Junior Eurovisions historie: Del 1 (2003-2008)

Scenen under Junior Eurovision Song Contest 2007 i Rotterdam.

Nå er det kun noen få uker igjen til det braker løs i Warszawa, og årets Junior Eurovision Song Contest kjøres i gang. 12 land deltar i det som er den attende utgaven av konkurransen. Nå som JESC har klart å holde i en del år, og har gått gjennom alle slags oppturer og nedturer, kan det være spennende å se tilbake på hvordan konkurransen har foregått gjennom årene. I en ny artikkelserie i tre deler på Eurovision Squad skal vi ta for oss litt om hver Junior Eurovision-årgang, og se hva som er minneverdig med året, og hvilken låt som kanskje huskes best av fans. Aller først ut er 2003-2008.

København 2003

Ideen bak hele Junior Eurovision-konseptet fikk EBU etter at de skandinaviske landene hadde arrangert MGP Nordic i 2002. En musikkonkurranse for barn med Melodi Grand Prix-konseptet vi kjenner til, der de beste unge artistene fra Norge, Sverige og Danmark konkurrerte. EBU ønsket å utvide dette, og i slutten av 2002 ble Junior Eurovision lansert, og skulle arrangeres for første gang et år senere. København ble tildelt rollen som vertsby, ettersom Danmark var aller først ute med sitt MGP Junior-konsept allerede i 2000, og hadde i tillegg vært arrangør for MGP Nordic-finalen.

Til sammen 16 land deltok i Junior Eurovision 2003. Finalen bestod av mye av det vi kjente igjen fra voksenutgaven. Hvert land sendte hver sin deltaker med en egen låt, og resultatet ble avgjort av 100 % telefonavstemning med det klassiske stemmesystemet med 1-8, 10 og 12 poeng. Selv om showet gikk greit for seg, kom det fram en litt spesiell avsløring i etterkant av finalen. Det engelske rockebandet Busted framførte som pauseinnslag, men bandmedlemmet Charlie Simpson stod ikke på scenen grunnet å ha blitt syk like før finalen. Men den egentlige grunnen skal visstnok ha vært at han hatet Eurovision.

Dino Jelusic fra Kroatia gikk av med seieren med sin «Ti si moja prva ljubav». Jelusic har i årene etterpå drevet på med musikk, og fortsatt i dag laster han opp nye videoer på sin Youtube-kanal. Norges 2U endte på en 13. plass med «Sinnsykt gal forelsket». Jeg har nå alltid følt at det har vært et eller annet med denne låten som jeg liker så godt. Om de sang så veldig bra er nå en sak, men jeg som de siste fem-seks årene har skrevet tekster om et ungt kjærestepar, faller lett for sånne søte, unge romanser. Ikke en av de mest populære Junior Eurovision-låtene, men likevel en liten perle for meg.

Lillehammer 2004

Junior Eurovision 2004 startet med et lite kaos for seg selv. Allerede sommeren 2003, halvannet år i forveien, ble det annonsert at Manchester i Storbritannia skulle arrangere finalen i 2004. Men i løpet av våren trakk ITV seg, da det kom fram at arrangørjobben kolliderte med andre planer innad i kringkasteren. Kroatia som hadde vunnet året før, tok på seg oppdraget i å avholde konkurransen. Men da det kom fram at HRT sin foretrukne arena allerede hadde blitt booket, måtte Kroatia også trekke seg som vertsland. Det var da NRK her hjemme sa ja til å arrangere finalen på Lillehammer.

De samme landene fra 2003 + Sveits og Frankrike deltok, så til sammen 18 nasjoner var å se i Håkons Hall denne novemberkvelden. Lite var endret fra året før, og det ble nok en spektakulær kveld for unge talenter fra hele Europa. Programlederne NRK hadde valgt var Stian Barsnes Simonsen, kjent fra en rekke andre TV-produksjoner, og Nadia Hasnaoui, som seks år senere skulle være programleder for voksenutgaven.

