Ukraina utestenger artister som har framført i Russland fra sin Junior Eurovision-finale

Ukraine

Den ukrainske kringkasteren lanserte i dag sin utvelgelse til Junior Eurovision Song Contest 2019. Som vanlig er det de generelle reglene som gjelder for deltakelse som at artistene må være mellom 9-14 år, og låtene må ikke være publisert på forhånd, men det er en ekstra regel som for noen kan vekke oppsikt. Artister som har framført i Russland har ikke lov til å delta.

De fleste fikk vel med seg årets politiske bråk under den ukrainske finalen for voksenutgaven av Eurovision. Maruv som ble valgt ut med låten «Siren Song», hadde planlagt konserter i Russland i månedene etterpå, og var i tillegg en godt anerkjent artist i nabolandet. Den ukrainske kringkasteren krevde at Maruv avlyste konsertene sine i Russland for å kunne representere Ukraina i Eurovision, men da Maruv ikke var villig til å signere kontrakten ble det til at Ukraina trakk seg fra hele konkurransen.

Nå ser det ut til at Ukraina ikke ønsker en liknende situasjon, og sier allerede på forhånd at artister som har opptrådt i Russland ikke er velkomne til å delta i finalen. I tillegg er en av reglene at alle artister som melder seg på må spille inn en video hvor de forteller hvordan det vil føles å vinne, og hvor viktig Ukraina er for dem.

Noen vil sikkert ha forståelse for kringkasterens regel med tanke på Russlands okkupasjon av Krim-halvøya, og konflikten som har pågått siden 2014. Andre vil reagere på at Ukraina blander inn politikk i konkurransen, og spesielt når det er snakk om en konkurranse som handler om barn.

Hadde denne regelen eksistert før Krimkonflikten brøt ut ville det bety at flere ukrainske Junior Eurovision-artister ikke ville fått muligheten til å delta, som Andranik Alexanyan som representerte Ukraina på hjemmebane i 2009. I tillegg har Sofia Tarasova som deltok i 2013 vært med på Russlands utgave av The Voice.

Ukraina vil offentliggjøre deltaker i løpet av august. Darina Krasnovetska kom i fjor på 4. plass med sangen «Say Love».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s