Er Hviterussland også på vei ut av Junior Eurovision?

Belarus

Foreløpig er det mye usikkert rundt årets Junior Eurovision Song Contest. EBU er senere ute enn vanlig med å offentliggjøre listen over deltakerland, samtidig som mange fans er spente på hvordan Covid-19-pandemien vil påvirke årets konkurranse. Flere land har allerede annonsert at de trekker seg, og nå er det et land til det kan se mørkt ut for.

Nå er det Hviterussland det spekuleres om på diverse medier. Men her er det ikke Covid-19 som er årsaken til at landet muligens trekker seg, men de pågående protestene mot Lukasjenko-regimet. Etter at Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko overlegent vant det nylige valget, har store protester oppstått i landet. Opposisjonen er tydelige på at valget ikke ble gjort på en rettferdig måte, og hviterussere over hele landet har sett seg leie av å bo i Europas siste diktatur.

Protestene har ført til at ansatte i Hviterusslands tv-selskap BTRC har gått ut i streik, eller sagt opp jobben helt. Nå om dagen kringkaster kanalen i størst grad nyhetssaker, der nabolandet Russland hjelper til med arbeidere fra mediebransjen. Det er derfor tydelig at dette kan gå utover Hviterusslands kommende deltakelse i både Junior Eurovision, og muligens også voksenutgaven til våren.

Ettersom BTRC er tilknyttet Lukasjenko-regjeringen, kan det skape problemer når det kommer til valg av Junior Eurovision-deltakelse. Hvis BTRC sender en deltaker til Warszawa, vil flere anse det som at den valgte artisten har forbindelser med Lukasjenko, noe som vil komme dårlig ut i en situasjon hvor nesten hele landet protesterer mot regjeringen.

I tillegg er det verdt å nevne at BTRC hadde planer om å annonsere deltakere til sin nasjonale finale innen 24. august. Men to dager senere er det fortsatt helt stilt angående noe som har med Junior Eurovision å gjøre. Med tanke på den politiske situasjonen i landet, kan det bli vanskelig for Hviterussland å organisere en deltakelse til Junior Eurovision 2020.

I fjor kom Liza Misnikova på 11. plass. Hviterussland har en imponerende historikk i JESC der de har deltatt hvert år, og i tillegg vunnet to ganger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s