Vil Marokko komme tilbake til Eurovision?

36656500131_d18428b8c2_b

Marokko er det eneste afrikanske landet som har deltatt i Eurovision Song Contest.

Eurovision Song Contest er som navnet sier en sangkonkurranse for medlemsland av den europeiske kringkastingsunionen. Dette omfatter ikke nødvendigvis bare land som geografisk ligger innenfor Europa, noe vi har sett ved at land som Israel har deltatt i mange år, samtidig som Australia har blitt invitert til å være med. Noe kanskje ikke alle er klar over er at nord-afrikanske land også er fullverdige EBU-medlemmer, og kan være med i Eurovision Song Contest hvis de ønsker. Foreløpig er det kun Marokko som er det eneste afrikanske landet som har deltatt i konkurransen. I år er det 40 år siden Marokko hadde sin første, og til dags dato eneste deltakelse i ESC, men er det noe mulighet for at det arabiske landet vil returnere i framtiden? I så fall, hvorfor eller hvorfor ikke?

Marokko debuterte i Eurovision Song Contest i Haag i 1980. Landet ble representert av Samira Bensaid som framførte låten «Bitaqat Hub». Marokko var likevel ikke det første arabiske landet til å vise interesse for Eurovision, da Tunisia hadde planlagt å delta tre år tidligere. I tillegg hadde kringkastere i Jordan og Egypt sendt flere av finalene i sine hjemland. Det gikk ikke helt som marokkanerne hadde håpt på, og for Samira ble det nest sist i finalen, der hun kun plukket med seg 7 poeng fra juryen i Italia. Til tross for det skuffende resultatet, tok ikke Samiras karriere noe slutt, og fortsatt i dag er hun en av de største stjernene i den arabiske kulturverdenen med blant annet 2.6 millioner følgere på Instagram.

Noe som derimot tok slutt, ble Marokkos Eurovision-eventyr. Kringkasteren SNRT ønsket ikke lenger å være med i konkurransen, og den daværende kongen i landet annonserte at de ikke kom til å sende noen deltaker til Eurovision igjen. Og fortsatt i dag, hele førti år etter at Samira sto på scenen i Haag, har Marokko vært totalt fraværende fra Eurovision Song Contest. Samtidig som det da ser høyst usannsynlig ut at Marokko vil komme tilbake i det hele tatt, er det likevel noe interesse i landet som kan gi håp om en retur i nær framtid?

En av de første hindringene når det kommer til en Eurovision-deltakelse for Marokko, og som også angår alle arabiske land, er at Israel deltar i konkurransen. I 1978, to år før Marokko viste seg på scenen, valgte Jordan å ikke sende Israels låt «A-Ba-Ni-Bi», grunnet lover i landet som forbød å sende israelsk materiale på tv. Da det senere på kvelden viste seg at Izhar Cohen og Alphabeta kom til å vinne finalen, avsluttet jordansk tv å kringkaste sendingen. I 2005 skulle Libanon debutere, og hadde valgt både artist og låt til konkurransen i Kyiv. Men da libanesisk tv ikke kunne garantere at de ville sende Israels bidrag, endte det med at Libanon uteble fra Eurovision-samfunnet. Marokko er som de andre arabiske landene i samme politiske situasjon når det kommer til synet på Israel, og kan derfor ikke være sikre på at de vil sende de israelske låtene, noe som er et brudd på konkurransens regler med tanke på at alle land må vise alle deltakende bidrag. Det er derfor verdt å nevne at da Marokko deltok i 1980, deltok ikke Israel, og et slikt problem ble ikke aktuelt dette året.

