Som dere kanskje vet har Ukraina trukket seg…

1549873932-5154.jpg
MARUV vant i Ukraina, men kunne ikke godta kontrakten hun fikk servert senere.

…og jeg har vegret meg i lengre tid for å skrive om nettopp dette. I Eurovision på norsk er vi ikke så glade i å snakke politikk og Eurovision, selv om det selvfølgelig er en stor del av det. Sånt kan vi bare ikke komme unna. Allikevel syns jeg det var tøft å skulle skrive at Ukraina trekker seg fra årets Eurovision Song Contest, og hvorfor. Det er så sterke meninger rundt dette temaet på alle kanter, og aller helst vil jeg egentlig stå litt blank i min egen mening akkurat her.

Som jeg nevnte i innlegget om finalen av Vidbir 2019 tok tidligere Eurovision-vinner Jamala oppmerksomheten når hun som dommer helt tydelig ville blande inn politikk når hun skulle dømme fremføringene, ganske direkte også. Det ser nå ut til at også kringkasteren har hatt slike tanker, når de til slutt endte opp med en kontrakt, såpass streng i forhold til spørsmål om politikk og hva artisten fikk lov til å gjøre og ikke, at hverken vinneren eller noen av de andre deltakerne ville si seg enig. Det var møter og forhandlinger, men de kom ikke til noen form for enighet, og landet valgte dermed å trekke seg fra hele konkurransen. De har imidlertid uttalt seg om at de svært gjerne vil delta i 2020….med mindre Russland vinner.

Jeg vil som sagt ikke ta noe annet standpunkt her enn å si at jeg synes synd på vinneren som ikke får muligheten til å representere landet allikevel, at vi kommer til å savne Ukraina i konkurransen og at jeg synes dommer Andrey Danilko (eller selveste Verka Serduchka som han er bedre kjent som) hadde et godt poeng når han stilte seg uforstående til hvorfor i all verden de brukte så mye tid og krefter på en nasjonal utvelgelse for så å trekke seg. Han har forøvrig også ymtet om å stille opp for Ukraina selv.

Vi håper på å få se Ukraina tilbake snart!

Forfatter: Tina Bekkholt

Tina, 29 år, opprettet Eurovision på norsk (nå kjent som Eurovisionsquad) i 2016. Hun har fulgt nøye med på Eurovision Song Contest siden 2000, og blogget lenge om emnet, før hun begynte å skrive for daværende escwebs.net høsten 2012. Hun har siden 2013 reist rundt for å overvære Eurovision live, og har også fått med seg noen nasjonale finaler i Norge og Sverige. Tina sin musikkinteresse har vart hele livet, og hun har gått i musikkbarnehage, på musikkskole, musikklinja på videregående og senest tatt en bachelorgrad i Music Management.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s