JESC 2019: Jespers topp 10

gallery-1910

Det har blitt en tradisjon for oss i Eurovision Squad. Dette med å lage en topp 10 før konkurransen hvert år som vi legger ut. Noe vi ennå ikke har gjort før i år er å lage en toppliste i forkant av Junior Eurovision Song Contest, noe som kanskje kan være litt rart, da flere av oss har vært ivrige følgere av barneutgaven også. Jeg velger derfor, som både Tina og Hanne har gjort så langt, å legge ut min topp ti over årets Junior Eurovision som avholdes i Gliwice i Polen søndag 24. november. For selv om det er snakk om barn som er artistene, er det et sterkt nivå på låtene å finne her også, og mye for enhver smak.

10. Giorgi Rostiashvili – We Need Love (Georgia)

Georgia, et land med mye Junior Eurovision-suksess bak seg, går i år for unggutten Giorgi og hans «We Need Love». Et bidrag som på mange måter skiller seg ut fra typiske JESC-bidrag, og da gjenstår det å se om det blir en fordel eller ulempe for Georgia.

Her skjønner jeg ikke helt hva det er jeg liker så godt. Denne låten er overhodet ikke innenfor mine musikkpreferanser, men Giorgi klarer på en slags søt måte å virkelig sjarmere med låten. Den er behagelig å høre på, og jeg opplever at den er lett å få på hjernen. Ikke noe store greier av en sang, men en enkel og annerledes låt. Georgia har vist at de kan overraske på JESC-scenen, og jeg utelukker ikke at Giorgi kan klare noe liknende.

 

9. Carla – Bim bam toi (Frankrike)

Etter å ha returnert tilbake etter fjorten år med en strålende 2. plass i fjor fortsetter Frankrike å satse høyt igjen med Carla og hennes «Bim bam toi». Et veldig typisk Junior Eurovision-bidrag om hvordan det å være forelsket ofte bare blir kaos hos en ung jente.

Som jeg nevnte, er dette et veldig ordentlig Junior Eurovision-bidrag. En jente som bare har lyst til å ha det gøy med en morsom, catchy låt som er lett å få på hjernen. Mens mange andre land kjører mer seriøse budskap i år, velger Frankrike å bare ha det gøy, og samtidig som det er viktig med sterke låter så må vi ha det litt moro også. Hvert fall når det er snakk om Junior Eurovision, og dette klarer Carla strålende.

 

8. Yerzhan Maksim – Armanynnan qalma (Kasakhstan)

Første gang jeg hørte Kasakhstans låt ante jeg ikke helt hva jeg skulle tenke. Det skilte seg så utrolig ut fra hva jeg har hørt av kasakhstansk musikk til nå, og jeg hadde ikke akkurat forventet at et land såpass fjernt fra vår kultur skulle sende en slik «julestemning-låt». Men det er det definitivt ikke noe i veien med, for Kasakhstan leverer.

Hvis live-versjonen blir såpass bra som studio-versjonen kan Kasakhstan virkelig være en utfordrer, for Yerzhan ser ut til å ha en helt fantastisk stemme. Låten starter litt intetsigende, før den tar seg opp etter hvert, og når låten til slutt eksploderer med Yerzhans vokalprestasjoner og det gylne palasset kommer til, er det ingenting annet enn gåsehud-faktor for alle pengene. En nydelig, stemningsfull melodi, og alt i alt, et fantastisk bidrag fra landet som nylig ble ønsket velkommen inn i Eurovision-varmen.

 

7. Eliana Gomez Blanco – We Are More (Malta)

Malta fortsetter som de har gjort de siste årene. Jenter med masse talent og en velprodusert god låt, som ganske sikkert kommer til å sjarmere hvert fall juryene under årets JESC. Nå har det jo vist seg at Malta har hatt varierende hell når det kommer til seerstemmer i (J)ESC de siste årene, så vi får nå se hvordan det går helt til slutt for Eliana.

Maltas låt tok det litt tid før jeg virkelig likte. Den var jo godt komponert, men lenge følte jeg at noe manglet. Men til slutt sto jeg der og var helt med på åpningen på refrenget «They can try to break us down, but we’ll never hit the ground», og følte meg på mange måter solgt av låten. Elsker budskapet, at hun faktisk har valgt å synge deler av låten på maltesisk, og kan se for meg at hun virkelig leverer låten på scenen i Gliwice. For er det en ting vi har sett i JESC de siste årene, så er det at jenter fra Malta virkelig kan synge.

 

6. Mila Moskov – Fire (Nord-Makedonia)

Balkan-landet som tidligere har gått for 13-åringer som ser ut som de er tjue, og kjærlighetssang mellom søskenbarn, velger i år å kjøre et bidrag med mye kraft og spenning gjennom Mila Moskovs «Fire».

