Presentasjon: Nord-Makedonia

VASIL GARVANLIEV | HERE I STAND
Skrevet av: Borche Kuzmanovski, Davor Jordanovski & Vasil Garvanliev

Facebook Instagram | Twitter

Vasil er 36 år gammel og kommer fra Stumica, som ligger i dagens Nord-Makedonia. Han er en sanger som har vært aktiv siden 1991.

Han har holdt på med musikk siden barndommen – og begynte å synge som syvåring. Han ble oppdaget av en komponist da han hørte Vasil synge på gata. Allerede om åtteåring slapp han sitt første album. Etter hvert ble han også kjent i de andre landene som tidligere tilhørte Jugoslavia. I 1997 flyttet Vasil og familien hans til USA på grunn av Kosovo-krigen. Der ble han medlem av Chicago Children’s Choir frem til 2003.

Karrieren fortsatte i USA og Vasil har vært korist for flere kjente artister og grupper som New Kids on the Block, Nick Carter, Enrique Iglesias og Celine Dion. Han har også opptrådt i det hvite hus. På grunn at 9-11-angrepene ble innvandringskravene skjerpet – og Vasils foreldre og bror ble deportert. Han reiste til Nord-Makedonia på besøk, men fikk ikke komme tilbake inn i USA etter det. Han flyttet derfor til Milano, London og senere til Toronto. Hvor han har studert og holdt på med musikk.

Dette er ikke første gangen Vasil er med i eurovision song contest. I 2019 var han korist for Tamara Todevska som representerte Nord-Makedonia med låta «Proud«. De fikk flest bidrag av juryen det året og tok en 7. plass totalt. I fjor ble det offentliggjort at Vasil skulle representere landet med låta «You». På grunn av kanselleringen av eurovision 2020, fikk han ikke delta. Den nasjonale kringkasteren bestemte seg derfor for at Vasil skulle få en ny sjanse i 2021.

Det har vært mye skriverier om Vasil i forbindelse med årets deltakelse. Dette er på grunn av et bilde som fantes på stedet hvor musikkvideoen til «Here I Stand» ble spilt inn. Det lignet nemlig på fargene til det bulgarske flagget. Det ble derfor omdiskutert hvorvidt Vasil spredte bulgarsk propaganda. Dette er følsomt for det nord-makedonske folket, ettersom forholdet mellom landet og naboen Bulgaria er ganske ampert. Vasil gikk senere ut og forklarte kunstverket nærmere – og fortalte at han: «Står for musikk. Der finnes ikke religion eller politikk» . Det ble vurdert om Vasil ikke skulle få delta pga. bildet, men i slutten av mars ble det altså bekreftet at Vasil får reise til Rotterdam.

Forfatter: Hanne Rams

Lever innflytter-livet i Oslo. SoMe-ansvarlig for Eurovision Squad, som hun ble en del av i 2016. Fikk øynene opp for ESC i 2003 og har blogget om dette tidligere. Er ellers over middels glad i te i alle kopper, musikk i alle former, farger i alle nyanser og verden i alle dets hjørner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s