9 år gamle Maria Isabel fra Spania vant konkurransen med låten «Antes muerta que sencilla», en låt som kanskje må være den største hiten som noensinne har kommet fra Junior Eurovision. Låten havnet på singellistene i flere europeiske land, og ble i tillegg spilt i Japan og Latin-Amerika. Maria fortsatte å gjøre det stort som barnestjerne, men i ungdomsårene tok hun pauser fra musikken for å ha hovedfokus på studier. Likevel dukket hun opp i Spanias nasjonale finale til voksenutgaven i 2016, der hun kom på 4. plass med «La vida sólo es una».

Hasselt 2005

I 2005 flyttet Junior Eurovision seg ut fra Norden, og Belgia valgte å arrangere finalen. Den flamske kringkasteren VRT og franske RTBF samarbeidet om organisasjonen. Dette skulle bli det siste året den fransktalende delen av Belgia var med i konkurransen, da RTBF året etter avsluttet å jobbe med VRT om Junior Eurovision grunnet lav interesse. I årene etterpå ble Belgias deltakelse kun organisert av den flamske kringkasteren.

Slagordet for året var «Let’s Get Loud», som også interessant nok var navnet på Estlands bidrag i voksenutgaven samme år. 16 land deltok, mens fire land trakk seg. Kypros hadde planer om å delta, men måtte trekke seg i forkant, da det kom fram at låten var blitt beskyldt for plagiat. Hviterussland stod igjen som vinner av konkurransen, etter det som var en liten avstemningsthriller der Spania ble nr. 2 like bak. Ksenia hadde allerede vunnet Øst-Europas hjerter i sangkonkurransen «Slavianski Bazaar», og klarte å overbevise resten av kontinentet også.

Norge fikk sitt beste Junior Eurovision-resultat da Malin sang «Sommer og skolefri», som endte på tredjeplass med 12 poeng fra både Sverige og Danmark. Malin ble i årene etterpå en kjent barneartist her i landet, og ga ut flere album der et av dem vant Spellemannprisen for beste barneplate. Etter at hun forsøkte seg på den voksne Melodi Grand Prix i 2012, har det vært stilt fra trondheimsjenta i årene etterpå. Likevel er vel «Sommer og skolefri» en låt de fleste som var barn på denne tiden husker.

Bucuresti 2006

Etter tre års deltakelse, valgte de nordiske landene å trekke seg fra konkurransen i 2006. Dermed ble det slutt på norsk deltakelse i Junior Eurovision, og MGP Nordic ble startet opp på nytt igjen istedenfor. I tillegg trakk Latvia seg av økonomiske årsaker, Storbritannia grunnet lav interesse, og Serbia & Montenegro ble delt i to. Det ble likevel ikke helt fritt for nordiske land, da TV4 valgte å ta over for SVT i Sverige. Så det ble til slutt femten land som stod på scenen i Romania dette året.

Junior Eurovision-finalen gikk greit for seg, selv om vi kanskje allerede her kan begynne å se tendenser til at den generelle JESC-interessen skulle gå på vei nedover. I Kroatia valgte HRT å ikke sende finalen på en kanal som var tilgjengelig for alle, men på «HRT Plus» som kun var mulig å se i spesifikke deler av landet. Året etter skulle EBU åpne opp for at land kunne sende finalen på mindre kjente kanaler, noe som har gjort at de fleste deltakerland de siste årene har latt finalen gå på en barnekanal. I tillegg ble dette det siste året EBU ga ut en Junior Eurovision-DVD grunnet dårlig salg. Og det sier kanskje litt når vi fortsatt får DVD for voksenutgaven hvert år, når diskformatet i 2020 er så godt som utdødt sammenliknet med 2006.

De russiske jentene Tolmachevy Sisters gikk av med seieren med «Vesenniy Jazz». Tvillingene fikk i årene etter seieren flere kulturoppdrag i Russland, og kom senere til å delta i Eurovision Song Contest i 2014 med låten «Shine». Likevel føler jeg at svenske Molly Sandén som innkasserte en tredjeplass, må være verdt å nevne her. Sandén har i årene etterpå blitt et kjent navn i Sverige. Søstrene hennes skulle ende opp med å delta i Junior Eurovision i de påfølgende årene, mens Molly i senere år har hatt flere låter som har havnet på hitlistene i Sverige. Også er det selvsagt obligatorisk å nevne at hun i år var med på å synge flere av låtene under Netflix-filmen «Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga».

