Vi er flere som tar Eurovision seriøst

eurovision-2018-t

«Hvordan kan noen ta Grand Prix seriøst? Musikken der er jo bare dritt.» Neste uke er årets Eurovision Song Contest i gang i Tel Aviv. De første sceneprøvene har blitt avholdt de siste dagene, og artistene kjører hardt på for å levere det beste de kan på scenen av bra låter og god musikk. Eller er det faktisk sånn? For det er ikke nødvendigvis slik Eurovision blir oppfattet av de ordinære TV-seerne. Det er heller slik at folk flest ser ut til å se på Eurovision som bare ren underholdning, party og fjas, og selv om det er realiteten for store deler av vår elskede sangkonkurranse, så er det ikke nødvendigvis slik for alle.

Jeg tilhører en av de som ser på Eurovision Song Contest som en seriøs konkurranse. Av de deltakende låtene pleier jeg stort sett å finne noe bra i nesten alle de deltakende sangene. For eksempel i år er det bare et par bidrag jeg virkelig ikke liker, og som jeg alltid skipper i Spotify-spillelista, men resten er i mine øyne god nok musikk til at jeg vil høre på det. Jeg ser at artistene og låtskriverne bak har lagt veldig mye arbeid i å få til noe de håper kan vinne alle Europas hjerter, og jeg setter pris på at såpass mange artister over hele Europa hvert år er villige til å bidra til en folkefest.

esc2014

For meg har selve musikken alltid vært en stor del av grunnen til at jeg elsker Eurovision. Selvsagt var det konseptet rundt at land over hele Europa konkurrerte innen musikk som var årsaken til at jeg ble betatt av konkurransen, men jeg oppdaget jo fort at det vi ser på scenen i ESC veldig ofte er god musikk. Jeg kan ofte finne på å se igjen gamle Eurovision-finaler, og mye av gleden med dette er å gjenoppdage låter jeg kanskje ikke har hørt på lenge, eller oppdage glemte skatter som jeg kanskje har ignorert hele tiden.

På Eurovision-forumene har det vært diskusjoner rundt at panelet i Adresse Tel Aviv har for mye fokus på å lage tull, og slenge ut mye flåsete kommentarer. Argumentet for dette har tydeligvis vært at for allmennheten vil ikke et program hvor et panel ser på Eurovision som seriøst trekke noe særlig seere, fordi nesten ingen ser på det som en skikkelig musikkonkurranse. Men jeg, og mange andre Eurovision-fans hadde satt pris på om dette ikke nødvendigvis trengte å være poenget. Det hadde faktisk vært veldig fint hvis vi en gang i året kunne fått et program hvor Eurovision hadde blitt tatt på alvor, og et panel som faktisk hadde sett den musikalske helheten i låtene, og gitt gode kommentarer på hvorfor en låt funker og hvorfor det ikke gjør det. Det er nesten så det kan virke litt flaut å si at du tar Eurovision seriøst når ikke engang NRK selv ser ut til å ønske å fremme ESC som noe viktig.

Så jeg sier ikke at hvis du ser på Eurovision som bare fjas og sirkus så må du endre mening. Jeg ville bare komme med at mens andre kanskje sitter og ler over at det i det hele tatt er noen som følger med på ESC og ser på det som seriøst, så er vi faktisk der ute. Og når de 41 deltakerlandene entrer scenen i Tel Aviv neste uke, vil det i mine øyne være mange bra låter vi får servert.

green_hippo_esc_2012_0

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s