Hvorfor må alltid MGP få så mye dritt?

Fra fjorårets Melodi Grand Prix-finale i Trondheim.

Nå om dagen er Melodi Grand Prix 2021 noe vi mange engasjeres om. I dag kom fire nye delfinalelåter, noe NRK har sluppet hver mandag de siste ukene. Samtidig er det masse diskusjoner på sosiale medier om låter, artistrykter, og vi gleder oss til den storslåtte finalen lørdag 20. februar. Men det som dukker opp i media hvert eneste år, sammen med låter og rykter, er kritikken mot konkurransen. Det kan være både saklig og konstruktiv kritikk mot NRK eller deltakende bidrag, men ofte ser jeg en tendens til at veldig mange vrir det mer mot drittslenging og nedsettende kommentarer. Hvorfor skal alltid MGP, slik som programlederen selv åpnet finalen med i 1971, være «årets mest utskjelte tv-program»?

Nylig leste jeg en artikkel på Nettavisen hvor journalist Arild Rønsen spør om hvorfor NRK behandler oss som drittunger. Han sier at MGP-musikken er elendig, og at showet ikke kan kalles for et musikkprogram. Ja, jeg respekterer at Rønsen kan ha sin mening om MGP, og jeg kan for så vidt være enig i at vi ikke nødvendigvis alltid har fått mesterverk servert i konkurransen. Men det er samtidig en konkurranse vi mange tar seriøst, og som har vært med på å gi oss flere gode låter av dyktige artister gjennom mange år.

En ting jeg ofte savner hos journalister som skriver slike artikler som Rønsen, eller musikkanmeldere generelt, er en større respekt for artistene som deltar. Nå har også TIX, som deltar i årets konkurranse, gått ut og sagt at anmeldere har gitt låten hans dårlige vurderinger ut fra hvordan de selv oppfatter TIX som artist, og ikke gitt en saklig vurdering av låten. Hvorfor skal vi gidde å ta musikkanmeldere seriøst når de tydeligvis ikke velger å bry seg om det de faktisk skal bedømme, nemlig selve sangen? Og i MGP og Eurovision har jeg lenge følt på en holdning rundt at ingen tar ESC-musikken seriøst, noe jeg mistenker skyldes denne tankegangen om at «Eurovision ikke er ordentlig musikk, bare show». Jeg har allerede skrevet her på Eurovision Squad om hvor uenig jeg er i denne påstanden, og vil igjen dra fram at vi er flere fans som elsker konkurransen på grunn av all den spennende musikken som vi får hvert år.

Tilbake til Rønsen, så virker det som det er en ting han har ignorert når han deler sin mening om konkurransen, nemlig at det er gode musikere og låtskrivere som står bak. NRK mottar hundrevis, de siste årene over tusen innsendte låter som skal plukkes ut til å være med i MGP. Av disse er det kun et fåtall bidrag som til slutt kommer med og får være med på tv-skjermen. Å i det hele tatt få være med i en delfinale krever masse hardt arbeid av alle som jobber med låten. Jobben med å få melodi og tekst til å sitte, mye øving av artister og dansere som må prestere alt de kan i løpet av de tre minuttene de har, sånt er noe deltakerne må legge store mengder arbeid i.

Jeg stiller også litt spørsmål til hvorfor mediesider med så mange lesere, slik som Nettavisen, ønsker å prioritere journalister som kun velger å skrive sine negative, personlige meninger om noe vi mange er med på å elske. Som jeg først sa, det er ikke noe i veien med å ha en egen mening om noe, men hvorfor skal det alltid være sånn at det er «greit» å skrive usaklig negativitet om MGP og Eurovision, bare fordi det av en eller annen grunn er lagt opp sånn? Hvorfor skal vi som ønsker å ha en positiv og seriøs innstilling til MGP, få lese at anerkjente aviser lar unødvendig dritt få slippe til som forsidestoff? Hvis det først skal være et negativt synspunkt om MGP, kan det ikke heller være konstruktive tilbakemeldinger på hva man eventuelt skulle være misfornøyd med rundt konkurransen eller en spesifikk låt?

Og denne tendensen hos journalister er godt synlig hos lesere og publikum også. En kommentar jeg ofte hører er om disse som aldri har sett på konkurransen, fordi det bare er «søppelmusikk» der, og at som Rønsen beskriver, at de heller foretrekker et «ordentlig» musikkprogram som Hver gang vi møtes på TV2. Da er mitt spørsmål, hvis du aldri har sett på MGP, hvordan kan du da vite at musikken der bare er «ræva»? Jeg personlig har aldri sett en eneste episode av Hver gang vi møtes, men det betyr ikke at jeg dropper å se på det fordi jeg tenker det automatisk er et drittprogram, og jeg går ikke inn i kommentarfelt og latterliggjør showet på bakgrunn av hvordan jeg tror det er. Hvorfor kan ikke folk bare la oss MGP-fans få kose oss med det, istedenfor å bli møtt med et kommentarfelt fullt av drittslenging som kun baseres på hva folk ser for seg at MGP er?

Kort sagt, jeg skulle bare ønske at journalister og anmeldere kunne ha en viss respekt for at det faktisk er mye jobb bak Melodi Grand Prix, for både de som jobber i NRK, og for artistene. Vi er mange som har en positiv holdning til konkurransen, og skulle ønske at det var mer fokus på det at MGP er en seriøs musikkonkurranse som vi mange elsker stort.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s