Hvorfor kan egentlig Australia være med?

syd-1-1_0

Endelig er Eurovision-uken her og til sammen 41 land over hele Europa skal delta i den storslåtte konkurransen. Av disse landene er det sikkert flere som har lagt merke til at det er land som ikke ligger innenfor Europa som deltar. Et eksempel på dette er jo årets vertsland Israel. Men et annet spørsmål mange lurer på er hvorfor Australia, som ikke engang er i nærheten av Europa deltar.

Kort og greit, så er Eurovision Song Contest for medlemsland av den europeiske kringkastingsunionen. Dette vil si at alle land som er fullverdige medlemmer i unionen har mulighet til å delta i konkurransen. Det er flere land som ligger geografisk utenfor Europa som er med, men de er nærme nok til at de får være med i unionen. Altså har land i Nord-Afrika mulighet til å delta, på samme måte som Midtøsten. For eksempel har Marokko vært med i 1980, og land som Libanon og Tunisia har ønsket å delta.

Men så kommer spørsmålet om Australia inn i bildet. De er verken i nærheten av Europa eller fullverdige EBU-medlemmer. Forklaringen er ganske enkel. Den australske kringkasteren SBS har sendt Eurovision hvert år siden 1983. Etter hvert har det blitt bygd opp en slags fanbase i Australia, og for mange australiere har det blitt en årlig tradisjon å følge med på Eurovision. Etter å ha arrangert sin egen telefonavstemning i noen år, og fått være med som pauseinnslag under semifinalene ble SBS endelig invitert til å delta i 2015. Opprinnelig skulle det være kun det ene året i anledning 60-års-jubileet, men siden har Australia hvert år mottatt invitasjoner til konkurransen.

Kate Miller-Heidke representerer Australia i år.

Vi i Eurovision på norsk har tidligere skrevet liknende artikler om hvilke land som kan være med i konkurransen. Sjekk de ut her: Hvem kan egentlig delta i Eurovision Song Contest? & Er det mulighet for flere debutanter i Eurovision. Vi gleder oss nå til nok en fantastisk Eurovision-uke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s