FINNES DET ANDRE KONKURRANSER SOM LIKNER ESC?

C8p2ID6WsAkVjTCI forbindelse med min over middels store interesse for eurovision, som jeg er ganske åpen om, får jeg til stadighet spørsmål om andre verdensdeler har likende konkurranser i sine områder. Derfor tenkte jeg å belyse andre konkurranser, både relaterte til Europa og utenfor. Dette har jeg valgt å gjøre i alfabetisk rekkefølge! 

ABU International Dance Festival
– Et danseshow som for første gang avholdt i Hyderabad, India, 15. januar i år. Totalt var det sytten deltakere. Konkurransen var for medlemslandene i ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union). Hvem (eller om noen) gikk av med seieren er fremdeles et mysterium, siden få medier dekket arrangementet.

ABU Radio Song Festival
– En sang-konkurranse for medlemslandene i ABU, som har blitt avholdt ved fire anledninger siden første gang i 2012. Formatet har siden startet endrer seg noe – og det er derfor ingen som vinner konkurransen lenger. Når neste utgave skal avholdes er per i dag ukjent.

ABU TV Song Festival
– Har blitt avholdt hvert år siden 2012. Denne konkurransen har også siden starten hatt et format-skifte, slik at det har blitt en konsert framfor en konkurranse. Neste utgave skal avholdes i Chengdu, Kina, 1. november i år.

Baltic Song Contest
– En sangkonkurranse som holdes lørdagen Östersjöfestivalen er i Karlshamn, Sverige, hvert år. Her deltar artister fra hele Europa med sine versjoner av ulike låter. Konkurransen har vært avholdt siden 1978 – og i fjor var det faktisk Norge som gikk av med seieren! Årets finale skal antageligvis avholdes 26. august.

Eurovision Choir Of The Year
– Er et splitter nytt konsept som skal avholdes i Riga den 22. juli i år, hvor kor settes opp imot hverandre! Norge er dessverre ikke å spore på årets deltakerliste, men ni andre europeiske nasjoner stiller med skikkelig godvilje!

Eurovision Young Dancers
– En dansekonkurranse for de unge i Europa. Ble avholdt annenhvert år fra 1985-2003. I 2011 valgte EBU å ta opp igjen konkurransen. Neste utgave skal avholdes i Praha, Tsjekkia, senere i år. På deltakerlista finner vi blant annet Norge, som har deltatt i konkurransen hele tolv ganger tidligere. En voksen-versjon av konkurransen har blitt avholdt to ganger før, men slo ikke like godt an som junior-varianten. Den har derfor ikke blitt avholdt siden 2008.

Eurovision Young Musicians
– I denne konkurransen konkurrerer ung europeisk ungdom innenfor klassisk musikk. Den har blitt avholdt annenhvert år siden 1982 og lever fremdeles i beste velgående. Per i dag er det ikke bestemt hvor eller når neste utgave skal avholdes (utenom at det er en gang i 2018). Noe verdt å merke seg er at Norge er blant landene som har meldt sin interesse i å avholde neste utgave av konkurransen!

Festival de Vina del Mar
– En musikkonkurranse som avholdes tredje uka i februar – og som per i dag en av de største musikkfestivalene i Latin-Amerika. Neste utgave vil være den 59 utgaven av konkurransen – som skal avholdes fra 19.-24. februar . Vertsbyen er (som alltid) Viña del Mar, som ligger i Chile.

Junior Eurovision Song Contest
– Ble for første gang avholdt i 2003 og er en konkurranse som er et alternativ til de som er for unge til å delta i eurovision song contest. Flere av artistene som har deltatt I ESC de siste årene startet sin eurovision-karriere her. Norge har trukket seg ut av konkurransen og derfor ikke deltatt siden 2005. Neste utgave skal avholdes den 26. november i Tbilsi, Georgia og ti deltakerland har per i dag meldt sin ankomst.

New Wave
– En internasjonal sangkonkurranse hvor unge artister fremfører populærmusikk. Konkurransen varer i seks dager og har siden 2015 blitt avholdt i Sotsji, Russland. Flere artister fra eurovisionen har deltatt i konkurransen, deriblant fjorårets ESC-vinner, Jamala, som vant New Wave i 2009.  Per i dag har femten land meldt sin ankomst til årets utgave av konkurransen – som skal være i sommer.

New Wave Junior
– En juniorvariant av konkurransen nevnt ovenfor. Ble avholdt 31. mai – 1. juni tidligere i år.

Novaya Zvezda
– Kan sammenliknes med idol vi ser her hjemme. I stedet for ukjente artister kan deltakerne her ha en etablert karriere allerede. Her sender nemlig alle 85 av Russlands områder, okruger, republikker, oblaster og krajer en deltaker som skal representere dem i en stor nasjonal sangkonkurranse. Artistene settes opp imot hverandre og programmet går over flere uker. Årets utgave vil være den tredje av sitt slag.

Slavianski Bazaar
– En årlig musikkfestival som avholdes i den hviterussiske byen Vitebsk. Konkurransen har blitt avholdt hvert år siden 1992 og er for både voksne og barn (barne-versjonen siden 2003). Mange artister som tidligere har vært i ESC har vært å se her tidligere, blant annet Ruslana, Željko Joksimović og Donny Montell. Det er i hovedsak land fra Øst-Europa man ser i denne konkurransen.

Türkvizyon Şarkı Yarışması
– En musikkonkurranse for land/områder/provinser med tilknytning til den tyrkiske kulturen. Ble lagd som et motstykke til eurovision song contest, etter at Tyrkia valgte å trekke seg ut av konkurransen i misnøye i 2013. Siden da har konkurransen blitt avholdt 2 ganger – og neste utgave skal avholdes i Astana, Kasakhstan, den 29., 30, og 31. August i år.

Bala Türkvizyon Şarkı Yarışması
– Er junior-varianten av TSY. Årets utgave vil være det andre av sitt slag – etter at konkurransen ble innført i 2015. Den skulle også avholdes i fjor, men ble dessverre avlyst (på lik linje med TSY) på bakgrunn av politiske forholdene og indre uroen i Tyrkia.

_____________________________

I tillegg har EBU solgt konseptet sitt til flere andre verdensdeler – slik at vi i framtiden kanskje vil kunne se:

All Africa Song Contest

Americavision Song Contest

Arabian Vision Song Contest

Eurovision Asia Song Contest

_______________________________

Tidligere liknende musikkonkurranser, som ikke lenger avholdes er blant annet:

All For One Caribbean

Bundesvision

Intervision Song Contest

Forfatter: Hanne Rams

Lever innflytter-livet i Oslo. SoMe-ansvarlig for Eurovision Squad, som hun ble en del av i 2016. Fikk øynene opp for ESC i 2003 og har blogget om dette tidligere. Er ellers over middels glad i te i alle kopper, musikk i alle former, farger i alle nyanser og verden i alle dets hjørner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s