Monaco – fra trofast deltaker til mange års fravær

Utsikt over Monaco.

Om ikke lenge kommer vi til å få listen over deltakerland til Eurovision Song Contest 2022 i Torino. Montenegro har bekreftet at de kommer tilbake, og tidligere i sommer dukket det også opp tegn til at Tyrkia er interessert i comeback. Samtidig er det flere land som har annonsert at de ikke kommer til å returnere. Et av disse er Monaco. Lilleputtnasjonen i Sør-Frankrike har ikke vært å se i Eurovision siden 2006, og dessverre ser det usannsynlig ut til at de kommer tilbake i nær framtid. Men i lang tid var Monaco en trofast deltaker i Eurovision hvert år, og i tillegg håvet de inn en seier i 1971. Hva skjedde med det aller minste landet som har deltatt i konkurransen?

Monaco debuterte i Eurovision Song Contest i 1959, men på en måte var landet involvert allerede før konkurransen startet. Det var nemlig i akkurat Monaco at et av EBUs møter hvor ideen om en europeisk sangkonkurranse ble tatt opp i januar 1955. Det ble ikke en suksessfull start for Monaco. Jacques Pills med «Mon ami Pierrot» endte på sisteplass med bare et poeng fra Østerrike.

Men Monaco skulle straks få fart på sakene. Allerede året etter tok Francois Deguelt en fin tredjeplass med «Ce soir-lá» og i 1962 skulle Deguelt gi Monaco nok en topp tre-plassering da han ble nummer to. Dette forble Monacos beste resultat fram til Séverine tok hjem seieren i 1971 med «Un banc, un arbre, un rue». Monaco havnet blant de tre beste totalt fem ganger fram til de trakk seg i 1980.

Som tradisjonen går, skulle Monaco arrangere Eurovision i 1972. TMC ønsket å flytte Eurovision til litt senere mot sommeren, og ha finalen utendørs i juni. Men siden TMC var en liten kringkaster, var de avhengig av hjelp fra Frankrike for å kunne arrangere den store Eurovision-finalen. Dessverre ble det aldri noen enighet, da den franske kringkasteren ønsket å ha finalen i Frankrike om de skulle hjelpe TMC. Det endte med at ingen av landene fikk arrangere, og Edinburgh i Storbritannia ble vertsby for Eurovision 1972. EBU hadde også spurt Spania og Tyskland som kom på andre og tredjeplass i 1971, men ingen av dem var interessert i å arrangere. Monaco er det eneste landet som har vunnet Eurovision, og aldri arrangert selv.

Av ukjente årsaker trakk Monaco seg i 1980. Og det skulle gå mange år før landet viste noen slags form for interesse til å komme tilbake. Først i 2003 begynte det å skje ting igjen. EBU skulle introdusere en semifinale i Eurovision Song Contest, og dermed åpnet de for at flere land kunne delta. Det er usikkert om dette er grunnen til at Monaco ønsket å være med igjen, men i løpet av høsten kom nyhetene om at TMC hadde avtalt med EBU å returnere til Eurovision i Istanbul i 2004.

Monaco returnerte til Eurovision i Istanbul i 2004.

2000-tallet ble ikke akkurat som de gode, gamle dagene for Monaco. I løpet av de tre årene de deltok, røk Monaco ut av semifinalen hvert år. Og med 19. plass i semien som beste plassering, var de aldri i nærheten av å få en finaleplass. Mesteparten av poengene til Monaco kom fra Andorra og Frankrike, så man kan trygt si at det var minimal entusiasme for de monegaskiske bidragene ute i Europa.

Til tross for lave plasseringer, lå det likevel mye interesse for Eurovision hos TMC. I finalen i 2004 var det mange nok mennesker i Monaco som stemte til at de kunne bruke telefonavstemning til å avgjøre poengene sine. Som standard praksis skulle en backup-jury benyttes om det kom inn for få telefonstemmer. De planla i tillegg Junior Eurovision-deltakelse, og delegasjonslederen skal ha uttalt at det var stort engasjement for barneutgaven hos kringkasteren.

