Hva var den egentlige grunnen til at Ungarn trakk seg?

wsi-imageoptim-hungary-2-2019

Etter at listen over alle deltakerne som skal være med i Eurovision Song Contest 2020 ble publisert i går, var det to triste nyheter som kom fram. Ungarn og Montenegro hadde trukket seg. Det hadde pågått rykter og ble ansett som høyst sannsynlig en god stund, men ble offisielt bekreftet først i går. En ting er Montenegro som helt enkelt har trukket seg av økonomiske årsaker, men Ungarn er litt mer vrien angående dette.

Vi har vel ikke fått noen nøyaktig bekreftelse fra kringkasteren på hvorfor de har trukket seg, annet enn at de skal bruke A Dal, deres versjon på Melodi Grand Prix, til å finne nye ungarske talenter, og ikke som utvelgelsesmetode til Eurovision. Med andre ord er det lite som tilsier at økonomien har forårsaket at Ungarn ikke vil sende noe bidrag til Rotterdam. Det mange har tenkt seg til er at Ungarn ikke har vært noe annet enn dårlige tapere, og at de trekker seg fra Eurovision etter å ha røket ut av semifinalen en liten gang dette tiåret. Og selv om dette kunne vært en årsak, ser det egentlig ut som det kan ligge noe mer bak det.

Nå er ikke vi i Eurovision Squad noe særlig på det å ha med politikk på siden vår, men jeg følte likevel for å skrive noen ord om akkurat dette. For det er ikke alle som skriver at Ungarn trekker seg på grunn av en ikke-kvalifisering. Den andre årsaken som nevnes kan faktisk ha mer med det politiske styret i Ungarn, og en regjering som har blitt mer og mer negative til europeisk fellesskap. En bevegelse som bare har vært voksende, og som dessverre kan se ut til å bli enda større.

På Eurovision-nettstedet Wiwibloggs har det dukket opp kommentarer rundt at Ungarns egentlige årsak ligger i politikken. Det skrives at det har blitt mindre demokrati og ytringsfrihet, og regjeringen har fått sterkere kontroll på det generelle styret. I mai skrev VG i tillegg om situasjonen i Ungarn, og hvordan negativiteten til spesielt EU bare har vært voksende. Folk i Ungarn bryr seg ikke noe særlig om valg lenger, og spesielt etter flyktningkrisen har synet på fellesskap gått nedover. Her skrives det også om hva som har blitt nevnt på Wiwibloggs om det minkende demokratiet, og at kritikk mot regjeringen ikke ønskes velkommen. Mye som med andre ord ikke minner om en fri, demokratisk stat i Europa.

Så om Ungarns fratrekning fra Eurovision henger sammen med den voksende skepsisen til europeisk fellesskap, er det flere som har fryktet at det vil gå en god stund før Ungarn kommer tilbake til Eurovision. Dette minner på mange måter om da Tyrkia trakk seg. Alle trodde TRT var dårlige tapere etter en ikke-kvalifisering, og ville heller fokusere på å arrangere Türkvizyon som protest. Men som vi har sett i de senere årene, har det hele mest sannsynlig mer sammenheng med nedslåing på generelt demokrati og voksende motstand mot Europa hos den tyrkiske regjeringen.

Hva tenker du? Er det naturlig å trekke linjer mellom Ungarns politiske situasjon og beslutningen deres til å trekke seg? Eller er alt dette bare tilfeldigheter, og Ungarn faktisk bare dårlige tapere som noen har nevnt? Uansett håper vi på å se Ungarn tilbake i konkurransen så fort som mulig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s