I dag: Semifinale-trekning!

Hvert år holdes en seremoni i forkant av eurovision song contest. En semifinale-trekning. Denne seremonien finner sted i Rotterdam i dag klokken 16:10 og vil inneholde flere ting. For det første skal eurovision-emblemet gis videre fra fjorårets vertsby, Tel Aviv, til årets vertsby, som er Rotterdam.

Se hele trekningen lenger ned i dette innlegget!

Om du er mer nysgjerrig på hva dette emblemet egentlig er – så står det mer nederst i innlegget. Årets programledere, Chantal Janzen, Edsilia Rombley og Jan Smit, skal lede oss gjennom showet. I tillegg får vi også se norske Jon Ola Sand, som har vært sjef for eurovision i 10 år – som trekker seg etter finalen i mai.

8e8815e0-3e5b-469b-9016-659fbfb02669

I etterkant av overrekkelsen skal det holdes semifinale-trekning. Slik fungerer det:

1. Vertsnasjonen (Nederland) og «de fem store» (Frankrike, Italia, Spania, Storbritannia og Tyskland) trekker hvilken semifinale de skal få stemme i. De får derfor ikke mulighet til å stemme i begge. I finalen 16. mai kan alle landene stemme.

2. Landene som deltar i semifinalene trekker hvilken semifinale de skal delta i. De trekker også om de skal fremføre i første eller andre halvdel av denne. Semifinalen et land deltar i er den eneste semifinalen landet kan stemme i. Disse semifinalene finner sted 12. og 14. mai. Alle landene kan stemme i finalen 16. mai.

giphy (2)

For å unngå såkalt «bloc-voting» (fenomenet hvor mange naboland i samme semifinale stemmer på hverandre), så er alle landene delt inn i 5 forskjellige potter. Disse pottene er basert på kalkuleringer av landenes tidligere stemme-mønster. Det vil på denne måten ikke være mulig at mange som vanligvis stemmer mye på hverandre kommer i samme semifinale.

Slik er landene fordelt i år:

Pott 1:
Albania
Kroatia
Nord-Makedonia
Serbia
Slovenia
Sveits
Østerrike

Pott 2:
Australia
Danmark
Estland
Finland
Island
Norge
Sverige

Pott 3:
Armenia
Aserbajdsjan
Georgia
Hviterussland
Moldova
Russland
Ukraina

Pott 4:
Bulgaria
Hellas
Kypros
Malta
Portugal
Romania
San Marino

Pott 5:
Belgia
Irland
Israel
Latvia
Litauen
Polen
Tsjekkia

Vi i eurovisionsquad følger selvfølgelig med og oppdaterer deg så snart vi vet hvilken semifinale Norge og de andre landene skal delta i! Vil du se trekningen selv, kan du gjøre det her:


Men hva er egentlig eurovision emblemet?

Side 2007 har dette vært en tradisjon i eurovision song contest. Man kan på en måte kalle det et «vandrer-trofé», som går fra den ene vertsbyen til den neste. Det er vanligvis ordførerne i disse byene som gir og tar imot emblemet. På emblemet er et én ring som legges på for hvert år, som representerer konkurransen som ble holdt i vertsbyen det året. Den som gir det videre i år er varaordfører i Tel Aviv. Han gir den til Rotterdams ordfører Ahmed Aboutaleb.

Et bilde av emblemet, fra 2015, ser du her:

insignia-header

Forfatter: Hanne Rams

Lever innflytter-livet i Oslo. SoMe-ansvarlig for Eurovision Squad, som hun ble en del av i 2016. Fikk øynene opp for ESC i 2003 og har blogget om dette tidligere. Er ellers over middels glad i te i alle kopper, musikk i alle former, farger i alle nyanser og verden i alle dets hjørner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s