Eurovision 2019: Jespers topp 10

jess-mauboy-eurovision-2018-semi-final-e1526007144325-671x377

Nok en Eurovision-sesong har kommet, og det betyr at det atter en gang er tid for å høre gjennom alle de deltakende låtene. Som hvert år setter jeg sammen en toppliste over hvilke låter jeg liker best, og etter at jeg begynte å skrive på Eurovision på norsk har jeg som de andre i teamet, valgt å dele min topp 10. Hvilke låter er mine favoritter i år, og hvem burde vinne Eurovision Song Contest i Tel Aviv? Her kommer det som jeg syns er de ti beste låtene før sceneprøvene starter.

10. Ester Peony – On a Sunday (Romania)

For de som fulgte med på årets rumenske finale var det vel ikke så vanskelig å få med seg at det kanskje ikke skjedde på en helt rettferdig måte. Juryene hadde nesten all makt, og Ester som gikk av med seieren fikk kun 356 stemmer fra det rumenske folket. Og selv om jeg gjerne skulle sett en av fan-favorittene som Bella eller Laura i Eurovision istedenfor, vil jeg ikke påstå at den låten som gikk av med seieren er så dum den heller.

Dette er en veldig dramatisk låt som setter lytterne i en mørk stemning. Ester synger om denne kjæresten som forlot henne på en søndag i september, og idømme sangens komposisjon må det ha vært en veldig dyster, regnfull og tung høstdag. Det kan ta litt tid før man kommer helt på laget med låten, men når man først gjør det er det vanskelig å ikke la seg berøre av låtens oppbygging og dramatikk. Ester klarte i tillegg å få med låtens stemning på en god måte i Romanias finale, så vi skal ikke utelukke at framføringen i Tel Aviv kommer til å få oss alle til å se for oss den dystre søndagen.

 

9. Serhat – Say Na Na Na (San Marino)

Ok, jeg innrømmer det. Jeg er veldig svak for bidrag fra San Marino, og spesielt når det er selveste Serhat som er tilbake i Eurovision. Fortsatt er «I Didn’t Know» fra 2016 en av mine favoritter fra året, så da nyheten om at tyrkeren var tilbake i konkurransen kjente jeg meg superspent. Jeg håpte aller mest på at låten skulle hete noe som «How Did You Know?» eller «I Should Have Known» siden det hadde vært en artig fortsettelse på den forrige låten hans, men det som faktisk er Eurovision-bidraget er overhodet ikke dumt.

Jeg elsker alt i sangen. Teksten er kanskje veldig enkel, men jeg liker hvordan den er såpass oppløftende. At når man ikke helt føler at ting er som det skal, er det bare å si na na na, og hvis man virkelig føler seg helt på bunnen kan man bare ringe Serhat så vil alt ordne seg. Komposisjonen er på topp, den er fengende og gir godt humør. Når du på toppen av det får Serhats varme, dype stemme er det ingenting å klage på. Satser på at San Marino tar seg til finalen i år, og at resten av Europa får øynene opp for Serhats budskap.

 

8. Luca Hänni – She Got Me (Sveits)

En ting er nemlig sikkert og det er at landet hvor hele Eurovision-eventyret startet er lei av å se seg selv i bunnen. Vi må hele 26 år tilbake i tid til sist Sveits fikk en topp 5-plassering, og Luca er definitivt den rette til å få Sveits tilbake til toppen.

Da jeg hørte årets sveitsiske bidrag kjente jeg meg så lykkelig. Jeg merket med en gang at Sveits endelig har fått til noe som fungerer. Etter så mange år med bidrag som har floppet, og lite finaleplasser har alpelandet kommet opp med en av årets aller beste festlåter. Hvordan skal han ikke klare å få Europa til å danse når han inntar scenen? Hele låtens oppbygning er ingenting annet enn selve oppskriften på en party-banger. Hvis Luca klarer å både synge og danse bra på scenen er det ingen tvil om at Sveits har funnet igjen plassen sin i Eurovision-finalen.

 

7. Victor Crone – Storm (Estland)

I fjor gikk musikktalentet Avicii bort, og en hel musikkverden ble etterlatt i sorg. I år har Estland valgt å hedre dette ved å sende svenske Victor Crone til konkurransen med en låt som lett kan minnes om noe vi kunne hørt fra den avdøde musikeren. Storm er en låt som er lett å høre på, er radiovennlig og får meg i godt humør. Da jeg hørte gjennom de estiske låtene for første gang så jeg fort at dette var en kandidat om å vinne billetten til Tel Aviv. Sangen begynner rolig, men bygger seg opp helt til det smeller i andre refreng, og da er det bare å skru opp volumet og nyte det man får servert. Victor var kanskje ikke helt stødig vokalt sett i Eesti Laul, men om han får det til på selve Eurovision-scenen tror jeg Estland kan se for seg finaleplass i år også.