Men etter kun tre år, trakk Monaco seg fra Eurovision Song Contest i 2007. Det ble heller ingen Junior Eurovision-deltakelse som planlagt. TMC skal ha hevdet at nabostemming hos blant annet Norden og de øst-europeiske landene, førte til at det var umulig for et lite land som Monaco å kunne gjøre det stort i Eurovision. San Marino kom også for noen år siden med uttalelse om at «det ikke er noen plass for lilleputtland i Eurovision». I tillegg trakk Østerrike seg i flere år på samme tidspunkt med tanken om at nabostemming ødela for Vest-Europas sjanser til å gjøre det bra i Eurovision.

TMC utelukket likevel ikke Eurovision-retur. 2007-finalen ble kringkastet direkte for seere i Monaco, og i 2009 så det veldig sannsynlig ut at landet ville returnere til konkurransen i Moskva. EBU var i ferd med å innføre ordningen med 50/50 jury og telefonstemmer, med håpet om å jevne ut naboavstemningen og at det skulle være mer attraktivt å sende seriøse Eurovision-låter framfor tullebidrag. En annen av grunnene til at Monaco ikke lenger var interesserte, var en påstand fra delegasjonslederen om at «publikummet stemte mer på show istedenfor selve låten».

Til slutt ble det aldri noe av at Monaco kom tilbake, selv om det i noen år så lovende ut. TMC sa i 2010 at økonomiske årsaker var grunnen til at det ikke ble noe deltakelse. Fra 2004-2006 fikk Monacos deltakere økonomisk støtte fra den monegaskiske regjeringen, ettersom budsjettet til TMC ikke dekket nok til å finansiere en fullstendig Eurovision-deltakelse. Noen år senere ble TMC kjøpt opp av den franske kringkasteren TF1, og regnes i dag som en generell fransk tv-kanal. Dermed har ikke Monaco en egen kringkaster lenger, noe som kan være et hinder for at Monaco noen gang kommer tilbake.

Så hvor stor er sannsynligheten for at Monaco returnerer til Eurovision? Kort sagt, den er ikke så veldig stor. Selv om de minste Eurovision-nasjonene nå om dagen ikke gjør det så ille. San Marino har gått til finalen to år på rad, og de litt større landene Malta og Island endte begge to på topp ti i Rotterdam i 2021. I Luxembourg har tidligere Eurovision-vinner Anne-Marie David ønsket å få landet tilbake, og var i tillegg å se under et av pauseinnslagene i Rotterdam. Andorras siste deltaker Susanne Georgi har jobbet hardt for å få til en retur, selv om RTVA ikke har vært interesserte. Men i Monaco har det vært helt stille om Eurovision i flere år nå. Både fra TMC og lokalbefolkningen. Med omtrent null interesse for konkurransen nå om dagen, ser det veldig mørkt ut for en Eurovision-deltakelse i årene framover.

Et problem Monaco har, er vel at landet med sine 38,000 innbyggere har begrenset med artister å velge i. Alle som deltok for Monaco ble født utenfor landets grenser. Og de færreste av dem hadde noen stor tilknytning til landet. Selv Séverine som vant i 1971, hevdet at hun aldri hadde vært i Monaco engang, selv om dette ikke kan stemme da musikkvideoen til låten ble spilt inn i fyrstedømmet. Kun Minouche Barelli som deltok i 1967, bodde deler av livet sitt i Monaco, men fikk ikke monegaskisk statsborgerskap før mange år senere. Monacos deltakere kom for det meste fra Frankrike, men også artister fra Jugoslavia og Luxembourg sang for Monaco i Eurovision.

Så hva tenker du? Savner du Monaco i Eurovision Song Contest? I mellomtiden kan vi kose oss med Monacos vinnerbidrag fra 1971.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s