Victorias topp 10!

God Eurovision- uke, alle sammen! Mens vi venter i spenning på den første semifinalen, vil jeg gjerne dele min egen topp 10- liste med dere. Del gjerne din mening om hvorvidt du er enig eller ikke, og hvorfor!

Nummer 10: Spania

Amaia & Alfred – «Tu canción»

Spania presentasjonDette er virkelig en søt låt, og ettersom den fremføres av et kjærestepar er kjemien dem imellom naturligvis også tilstede. Det er på mange måter en klassisk rolig ballade, men refrenget setter seg. Jeg er veldig glad for at den fremføres på spansk (morsmål fører til ekstrapoeng i min bok), for på engelsk tror jeg teksten kunne blitt på grensen til klein.

 

Nummer 9: Malta

Christabelle – «Taboo»

ChristabelleJeg trodde strengt tatt ikke at dette bidraget skulle holde seg i min topp 10, ettersom det var en av de første låtene som ble offentliggjort. Likevel er den så og si like fengende nå som første gang jeg hørte den.  Refrenget er lett å huske og synge med på. Ikke minst har låten en betydningsfull tekst, noe jeg synes er viktig. Den handler ikke om det velkjente temaet kjærlighet, men om å bringe samfunnets tabubelagte temaer frem i lyset. Et viktig og godt tema å ta opp på Eurovision- scenen.

 

Nummer 8: Makedonia

Eye Cue – «Lost & found»

eye-cue-fyr-macedonia-eurovision-2018-lost-and-found

Et svært interessant bidrag som virkelig har vokst på meg! Låten blander flere ulike musikkstiler, men av en eller annen grunn synes jeg det fungerer. Versene er en fin oppbygning til refrenget, som skulle vært lenger, men som likevel er lettbent og fengende. Jeg frykter at dette er et bidrag som på grunn av temposkiftet mellom vers og refreng blir for «komplisert» å forholde seg til for mange, men som sagt er dette en låt som vokser for hver gang du hører den.

 

Nummer 7: Romania

The humans – «Goodbye»

The-Humans-Goodbye-lyrics-Eurovision-Romania-2018

Denne låtens styrke er etter min mening kontrasten mellom versene og refrenget. Det starter rolig, men tar seg kraftig opp, og vokalisten har en flott stemme. De rocka instrumentalpartiene er heller ikke til å kimse av, og jeg tror Romanias bidrag vil overraske mange i Lisboa. I likhet med Makedonias låt er dette også en som vokser for hver gjennomhøring.

 

Nummer 6: Bulgaria

Equinox – «Bones»

news__626a7f0b982ec78f3410c968d3c43b00Utvilsomt et av årets mest moderne og tidsriktige bidrag. Bulgaria har gjort det skarpt i Eurovision de siste årene, og lykken snur neppe i år. Dette bidraget er også det som har vokst aller mest på meg. Først etter å ha hørt låten et par ganger slo det meg hvor fengslende den faktisk er. Man blir lett sugd inn, og refrenget er annerledes og føles som et friskt pust. Hvis man ser bort fra noen av de litt i overkant dramatiske tekstlinjene, er dette et flott bidrag som fort kan bli en sterk utfordrer.

 

Nummer 5: Portugal

Cláudia Pascoal – «O jardim»

PortugalDet jeg virkelig elsker med vertsnasjonens bidrag i år, er hvor ekte det føles. Her er det massevis av genuine følelser, både i den enkle melodien og i den vakre, dype teksten. Vanligvis kjeder jeg meg fort av rolige sanger som denne, men den har noe ved seg, en blanding av mystikk og følelser som gjør den til noe mer enn en gjennomsnittlig rolig ballade. Når den i tillegg fremføres på portugisisk er jeg fullstendig solgt. Dette er en låt jeg kommer til å synge mye!

 

Nummer 4: Ukraina

LOVIN – «Under the ladder»

melovin

 Jeg likte dette bidraget umiddelbart. Med et solid og godt refreng som er lett å huske, og vers som gir meg assosiasjoner til andre gode låter, er jeg veldig begeistret for Ukrainas bidrag i år. Det er bare så utrolig fengende! Jeg er veldig spent på å se det på scenen, for med et bra sceneshow tror jeg låten kan løftes ytterligere.

 

Nummer 3: Finland

Saara Aalto – «Monsters»

Presentasjon Finland

I likhet med Portugal og Malta, har Finlands bidrag også en tekst med mye betydning. Saara Aalto er en stødig sanger, så jeg er heller ikke i tvil om at fremføringen under semifinalen og eventuelt finalen kommer til å bli bra. Sangen i seg selv er en typisk, fengende Eurovision- sang, og dette mener jeg som noe positivt. Fin overgang mellom vers og refreng også, og til tross for den ganske alvorlige teksten har refrenget noen rytmer man kan danse til.

 

Nummer 2: Frankrike

Madame Monsieur – «Mercy»

Madame-Monsieur

Frankrike har alltid én stor fordel det ikke er mulig å overse, nemlig språket. Fransk er nydelig, og passer perfekt til så og si enhver låt. Denne er intet unntak, og den er annerledes på en svært positiv måte. Den rolige rytmen setter seg raskt, og jeg elsker at melodien inneholder mange moderne elementer samtidig som den også har noe tradisjonelt ved seg. Heller ikke her er teksten uten betydning, og den aktuelle tematikken kan fort gi Frankrike mange stemmer.

 

Nummer 1: Hellas

Yianna Terzi – Oniro mou

Yianna Terzi oniro mouDet tok ikke lang tid før denne låten ble min absolutt største favoritt i år. Med en gang jeg fikk vite at den var på gresk, som forøvrig er et vakkert språk, var jeg positivt innstilt. Og «Oniro mou» skuffet ikke. Den har alt jeg ser etter i et perfekt Eurovision- bidrag: morsmål, etniske elementer, betydningsfull tekst og ikke minst en god sanger. Når man hører på denne låten kan man også høre hvor den kommer fra, noe som dessverre er altfor sjelden kost i dagens Eurovision. Jeg setter så utrolig stor pris på at Hellas går for noe skikkelig gresk i år, og at landet og språket er representert ved denne vakre og unike låten (som ligger altfor langt nede på oddslistene). «Oniro mou» er Hellas. Den fortjener så inderlig å få en god plassering!  

Forfatter: Victoria Pederssen

23- årig ESC- fan og språkentusiast.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s