Hva skjedde med Türkvizyon?

 

turkvision_song_contest_generic_logo

Eurovision Song Contest 2019 er nå over, og vi ser alle fram til neste års konkurranse i Nederland. Til tross for en del feil som ble oppdaget rundt jurystemmene i etterkant av konkurransen kan vi trygt si at vi nok en gang fikk et spektakulært show med god musikk og underholdning. Så når EBU i over seksti år har produsert en flott sangkonkurranse, er det kanskje ikke så rart at andre der ute føler seg inspirert og vil prøve på noe av det samme. Det er flere konkurranser der ute som eksisterer som såkalte spin-offs av Eurovision Song Contest. En av disse er Türkvizyon.

Türkvizyon (Türk Dünyası Şarkı Yarışması) er en konkurranse for land og områder som tilhører den tyrkiske språk og folkegruppen. Sangkonkurransen ble startet opp som et motsvar til Eurovision Song Contest etter at Tyrkia trakk seg ut i 2012 og ble organisert av musikkanalen TMB. Konkurransen så flere land som vi har vært vant til å se i Eurovision som Aserbajdsjan, Tyrkia og Ukraina delta, men også mer ukjente steder som de russiske regionene Kemerovo, Basjkortostan og Stavropol Krai. Til tross for at det de siste årene har vært planlagt flere Türkvizyon-finaler har ikke konkurransen vært arrangert siden 2015. Plutselig stoppet det opp, og de planlagte finalene har blitt avlyst år etter år. Hva har vært grunnen og er det noen sjanse for å se Türkvizyon tilbake på skjermen?

Zhanar Dugalova som vant for Kasakhstan i 2014.

Dagen etter at Türkvizyon 2015 var avsluttet ble det offentliggjort at Aserbajdsjan skulle arrangere konkurransen i 2016. Mest sannsynlig ville dette skje i Baku, og noen ryktet til og med om at Baku Crystal Hall som tidligere arrangerte Eurovision skulle være arenaen. Men etter en stund ble det annonsert at konkurransen var flyttet til Istanbul, og skulle arrangeres i Yahya Kemal Beyatli kultursenter som sto for finalen året før. Etter hvert som året gikk kom det flere meldinger om land som valgte ut deltakere, og i tillegg noen nye områder som skulle delta i konkurransen. Men fra TMB var det helt stilt. Ikke noen nyheter om datoer, programledere eller noe annet om konkurransen.

Det var først da året begynte å nærme seg slutten at det kom tegn til at konkurransen var blitt flyttet noen måneder, og skulle mest sannsynlig arrangeres i mars. Uten at det kom noen offisiell bekreftelse, antas det at forskyvningen ble forårsaket av et politisk turbulent år i Tyrkia med både terrorangrep og kuppforsøk. Videre kom det ingen nyheter om finalen som skulle finne sted, og det kunne virke som om Türkvizyon nå var helt dødt.

Det tok derimot ikke lang tid før fans kunne skimte lyset i enden av tunnelen. I februar 2017 ble det annonsert at Kasakhstan hadde tatt på seg å arrangere Türkvizyon, og konkurransen skulle finne sted i Astana i august. Nå så det ikke ut som det skulle være noe i veien for den neste Türkvizyon-finalen. Kasakhstan hadde i løpet av årene tatt konkurransen veldig seriøst med flere kjente artister, kvalitetsbidrag og gode resultater. Her var det tydelig at vi kom til å få en godt gjennomført sending, og at Türkvizyon ville komme tilbake på beina.

5c9394d8d2ce785ed322379e-750-375

Kasakhstans hovedstad Astana (som forøvrig nå har byttet navn til Nur-Sultan) skulle arrangere i 2017.

Men i juni kom en noe overraskende nyhet. Türkvizyon hadde blitt saksøkt av en med navnet Furat Emir, som påsto at han eide rettighetene til Türkvizyon-arrangementet, og TMB hadde arrangert ulovlig. Furat vant rettsaken, og skulle arrangere sin egen konkurranse med navnet Turkavision på sin egen tv-kanal Furat TV. I ukene etterpå ble det meste som kunne være av Türkvizyon-materiale fjernet fra Youtube. I månedene som kom så det utenkelig ut at Türkvizyon ville komme tilbake i det hele tatt. Det kom ingen flere nyheter fra TMB, ikke engang en uttalelse om saksøkingen. Imidlertid var Furat godt i gang med planleggingen av sitt eget arrangement, og annonserte at Turkavision skulle komme i løpet av 2018.