Rotterdam 2007

I 2007 var det Rotterdam, den samme byen som arrangerer neste års Eurovision Song Contest, som fikk oppdraget i å arrangere Junior Eurovision. Etter en liten nedtur på deltakerfronten året før, hadde antallet steget opp til 17 igjen dette året, samtidig som flere land hadde vist interesse til å være med.

Noe av det som kanskje huskes best fra finalen i 2007, må være en av de mest nervepirrende avstemningene i Junior Eurovisions historie. Det startet med noe som kunne se ut som en soleklar seier til Armenia, som i begynnelsen innkasserte tre 12-ere på rad. Men etter hvert tok Hviterussland innpå, og da alle poengene hadde blitt samlet inn, hadde Hviterussland slått Armenia med bare ett poeng. I årene etterpå har Armenia fått litt status som landet som alltid blir nr. 2, da landet per nå har havnet på andreplass hele fire ganger.

En ting som er verdt å nevne med Rotterdam 2007, er at flere av artistene som deltok, har i senere tid endt opp på voksenscenen. Nevena som deltok for Serbia, var med i 2013 som en del av gruppen Moje 3, og kom tilbake seks år senere som soloartist med balladen «Kruna». Akkurat ti år senere kom Nederlands Lisa, Amy & Shelley tilbake som gruppen O’G3NE, mens Ieva Zasimauskaite som representerte Litauen i 2018, var støttevokalist for Lina Joy denne kvelden. Hvis jeg skal nevne en av dem, må jeg velge Nevena. «Pisi mi» er vel ingenting annet enn en nydelig ballade som fikk en velfortjent tredjeplass. Serbia kunne godt ha vunnet både voksen og juniorutgaven i 2007 for min del.

Limassol 2008

I 2008 ble det Kypros sin tur til å arrangere et Eurovision-arrangement. Siden finalen skulle gå av stabelen i varme strøk, ble slagordet for dette året «Fun in the Sun». Dette året ble flere nye regler innført. Resultatet skulle nå avgjøres av en kombinasjon av jury og telefonstemmer, samtidig som voksne låtskrivere kunne være med på produksjon av låter. Den nye regelen har i senere tid fått både god og dårlig mottakelse hos fansen. Selv om mange syns det har vært en økning i sangkvalitet, mener andre at Junior Eurovision har mistet mye av sitt barnevennlige prinsipp, og at presset på deltakerne har økt, noe som allerede to år tidligere hadde ført til at Skandinavia trakk seg ut.

15 land reiste til Kypros, og spesielt en tendens begynner å bli synlig fra dette året. At øst-europeiske land får mer og mer dominans i konkurransen. Sverige og Portugal trakk seg, samtidig som det allerede året før hadde blitt en kraftig økning i deltakelse fra tidligere sovjetiske land. Interessen utenfor øst skulle synke enda mer i årene etterpå, der kun Belgia, Nederland og Malta skulle stå igjen som vestlige deltakerland.

Vinneren ble vel kanskje en av de mest minnerike i Junior Eurovision-historien. En gruppe bestående av tre barn utkledd som bier, vant konkurransen for Georgia. Bzikebi sin låt «Bzzz..» huskes best for å være en låt uten noen tradisjonell sangtekst, men hele låten går ut på at gruppen imiterer bienes lyd. Et nokså originalt påfunn som tydelig falt i smak hos de europeiske seerne, da Georgia vant med over halvparten av kveldens tolvere. Georgia står fortsatt i dag som landet med flest seiere, og Bzikebi skulle ikke bli siste gangen Kaukasus-landet bidro med noe nytenkende i Junior Eurovision.

I neste del av serien skal vi se på årgangene fra 2009-2014. Årets Junior Eurovision Song Contest avholdes søndag 29. november i Warszawa. Vi i Eurovision Squad vil holde deg oppdatert på det som skjer framover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s