Gratulerer Ukraina!

Bilde: EBU/SARAH LOUISE BENNETT

Gratulerer så mye til Ukraina med en svært så overlegen seier! Det var vel kanskje forventet, men allikevel større og mer rørende å overvære enn vi antok.

Storbritannia vant juryen, mens Ukraina vant folket med en vill poengscore. Grovt estimert har rundt 30 av 40 land faktisk gitt full pott til Ukraina i år, og vist sin støtte på flere måter og sikkert også av flere grunner.

Dessverre ble 2022 et år med flere ugyldige stemmer fra juryen. Vi vet ikke alle detaljer, men seks land fikk annullert sine stemmer og stemmene avgitt ble istedenfor simulert ut fra hva liknende land stemte. Det snakkes om avtalt spill om å stemme på hverandre. Det er trist, men dessverre ikke sjokkerende heller. Landene det gjaldt var San Marino, Georgia, Aserbajdsjan, Polen, Montenegro og Romania. De to sistnevnte har i ettertid gått ut og stilt seg totalt uforstående til hvorfor dette skjedde med dem, og jeg regner med at saken tas nærmere tak i videre. Det er nok ikke det siste vi har hørt angående dette.

Slik endte hele resultatlisten i år:

De fleste landenes resultater, inkludert Norge, ble mer eller mindre som forventet i år. Selvfølgelig var det mest skuffende for Tyskland å havne nederst igjen, men samtidig var det også forventet akkurat i år. Den største overraskelsen ble kanskje Frankrike, som var tippet veldig høyt opp, men endte nest nederst. Sveits fikk null poeng fra publikum, men reddet seg godt inn med gode poeng fra juryen. Australia fikk også nesten ingen poeng fra publikum, hvilket var litt uventet. Moldova ble kanskje årets store positive overraskelse, som fikk massevis av poeng fra publikum og endte derfor opp på en svært respektabel 7. plass!

Hva skjer med neste år?

Det store spørsmålet alle nå stiller seg er hvordan arrangeringen vil se ut til neste år. Ukrainas president har allerede sagt at han ønsker seg Eurovision i Mariupol. Det ser ut til at landet generelt er forberedt på å gi alt for å ta hjem konkurransen, og EBU har allerede startet samarbeidet med deres kringkaster. Selvfølgelig er dette noe man ikke kan ta for gitt at vil skje, så det er nok flere backup planer til stede allerede. Det er ikke helt fjernt at et av de fem store landene vil kunne ta over, men det er også andre land som har vist interesse, både Sverige og Polen har sagt at de kan tenke seg det. Allikevel vil jeg se det som sannsynlig at Storbritannia kan være den første på lista hvis det ikke lar seg gjøre i Ukraina. De er en av de fem store og havnet tross alt på en andreplass i år, så det ville også sånn sett være rettferdig. Nå nevnte den britiske kommentatoren Graham Norton flere ganger at det var flaks at de akkurat slapp å skulle være vertsnasjon neste år, men jeg har nå fortsatt en følelse på at det faktisk kan ende opp slik. Men dette blir bare spekulasjoner, tiden vil vise hva som faktisk skjer. Alt vi vet nå er at Ukraina vil gjøre det de kan for å få det til!

Forfatter: Tina Bekkholt

Tina, 29 år, opprettet Eurovision på norsk (nå kjent som Eurovisionsquad) i 2016. Hun har fulgt nøye med på Eurovision Song Contest siden 2000, og blogget lenge om emnet, før hun begynte å skrive for daværende escwebs.net høsten 2012. Hun har siden 2013 reist rundt for å overvære Eurovision live, og har også fått med seg noen nasjonale finaler i Norge og Sverige. Tina sin musikkinteresse har vart hele livet, og hun har gått i musikkbarnehage, på musikkskole, musikklinja på videregående og senest tatt en bachelorgrad i Music Management.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s