Det kunne gått verre

Norway

Den norske finalen i Melodi Grand Prix 2019 er nå over, og det er Keiino som skal representere Norge i Eurovision Song Contest med låten «Spirit In The Sky». Til tross for at låten har fått litt plagiatbeskyldninger mot seg ved at den likner på fjorårets låt fra Finland, og noen tekniske feil i sendingen under blant annet Erlend Bratlands framføring, kan vi vel si at finalen gikk greit for seg. Slik har det nemlig ikke vært hvert år. Sammenliknet med bråket etter Ukrainas finale har de norske finalene gått ganske så problemfritt for seg, men det har vært enkelte årganger hvor ikke alt har gått på skinner for NRK. Hva skjedde disse årene og hvorfor?

Vinnerlåt trukket etter anklager om plagiat

Som nevnt har Keiinos vinnerbidrag fått plagiatbeskyldninger mot seg, men NRK har sagt at det ikke blir noe de tar med videre, og at Spirit In The Sky forblir MGP-vinner. Men i 1968 gikk anklagene såpass langt at vinnerbidraget ble trukket fra Eurovision. «Jeg har aldri vært så glad i noen som deg» av Odd Børre vant finalen, men fikk kort tid etter kritikk for å være for lik «Summer Holiday» av Cliff Richard, som i tillegg var Storbritannias deltaker samme år.

Til tross for at komponist Kari Neegaard nektet for plagiat, og hevdet at hun ikke hadde hørt Richard’s låt før, valgte NRK å ikke sende vinneren til den internasjonale finalen. Det endte med at «Stress» som kom på andreplass ble det norske bidraget. Kirsti Sparboe som opprinnelig framførte låten i den norske finalen ble byttet ut med Odd Børre som opprinnelig hadde framført det fratrukne bidraget.

Feil låt vant

Under MGP-finalen i 1989 ble «Optimist» av Jahn Teigen raskt en storfavoritt til å vinne konkurransen. Sangen ble i tillegg på VG-lista i uker etterpå, og er i dag en kjent sang for flere nordmenn. Så når Teigen ikke engang kvalifiserte seg til superfinalen skapte dette store reaksjoner. Publikummet reagerte med buing og ropte på Jahn Teigen flere ganger. Det endte med at Teigen kom tilbake på scenen og programlederen fikk problemer med å fortsette sendingen.

Det ble til slutt «Venners nærhet» av Britt-Synnøve Johansen som ble Norges deltaker i 1989. Sangen endte på en 17. plass, og tretti år senere er «Venners nærhet» en mer eller mindre glemt Eurovision-låt, mens Optimist har forblitt en sang mange har et forhold til.

Så dårlig at NRK ikke ville arrangere

I 1991 skjedde noe som aldri før, og som ikke har skjedd siden i MGP-historien. NRK avlyste hele den norske finalen da de hevdet at alle de 140 bidragene som var kommet inn var for dårlige. I løpet av de tidligere årene hadde sangkvaliteten falt, og nå så ikke NRK poenget i å avholde noen finale lenger. Til tross for flere reaksjoner fra låtskrivere og komponister sto NRK på sitt, og valgte selv ut gruppen «Just 4 Fun» til å framføre «Mrs. Thompson» i finalen i Roma.

NRK arrangerte istedenfor en alternativ sending kalt «Bare for gøy» hvor tidligere vinnere av Melodi Grand Prix framførte sine bidrag. Men det var tydeligvis ikke nok da TV3 valgte å arrangere en egen MGP-finale. Finalen besto av flere av låtene som var innsendt til NRK sin opprinnelige konkurranse, og Heidi Halvorsen vant med sangen «Et liv». Men «Mrs. Thompson» forble det norske bidraget da TV3 ikke hadde rett til å delta i Eurovision Song Contest, siden kanalen ikke var medlem av EBU. I årene etterpå har ikke TV3 vist interesse rundt Melodi Grand Prix.

Pauseinnslag skapte raseri i Latvia

I 2003 arrangerte Riga, hovedstaden i Latvia Eurovision Song Contest. I anledning dette valgte NRK å lage litt moro ut av det under pauseinnslaget med et nummer hvor gruppen Cheezy Keys framførte en parodi på latvisk kultur. Det er jo alltid gøy å lage litt moro rundt vertslandet, men denne gangen var det et par ting NRK mulig glemte å se over før de lot Cheezy Keys innta scenen. Det kunne se mer ut som en parodi på russisk kultur da gruppen inkluderte matrjosjka-dukker og balalaika i framføringen sin.

I Latvia skapte innslaget såpass store reaksjoner at landet truet med å avslutte handel med Norge og boikotte norske produkter. Latvias norske ambassadør reagerte sterkt på innslaget og mente det var en krenkelse mot et land som var okkupert av russere i over 50 år, og det hadde kun gått et drøyt tiår etter Sovjetunionens oppløsning. NRK innrømte like etter feilen de gjorde, og beklaget seg. Heldigvis for Norges representant Jostein Hasselgård, fikk ikke dette noen bivirkninger, og Norge fikk en flott 4. plass, der Latvia selv ga 7 poeng.

242425

Rekordlave seertall og knallhard kritikk i media

I 2014 tok NRK valget i å gjøre en drastisk endring i Melodi Grand Prix-formatet. Delfinalene ble droppet, og istedenfor ble det arrangert tre semifinaler i Folketeatret i Oslo, helgen før finalen. Tanken kunne virke god, men det var tydelig at det var noe NRK hadde gjort feil. Tidligere MGP-deltakere som Ketil Stokkan og Åge Sten Nilsen sto fram i media med at NRK hadde ødelagt Melodi Grand Prix, og påsto at alt glitter og glam var fjernet fra konkurransen. Kommentarer om at sendingene kunne minne om en russerevy og at MGP-sendingene var sløsing med lisenspenger hamret rundt i kommentarfelt og nettforum.

Det hjalp lite at NRK lot åpningsnummeret i finalen være en sketsj om publikummets klager, og finalen endte med det laveste seertallet noensinne registret for en norsk MGP-finale med 755.000 seere. Året etter droppet NRK delfinalene helt, og arrangerte heller en stor finale i Oslo Spektrum. Dette formatet har NRK beholdt siden.

Er det noen liknende hendelser fra Melodi Grand Prix-historien du husker godt? Da er det bare å legge igjen en kommentar, og del gjerne hvis du vil se flere liknende artikler fra Eurovision på norsk. Vi gir deg nyheter fram mot årets Eurovision Song Contest i Tel Aviv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s