I 2015 skrev Wiwibloggs en artikkel der de listet fem grunner for hvorfor Marokko ikke kom til å vende tilbake til Eurovision. Her nevner de blant annet problemet med Israel, men også at økonomi kan være blant hindringene for deltakelse, samtidig som interessen for Eurovision blant marokkanere er så godt som ikke-eksisterende. Vi kan da sammenlikne med Australia, som til tross for å ligge langt unna Europa geografisk, har hatt en fanbase for konkurransen som har vart helt siden SBS sendte finalen for første gang i 1983. Mest sannsynlig vil det ikke på noen måte være gunstig for SNRT å delta i et dyrt, internasjonalt TV-konsept når interessen hos befolkningen er såpass lav. Så klart er det alltid muligheter for økende interesse når et land velger å bli med, men når det allerede ikke ligger noe drivkraft i landet for å delta, uteblir også interessen hos de nasjonale kringkasterne. For å sammenlikne kan vi ta land som Andorra og Bosnia & Hercegovina hvor det skorter på det økonomiske, men interessen for deltakelse fortsatt er der.

image1

Drømmer du om å gå på Euroclub for å møte Eurovision-artister i Marokkos hovedstad Rabat? I så fall ser det ut som du må fortsette å drømme, da mye ser mørkt ut for marokkansk deltakelse.

Til tross for alle nevnte hindringer for en marokkansk deltakelse, er det likevel verdt å se på de små punktene som kan gi et bittelite håp om en retur fra det afrikanske landet. Til tross for at SNRT ikke er interessert i å delta, er det en annen marokkansk kringkaster som føler det annerledes. I 2007 annonserte 2MTV at de hadde søkt om medlemskap i EBU, noe som kunne bane vei for Marokko tilbake til Eurovision-scenen. Til forskjell fra SNRT, var 2MTV en mer fri og moderne kanal, og har i tillegg hatt TV-seere hos marokkanske innvandrere i både Frankrike og Nederland, to land som gjennom hele historien har vært trofaste Eurovision-deltakere. Men tretten år senere er det dessverre slik at 2MTV fortsatt ikke har fått oppfylt fullverdig EBU-medlemskap, noe som tyder på at forsøket på en Eurovision-retur har mislyktes for kringkasteren. Det ser heller ikke ut som at EBU har publisert noe status på 2MTV sin søknad for å bli medlem.

På samme tid er det en siste ting som er aktuell når det kommer til Marokko i Eurovision, og som kanskje står igjen som det største tegnet når det kommer til håp om retur til konkurransen. I januar annonserte Jon Ola Sand at EBU er i dialog med flere ikke-deltakende kringkastere om de ønsker å delta i Eurovision, deriblant Marokko som det ble nevnt at de hadde regelmessige samtaler med. Men da SNRT ble spurt om de hadde blitt konfrontert av EBU om deltakelse, var det daværende svaret fra talspersonen for tv-kanalen at de foreløpig ikke visste noe om disse samtalene. Likevel er det interessant å se at EBU tydeligvis jobber for å få det nord-afrikanske landet tilbake i varmen, og det blir spennende å se om det kommer noe flere nyheter etter hvert.

Er det dermed noe som tyder på at Marokko blir å se igjen i Eurovision i nær framtid? På bakgrunn av det som har blitt gått gjennom i denne artikkelen, blir vel konklusjonen at det ser for det meste mørkt ut. Så lenge Israel fortsetter å delta, og den politiske situasjonen i de arabiske landene blir vedvarende, ser det usannsynlig ut for at Marokko kan delta under Eurovision-reglenes standard. Og til tross for at EBU ser ut til å prøve å få landet tilbake, ser det lite trolig ut for at interessen er der. For eksempel, hvis Marokko hadde hatt noe ønske om å komme tilbake, ville helt sikkert SNRT selv ha annonsert deres tanker om Eurovision-deltakelse, når Jon Ola Sand fortalte om dialogen de hadde hatt. Men likevel sitter mange fans der ute og håper på at Marokko skal komme tilbake, og for alt vi vet nå, kan mye endre seg i årene som kommer. Om Marokko vil returnere til Eurovision, vil uansett vi i Eurovision Squad holde deg oppdatert.

Til tross for at Marokko ser ut til å utebli fra Eurovision, kan vi alltids ta en titt på Samiras diskografi, og hennes mest populære låt som har nådd hele 55 millioner Youtube-visninger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s