I desember 2017 kom det derimot en gladnyhet igjen. Ifølge arrangørene hadde TMB vunnet tilbake retten til å arrangere Türkvizyon, og konkurransen skulle komme tilbake i 2018. Senere kom det flere detaljer, og i mai ble flere artister og jurymedlemmer annonsert til å delta i konkurransen som skulle arrangeres i Ankara i oktober. Over førti land var annonsert til å være med, og etter et par år med nedturer så det endelig ut som det gikk riktig vei igjen.

Türkvizyon 2018 ble aldri noe av. Denne gangen var det helt uten noen offisiell årsak. Fortsatt er det antakelser om at den politiske situasjonen i Tyrkia er fortsatt såpass usikker til at TMB får til å arrangere noe. I desember kom det derimot et par nye videoer på Youtube som tilsa at Türkvizyon ville arrangeres i år igjen, men utover det har det ikke vært noe tegn til forberedelser mot en ny finale.

Det er liten tvil om at Türkvizyon ikke alltid var like velgjennomført, og motstanden mot konkurransen hos Eurovision-fansen som ønsker Tyrkia tilbake har vært stor. Men jeg skal innrømme at jeg har store deler av tiden vært positiv til Türkvizyon og selve konseptet. Helt siden jeg kom over en sak på nettstedet Eurovoix i 2013 om at en ny musikkonkurranse var på vei, har jeg vært interessert og fulgt med på det. De to første årene så jeg ikke finalene live, men hørte på alle sangene i ettertid og fant flere favoritter som jeg også tror kunne gjort det bra på Eurovision-scenen. Jeg syns det var spennende å utforske kulturer jeg egentlig aldri hadde hørt om før, og musikk som sjeldent hadde entret en verdensscene før. Hvor ellers får du tuvinsk strupesang, basjkirske folkelåter eller usbekisk rap?

I 2015 så jeg finalen direkte, og etter det vokste interessen for konkurransen enda mer. På nyåret meldte jeg meg inn i Türkvizyon-fellesskap på Facebook, og kom i kontakt med fans som var fra stort sett hele verden. Etter å ha kanskje vært blant de mest aktive i Facebook-gruppene fikk jeg tilbudet om å være administrator på den største Türkvizyon-siden og jeg følte at Türkvizyon var noe jeg virkelig brant for. Skuffelsen har derfor vært stor når konkurransen har blitt avlyst år etter år, spesielt når jeg virkelig fortsatt har håpet om at det skal bli arrangert igjen.

img_0882

Latvia er et av landene som har hatt planer om å debutere i Türkvizyon. Oksana Bilera var valgt som representant.

Så hva kan eventuelt TMB gjøre for å få Türkvizyon tilbake? Svaret er ikke akkurat vanskelig. Det eneste som gjelder er at TMB må ta dette å arrangere en internasjonal musikkonkurranse seriøst. Hvis de ikke får til å arrangere noe i Tyrkia, hva med å kanskje sende ut forespørsler til andre deltakerland om de vil arrangere? Kasakhstan som skulle stå for finalen i 2017 kunne helt sikkert ha vært en god arrangør. Khabar uttrykte til og med i fjor interesse for å stå for Junior Eurovision, og når man ser på innsatsen som er gjort i de nasjonale finalene er det lite som tilsier at vi ikke får se et godt gjennomført arrangement.

Et av de største problemene jeg har opplevd med å følge med på Türkvizyon er at det har vært vanskelig å finne fram til nyheter om deltakende land, artister og nasjonale finaler. Flere ganger har jeg til og med opplevd å få feilinformasjon. Her kan flere av deltakerregionene ta litt tak selv. Sett opp en Facebook eller Instagram-side for landets Türkvizyon-delegasjon. Publiser nyheter om annonsering av deltakere og generelle oppdateringer om konkurransen. Dette trenger faktisk ikke koste noen ting, og det ville gjort det å følge med på Türkvizyon ganske så mye enklere.

Så selv om Türkvizyon har vært i hardt vær de siste årene med både politisk trøbbel og en rettsak ser jeg mulighetene for at konkurransen kan komme tilbake. Selv om vi ikke er så mange Türkvizyon-fans ennå, så er vi der ute. Og vi ønsker å ha det tilbake. Vi i Eurovision på norsk er positive til Türkvizyon, så om det kommer noen store nyheter er det ikke utenkelig at vi vil være på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s