidligere østblokken hvor de tre beste gikk videre til Eurovision-finalen, og dette showet fant sted i Ljubljana.

Da Spania arrangerte sin eneste Eurovision-finale i 1969, ble det en konkurranse full av kontroverser. Det ble diskutert om det var riktig å delta i en finale arrangert av Franco-regimet, rykter om at Franco hadde kjøpt seieren året før, og kvelden endte med at fire land gikk av med seieren da EBU ikke hadde noen tie break-regel ennå.

Storbritannia har alltid deltatt som samlet land i ESC, men det har ikke nødvendigvis vært tilfellet i andre Eurovision-konkurranser. I Junior Eurovision deltok Wales som eget land et par ganger, og i Eurovision Choir sendte både Wales og Skottland egne kor.

Peter, Sue & Marc representerte Sveits fire ganger og alle ESC-bidragene deres var på ulike språk: Fransk (1971), engelsk (1976), tysk (1979) og italiensk (1981).

I dag tenker vi på Sverige som en supermakt i Eurovision, og som alltid vet hva de driver med. Men visste du at Sverige faktisk har en nullpoenger? I 1963 fikk ikke Monica Zetterlund et eneste poeng for sin «En gång i Stockholm».

Tsjekkia debuterte med en sisteplass i semifinalen i 2007, men gruppen Kabat er fortsatt et stort band i hjemlandet og ESC-låten «Mala dama» er ennå en elsket låt av bandets fans.

Tyrkia hadde samme kommentator både første (1973) og til nå siste (2012) gang Eurovision ble sendt i landet. Bülend Özveren kommenterte for Tyrkia flere ganger gjennom hele landets førti år lange deltakelse.

Tyskland er det eneste landet som har sendt et bidrag til Eurovision hvert eneste år siden 1956. De har derimot ikke deltatt i hver eneste Eurovision-finale, da 1996-bidraget «Planet of Blue» ikke gikk videre fra kvalifiseringsrunden det året.

I 2010 brukte Ukraina mye tid på å finne Eurovision-bidrag. Først ble internt valgte Vasyl Lazarovych fjernet som Ukraina deltaker, så arrangerte de en nasjonal finale hvor vinnerlåten ble diskvalifisert for plagiat, før de så måtte gjøre et internt valg av den endelige låten «Sweet People».

Ungarn trakk seg fra Eurovision i 2020, men de holder fortsatt på med sin nasjonale utvelgelse A Dal med både delfinaler, siste sjanser og en finale til slutt.

Alf Poier ga Østerrike en 6. plass i 2003, men ga en noe overraskende reaksjon til den gode plasseringen. I et BBC-intervju fortalte han lattermildt om hvordan Europa ikke hadde musikksmak. I forkant av konkurransen uttalte han at målet hans var å komme sist.

Ble du litt klokere på alle de ulike landene som har vært med? Vi håper du hvert fall kom i Eurovision-modus og ble enda litt mer gira på årets konkurranse!

Legg igjen en kommentar