 

6. Tamara Todevska – Proud (Nord-Makedonia)

Landet som tidligere i år endret navn har i år valgt å hente inn en tidligere Eurovision-deltaker, og det er Tamara Todevska som var med i 2008 som er Nord-Makedonias deltaker i år. Låten er et budskap til alle kvinner som har opplevd å bli undertrykt at de må stå på sitt, ikke la seg falle og vise sin stolthet for den de er.

Jeg er utrolig svak for denne typen låter. Dette er en ballade som har alt. En fantastisk artist, et sterkt budskap og en nydelig melodi med et refreng som virkelig tar av på slutten. Flere fans ser på dette som en feministisk låt, men jeg føler at dette er en låt som kan komme med et sterkt budskap til alle som har følt seg tråkket på. Det er flere der ute som sikkert kunne trengt å høre ordene Tamara kommer med i låten sin. Jeg har gjennom barndommen opplevd å være annerledes med andre interesser og tanker, og føler dette er en sang jeg har kunnet appellere til flere ganger, og derfor elsker jeg dette. Heier så inderlig på at Tamara kan ta Nord-Makedonia til finalen igjen. Det hadde vært så gull.

 

5. Keiino – Spirit in The Sky (Norge)

Da de norske MGP-låtene ble sluppet i vinter kjente jeg med en gang at dette var låten som måtte vinne. Dette var et bidrag som hadde alt. Og det var låten som fikk mest oppmerksomhet hos den internasjonale fansen. Kort sagt så har Tom, Alexandra og Fred fått til en kanonlåt.

Som sagt har låten alt. Vi har samisk kultur med joik, en fengende melodi som sitter, og tre veldig gode artister som får til noe fantastisk sammen. Jeg har lenge vært for at Norge skal sende en låt med samisk preg til Eurovision (ja, jeg vet om Sámiid ædnan, men neste år er det førti år siden, så tenkte det var på tide med en ny samisk låt), og når det gjøres på en såpass god måte som det gjøres i «Spirit in The Sky» er det ingenting jeg er misfornøyd med. Keiino har vært i litt hardt vær da låten har likheter til fjorårets finske bidrag, men jeg vil si det er såpass lite med likheter at det umulig kan gi gruppa problemer. Det eneste som teller her er at vi har sendt en fantastisk sang, og at vi alle nordmenn kan kjenne oss stolte over Keiino og «Spirit in The Sky».

 

4. Darude feat. Sebastian Rejman – Look Away (Finland)

Så Finland har hentet inn mannen bak superhiten «Sandstorm» til å lage årets Eurovision-bidrag som Sebastian Rejman har blitt satt til å framføre. Selv om dette neppe blir en like stor hit som «Sandstorm», og flere som sikkert vil si at Darude per nå er litt utgått på dato, vil jeg påstå at dette faktisk funker.

Budskapet fra låten er kanskje det jeg liker aller best med låten. Det handler om at når katastrofer rundt om i verden som fattigdom og klimakriser foregår velger vi alle å bare se vekk. Og akkurat dette om miljøet hadde Finland en låt om tilbake i 2011, nemlig Paradise Oskars «Da Da Dam» som dette året var den jeg likte best i hele konkurransen. Og siden teksten minner om en tidligere Eurovision-favoritt er det kanskje ikke så rart at det går inn i hjertet mitt. Det at flere velger å bare se bort fra krisene i verden er ikke akkurat noe du danser til, men her har de klart å gjøre en låt med en trist tekst til en dansbar og fengende partylåt, noe som ikke nødvendigvis er så enkelt. Jeg digger det, og syns det hadde vært så gøy om Darude og Sebastian hadde klart å ta Finland til finalen i år.

 

3. Duncan Laurence – Arcade (Nederland)

Ja, jeg innrømmer det. Som nesten alle andre fans har jeg også falt for årets aller største favoritt, Nederland. Og jeg har faktisk ikke følt meg mer sikker på en Eurovision-vinner siden Loreen var med i 2012. Dette lukter vinner lang vei, og det er absolutt fortjent at Duncan topper oddslistene og er ansett som årets vinner.

