Ikke alle valgte artister kommer til Eurovision-scenen

Under årets Eurovision Song Contest ble russiske Julia Samojlova valgt ut til å representere Russland, men fikk ikke synge under ESC i Kiev grunnet at Ukraina hadde gitt Samojlova innreiseforbud til landet. Men hun er ikke den første som har opplevd å få den kjipe beskjeden, faktisk er det flere artister som har måttet oppleve å trekke seg eller bli diskvalifisert. La oss ta en titt på noen av dem.

Ovidiu Anton (Romania 2016)

Vi skal ikke lenger tilbake enn til i fjor for å finne et eksempel på dette. Ovidiu skulle representere Romania i konkurransen med låten «Moment of silence». Dessverre satt TVR med en kjempegjeld på 14.5 millioner Euro. Da TVR ikke klarte å betale inn pengene i tide måtte EBU se seg nødt til å diskvalifisere Romania fra konkurransen, kun to uker før det hele startet. EBU fikk sterk kritikk for denne måten da Ovidiu som ble hardest rammet, ikke hadde noe med gjelden å gjøre i det hele tatt.

 

Enzo Guzman (Malta 1974/1976)

En som kanskje kan ta på seg tittelen som en av de aller mest uheldige må vel være maltesiske Enzo Guzman. To ganger hadde han blitt valgt ut til å representere Malta i Eurovision, men begge ganger besluttet kringkasteren å trekke seg av ukjente årsaker. Her er låten «Sing your song, country boy» som han skulle deltatt med i 1976.

 

Aline Lahoud (Libanon 2005)

I 2005 skulle Libanon debutere i Eurovision Song Contest. Høsten 2004 kom det tegn på at Libanon ville delta, og kort tid etterpå ble Aline Lahoud bekreftet som representant. Men da den libanesiske kringkasteren ikke kunne garantere at Israels bidrag ville bli sendt for TV-seerne i Libanon grunnet Midtøsten-konflikten ble det bråk. Ettersom det å ikke kringkaste alle Eurovision-låtene under sendingen er et brudd på ESC-reglene endte det med at Libanon trakk seg. Kringkasteren har siden ikke vist tegn til interesse for deltakelse.

 

Márk Zentai & Kátya Tompos (Ungarn 2009)

Det ble ikke bare enkelt for Ungarn da de skulle velge bidrag til Eurovision Song Contest 2009. Kringkasteren hadde opprinnelig valgt ut Márk Zentai med «If you wanna party», men låten ble diskvalifisert da låten hadde allerede blitt gitt ut i 2004 med navnet «We became friends». Kátya Tompos med «Magányos csónak» skulle erstatte Zentai, men like etter trakk hun seg frivillig fra konkurransen da hun sa at hun heller ville fokusere på teater istedenfor. Ungarns endelige bidrag ble Zoli Ádok med «Dance with me».

 

No Name (Serbia & Montenegro 2006)

«Moja ljubavi» vant finalen til Serbia & Montenegro i 2006 sunget av «No Name» som representerte landet året før. Seerne ønsket derimot å sende «Ludi letnji ples» av Flamingosi ft. Louis. Denne gruppen kom fra Serbia, mens No Name kom fra Montenegro. Da Flamingosi ikke fikk noen poeng fra de montenegrinske jurymedlemmene startet bråket i salen. Tilskuere forlot salen og viste klar misnøye over vinneren. Serbia ønsket å arrangere en ny finale, mens Montenegro ville at finaleresultatet skulle bli godkjent og uendret. Da ingen kom til noe enighet endte det med at landet trakk seg fra Eurovision og få måneder senere var unionen med Serbia & Montenegro historie.

 

Vasyl Lazarovych (Ukraina 2010)

Som en avslutning må vel Ukraina 2010 være verdt å nevne. Allerede i desember 2009 hadde Vasyl Lazarovych blitt valgt ut internt til å representere Ukraina i Oslo. Senere ble det klart at han skulle synge balladen «I love you». Men kun en uke før tidsfristen kom den plutselige beslutningen om at en ny nasjonal finale skulle finne sted. Og Ukraina ble da et prakteksempel på hvor fort man kan organisere en finale. 17. mars kunne artister sende inn bidrag, 18. mars ble finalistene plukket ut, 19. mars ble alle finalelåtene offentliggjort og 20. mars fant finalen sted. Alt i løpet av noen få dager. Alyosha med «To be free» ble Ukrainas nye bidrag.

Også oppsto det problemer igjen. «To be free» ble anklaget for å være en kopi av «Knock me out» av Linda Perry og Grace Slick. NTU fikk utvidet tidsfristen med noen dager og til slutt sto Ukraina klare med «Sweet people» som sitt endelige bidrag. Under finner du «I love you», det opprinnelige bidraget til å begynne med.

 

Om det blir noen artister som opplever samme skjebne til ESC 2018 gjenstår å se. Nå er det ikke lenge før det igjen braker løs med utvelgelse for neste års konkurranse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s