Uro i Armenia og stillhet fra EBU – Hva skjer med Junior Eurovision 2022?

Junior Eurovision 2022 skal etter planen arrangeres i Jerevan 11. desember.

Om en drøy time starter Nederlands utvelgelse til Junior Eurovision 2022. Fire spente artister og grupper er klare for å vise frem sine låter med håpet om å kunne reise til Armenia i desember og delta i Junior Eurovision. Men den siste måneden har det vært helt stille fra EBU om alt som har med årets Junior Eurovision å gjøre. Selv om vi på dette tidspunktet skulle fått offisiell logo, liste over deltakerland og programledere. Samtidig har vertslandet Armenia den siste tiden vært preget av uro grunnet kamper med Aserbajdsjan grunnet Nagorno-Karabakh-konflikten. Så hva skjer med Junior Eurovision 2022, eller hva kan potensielt skje?

Armenia har helt siden landet løsrev seg fra Sovjetunionen, vært i konflikt med nabolandet Aserbajdsjan om området Nagorno-Karabakh. Det har vært en vanskelig konflikt og som i tillegg har satt sine spor på Eurovision. Nesten hvert år ser vi samtlige jurymedlemmer i Armenia og Aserbajdsjan rangere hverandre på sisteplass. I 2009 ble flere aserbajdsjanere arrestert for å ha stemt på Armenia. Og senest i 2020 måtte Armenia trekke seg fra Junior Eurovision (og senere Eurovision 2021) på grunn av krigen som brøt ut i området tidligere på høsten.

I det siste har det igjen dukket opp angrep fra nabolandet Aserbajdsjan. Tidligere i september ble over 200 mennesker drept i løpet av trefninger mellom landene. Den norske regjeringen, og flere andre land har opprettet reiseråd som fraråder å reise til de sørlige delene av Armenia som grenser mot Nagorno-Karabakh-området (omfatter ikke hovedstaden hvor JESC skal finne sted). Det er foreløpig inngått en våpenhvile, men konflikten har tidligere sett brudd på avtalte våpenhviler.

Så hva har dette å si for årets Junior Eurovision Song Contest? Det er foreløpig mye usikkert. EBU har ikke annonsert noe rundt årets konkurranse på en god stund. Kun noen jevnlige oppdateringer om nye deltakere, men lite om selve konkurransen. Det er sannsynlig at EBU diskuterer med armensk tv angående sikkerhetssituasjonen, og ikke ønsker å offentliggjøre noe før de vet sikkert. I så fall er det flere potensielle scenarioer for Junior Eurovision 2022.

  1. Junior Eurovision går som planlagt. EBU og armensk tv finner det trygt å arrangere Junior Eurovision til tross for de siste hendelsene.
  2. Junior Eurovision flyttes. EBU kan ha som back up-plan å flytte Junior Eurovision til et annet land. Men med under tre måneder til finalen, er det usikkert hvor enkelt en slik plan er å få til. EBU vil være nødt til å finne et land som ønsker å arrangere og har en ledig arena på veldig kort tid.
  3. Live-on-tape. Etter at Covid-pandemien brøt ut, introduserte EBU «Live-on-tape» som er at alle deltakere sender inn en forhåndsinnspilt framføring om de ikke kan være tilstede under selve konkurransen. Junior Eurovision 2020 besto kun av forhåndsinnspilte framføringer av låtene.
  4. Avlysning. I verste tilfelle kan EBU måtte avlyse Junior Eurovision 2022. Dette virker nå ikke veldig sannsynlig, ettersom EBU i etterkant av 2020 har vært veldig bestemte på at de alltid skal planlegge for forskjellige back-up-scenarioer hvis noe skulle skjære seg underveis. Og med nasjonale finaler i gang i Europa, vil det være veldig lite ønskelig for EBU å måtte avlyse når deltakere allerede er valgt.

Nå har som sagt ikke EBU offentliggjort noe om den pågående konflikten vil påvirke Junior Eurovision. Dette er for det meste spekulasjon rundt hva som foregår, ettersom det både har vært trefninger i Armenia og innført reiseråd, samtidig som EBU har vært uvanlig stille.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s