Men jeg klarer ikke helt å sette spesifikke ord på hva jeg liker så godt med denne. Det er egentlig ikke noe helt spesielt, jeg bare syns alt er bra. Duncans stemme er fantastisk, melodien gir gåsehud, og teksten har en dyp bakgrunnshistorie. Likevel følte jeg det var et bidrag jeg bare plutselig begynte å elske uten at det var noe i låten som jeg la tydelig merke til. Når jeg hører på Arcade nå klarer jeg ikke få noe annet enn gåsehud og vinnerfølelse, og jeg kan ikke vente med å se Duncan framføre dette på Eurovision-scenen. Kan allerede se for meg en rørende framføring, og at Nederland kommer til å løfte trofeet når finaleavstemningen er over.

 

2. Lake Malawi – Friend of a Friend (Tsjekkia)

Tsjekkia har i år valgt å gå for indie-pop og sender gruppen Lake Malawi til Tel Aviv. Dette er en låt som helt uten videre vokste på meg. Første gang jeg hørte den så jeg ikke engang for meg at den kom til å vinne den tsjekkiske finalen, men etter hvert hørte jeg mer og mer på den. Det ble raskt en av de sangene jeg fant lettest å gå rundt og synge på, og da forelsket jeg meg raskt i hvor catchy hele låten faktisk var. Det ble en låt som virkelig lyste opp vintermørket (husk at sangen kom i januar), og hele komposisjonen får meg i godt humør. Heier veldig på at Tsjekkia gjentar suksessen fra i fjor.

Og en liten ting: Det tok litt tid før jeg skjønte at sangen faktisk handlet om at frontvokalisten og kjæresten hørte naboene ha sex. Opprinnelig oppfattet jeg det som at personen det handler om er forelsket i en tidligere venninne, men måtte finne seg i at hun bare ville ha han som venn.

 

Før jeg avslører min absolutte favoritt i år, vil jeg kort si noe om noen låter jeg veldig gjerne ville ha med i min topp 10, men som ikke fikk plass:

RUSSLAND: Sergey som leverte et knallbidrag i 2016 er tilbake, og i år har han valgt å gå for en ballade. Scream er en dramatisk og nydelig sang, og jeg er helt sikker på at framføringen i Tel Aviv kommer til å bli rå og imponerende.

ISLAND: Etter noen år i bunnsjiktet er Island på vei opp igjen. Hatari leverer et spennende og annerledes bidrag, med virkelig et av årets sterkeste budskap om at vi må stå imot hatet som herjer. Utelukker ikke Island som en mulig vinnerkandidat i år.

LATVIA: Teksten er kanskje ikke så original, refrenget er litt repeterende og sangen går egentlig ikke noen steder. Men jeg syns Latvia har en fin låt som ikke er full av fyrverkeri eller dype budskap. Bare en helt enkel sang som er behagelig å høre p.

1. Tamta – Replay (Kypros)

Kypriotene ønsker å gjenta fjorårets suksess og prøver seg på en ganske så lik oppskrift som fra «Fuego». En partylåt som byr på mye, en sang man lett kan se for seg på nattklubber og fester på sydenferie og som er både catchy, dansbar og lett å huske. Flere Eurovision-fans ble skuffet og mente dette var bare en remiks av Elenis bidrag, og følte ikke at forventingene innfridde. For meg inntraff faktisk forventingene. Da låten kom ut hadde jeg bokstavelig talt låten på replay, og sangen festet seg raskt til hjernen.

Jeg elsker party-viben i sangen og hele komposisjonen. For ikke å snakke om musikkvideoen hvor filmskaperne virkelig ikke har spart på noe. Her har vi både nakne gutter i dusjen, glass som knuses, motorsykler og malingssprut, så mye moro på en gang som passer helt perfekt til melodien. Det er så tydelig at Kypros har skjønt at de faktisk kan vinne Eurovision, og gjør virkelig alt for å lage en vellykket låt. Samtidig vil Tamta opptre som nr. 1 i første semifinale, og dette er uten tvil en fantastisk låt å starte hele Eurovision-sirkuset med. Dette er en sang som vil gi TV-seerne lyst til å fortsette å følge med på showet utover kvelden, og slike partylåter er akkurat hva som trengs til den ultimate Eurovision-festen. Jeg ønsker Tamta og Kypros alt det beste i Eurovision 2019 og håper at øya i sør endelig får hjem en seier.

 

Dette var da min topp 10 i Eurovision Song Contest 2019. Hvilke låter liker du best i år?

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s