Nord-Makedonia er tydelig fysen på å fortsette Eurovision-suksessen etter Tamara i årets voksenutgave, og alt tyder på at Mila har det som trengs. Det er en spennende låt en blir revet med av der Mila vandrer rundt blant bokhyllene, og like etter står i den sterke stormen. Hun synger at hun er som ild, og hvis hun virkelig får frem dette på scenen kan Nord-Makedonia bli skumle i årets konkurranse.

 

5. Karina Ignatyan – Colours Of Your Dream (Armenia)

Landet som kunne ha stått med flest seire i Junior Eurovision, men som heller står igjen med 1 seier og 4 andreplasser sender i år Karina Ignatyan som synger om drømmenes farger. Det er mye som tyder på at Kaukasus-landet fortsetter sin suksess med denne låten.

For å si det sånn, dette er akkurat hva jeg tenker på hvis jeg tenker «Armenia i Junior Eurovision». Et etnisk bidrag framført av en jente (eller gutt) med mye talent, det er mye moro, og det er lagt mye arbeid i å lage et bidrag som vil bli godt likt. Karina er ikke noe annet enn en glad jente som vil oppmuntre oss med farger når dagene er grå, låten er fengende, og som totalt sett virkelig representerer Armenia som land. Det oser av kultur, moro og godt budskap. Absolutt en av de største utfordrerne i år.

 

4. Marta Viola – La voce della terra (Italia)

Italia har som mange andre land bestemt seg for å sende en miljørelatert låt i år, noe som helt klart ikke viser seg å være dumt. De går for Marta og hennes låt om planeten som snakker til oss om at vi endelig må gjøre noe for klimaet.

Jeg vet ikke helt hva det er med låten som jeg liker så spesielt godt, men Italia har de siste årene vist seg å bli et av mine favorittland i Junior Eurovision. Det er bare noe med låtens komposisjon og hvordan Marta som ikke akkurat er store jenta, likevel har store ambisjoner om å redde planeten der hun står med alle plantene sine. Sjarmerende, enkelt, og totalt sett nok et nydelig bidrag fra Italia.

 

3. Matheu – Dans met jou (Nederland)

Nederland prøver seg på å bli det første landet som vinner både ESC og JESC samme år. Nå spørs det jo hvorvidt det faktisk kommer til å skje, men hos meg hvert fall er Nederland blant de største favorittene i år.

Matheu leverer et dansbart bidrag med en moderne teenage-poplåt der ting virkelig ikke har slått feil. I den nasjonale finalen leverte Matheu et fantastisk show, og jeg utelukker ikke at det blir det samme i den internasjonale finalen. Låten heter jo «Dans met jou», og dette er helt klart et bidrag jeg vil være med og danse til.

 

2. Viki Gabor – Superhero (Polen)

Polen gikk fra å være det landet som var med i JESC engang for lenge siden, trakk seg, så aldri ut til å komme tilbake, til å plutselig bli et ordentlig powerhouse i Junior Eurovision. Etter å ha vunnet konkurransen i fjor, skal Viki Gabor i år prøve å ta seieren på hjemmebane med sin «Superhero».

Hva kan jeg si? Det er ingenting i veien med selve låten. Et viktig og relevant budskap om miljøet i en sang der rett og slett alt funker. Viki har det som skal til for å framføre låten bra, låten er catchy og setter seg på hjernen. Låten og musikkvideoen virker profesjonelt gjennomført, og dette er en låt jeg ser for meg at kunne ha gjort det bra i voksenutgaven også. Om Polen skulle vinne igjen vil det absolutt være fortjent.

 

1. Jordan Anthony – We Will Rise (Australia)

I år er altså da Australia min favoritt i konkurransen. Landet «Down Under» har nå lagt bak seg to strake topp tre-plasseringer i JESC, og Jordan er gutten som skal prøve å fortsette denne trenden. «We Will Rise» skiller seg ikke ut fra Australias tidligere bidrag, og er for mange en helt alminnelig ballade, men for meg klaffer virkelig alt med låten.

Jeg tror mye av grunnen til at jeg elsker bidraget er teksten. Den minner meg om «We Got Love», Australias bidrag til voksenutgaven i 2018, som dette året ble min favoritt i etterkant av finalen. I tillegg elsker jeg hele komposisjonen av låten, og jeg får inntrykk av at Jordan virkelig mener det han synger om. Bak seg har han en 4. plass i «The Voice Australia», så vi skal ikke se bort ifra at han klarer å levere en nydelig vokalprestasjon på scenen. Og med tanke på at Jordan har skrevet låten selv er det mye som tyder på at dette er en talentfull, ung kar med en sterk framtid innen musikk foran seg. Lykke til Jordan og Australia, i år håper jeg dere tar gullet i Junior Eurovision.

 

Vi i Eurovision Squad gleder oss til Junior Eurovision Song Contest 24. november!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s