Eurovision 2022: Tinas topp 10!

Måneskin vant storslagent i fjor, og var også øverst på Tina sin liste den gang.

Ah, Eurovision-sesong og endelig i år skal jeg få reise og overvære det hele live igjen. Som å komme hjem. Min toppliste i år er som alltid hvilke låter jeg selv like best, og IKKE en liste over hvordan jeg tror resultatet vil se ut. LET’S DO THIIIIIS! (aboslutt ikke inspirert av wiwi i det hele tatt…)

10.
Ukraina
Kalush Orchestra
Stefania

Som i fjor sleit jeg med å bestemme meg for denne siste plassen på lista mi, for her har jeg mange som ligger litt i samme kategori for meg. Ikke at de likner på hverandre musikalsk, men de ligger nær hverandre i hvor godt jeg liker de. Jeg har vært innom både Østerrike, Frankrike, Portugal, San Marino og Storbritannia. Til slutt valgte jeg å gå for Ukraina, som er den av disse låtene som har vokst gradvis på meg. Er jeg påvirket av det som skjer i verden? Det er mye mulig, men i så fall ubevisst. Ukraina er i utgangspunktet et av mine favorittland når det kommer til musikk. Stefania er en låt med både tøffe og ydmyke partier (kan man si det?), og gir en helhet som jeg tror vil ta seg godt ut live under sendingen. Først følte jeg ikke så mye her, men jeg kjenner mer og mer hvor powerful denne vil være satt i sammenhengen under Eurovision.

9
Albania
Ronela Hajati
Sekret

Ronela har POWER og selvtillit i bøttevis, og det funker. Albania kjører i år noe som høres ut som en mer «typisk Eurovision-låt» (selv om jeg hater dette begrepet), noe de egentlig ikke pleier å gjøre. Allikevel skiller den seg ut ved å kjøre kvalitet og disse mørkere partiene som gjør den hakket tøffere enn den vanlige «latino-pop synges av pen dame» viben, og også hakket mer etnisk og særegen. For en pangstart det vil bli når Albania skal starte hele sulamitten i den første semifinalen!

8
Norge
Subwoolfer
Give That Wolf a Banana

Så klarte jammen Norge å ta seg inn i min toppliste i år, og det er ikke alltid skjer. Langt ifra. Veldig ofte pleier ikke jeg å like «tullete» låter. I utgangspunktet hører jeg på melodi og ikke tekst, så for meg er låter med morsom tekst bare kjedelig fordi jeg heller holder fokus på musikk som ofte da kommer i bakhånd uten så mye fokus. Så skal det sies at jeg elsker for eksempel Ylvis, som jo mange har trodd at Subwoolfer kan være. Og grunnen til at mange tror det er jo fordi dette faller inn i samme bås. Det er en «tullete» tekst med en GOD melodi og produksjon i bakgrunnen. Og det er derfor Norge er på min toppliste i år, det er en fengende låt, og konseptet er genialt. Så velgjort! Noe annet er at man også kan finne budskap her, hvis man vil. Dessuten gjør det meg SÅ glad at Norge kan være årets gimmick-bidrag, vi som ellers ofte har vært så kjedelige (slik jeg ser det). Takk Norge, for at det kan være gøy å være norsk ESC-fan i år!

7.
Nederland
S10
De Diepte

Nederland var en av de få låtene jeg kjente med en gang at jeg måtte ha inn i topplista. Den er så fin, behagelig og allikevel annerledes enn så mange andre. Det er ikke så ofte jeg liker rolige låter og ballader, men når jeg finner de jeg liker så liker jeg de godt. Slik er det med De Diepte. Helheten er så nydelig, og selv om «dadada» er noe jeg typisk irriterer meg over i låter, så klarer liksom denne her å snike seg unna med det av en eller annen grunn. Jeg håper dette vil overføres godt til scenen også.

6.
Spania
Chanel
SloMo

Da jeg nevnte «latino-pop som synges av pen dame» under Albania er det nøyaktig dette her jeg mener. Spania har årets Fuego, og selv om jeg har like stor respekt for alle låter individuelt, så sammenlikner jeg absolutt disse låtene på bakgrunn av sjanger, ja. Det gikk jo ganske så bra med Fuego, og jeg må si at SloMo er for meg den beste låta av denne typen som vi har hatt siden den gang. Bassen her setter seg så godt at denne vil bli lagt merke til av alle og enhver, og jeg må si at jeg har en følelse av at vi kanskje skal til Spania neste år faktisk. Det er bare det endelige liveshowet som bestemmer, men er det en innertier tror jeg det skal mye til å ta over oppmerksomheten til Chanel.

5.
Nord-Makedonia
Andrea
Circles

Samme som med Nederland var dette en låt jeg tidlig visste jeg ville ha med i lista mi. Den mørke stemmen til Andrea er helt nydelig og passer så godt inn i denne rolige låta. Og refrenget har rett og slett satt seg på hjernen, jeg går og nynner på denne hele tiden. Har fått med meg at akkurat dette kanskje er litt unikt, for jeg har skjønt at for mange andre er denne låta av de kjedeligste balladene, men her er jeg som nesten aldri liker rolige låter og elsker denne. Veldig spent på hvordan dette blir live, jeg tror mye hviler på stemmen her.

4.
Sverige
Cornelia Jakobs
Hold Me Closer

Så var det svenskene igjen da. Geniale som alltid. Denne låta er et mesterverk og kan nok også være med å kjempe i toppen i år. Cornelia sin stemme gjør mye på denne låta, og fra jeg hørte det lille klippet de legger ut før Mello og til jeg hørte låta i helhet live i delfinalen gikk jeg fra å like låta minst i den delfinalen til å ha den som favoritt. Den er enkel, men også spesiell. Lett å forstå, men også teknisk god. Rett og slett nok et sterkt bidrag fra Sverige. Som vanlig.

3.
Tsjekkia
We Are Domi
Lights Off

Den aller første låta jeg ga toppscore har holdt seg høyt på lista mi. Tsjekkia var tidlig ute i år, og jeg ble nesten litt oppgitt over at jeg følte at favoritten min allerede var på plass så tidlig i sesongen. Denne låta er så fengende at jeg tror dette er årets ESC-hit for min del (jeg har jo selvfølgelig en kategori for det også). Da jeg fikk høre at det lå mye scandi-pop her og at to at medlemmene i bandet faktisk er norske kom det et forståelsesfullt «åååh» fra meg. Det forklarer alt om hvorfor jeg liker dette så godt. Siden jeg er nerd er jeg veldig opptatt av hvorfor jeg liker noe musikk og ikke annen musikk, og da jeg fant forklaringen her ble jeg veldig fornøyd. Takk Tsjekkia, for en skikkelig banger av en låt i år!

2.
Finland
The Rasmus
Jezebel

Finland havner for andre året på rad på min 2. plass! Samme som med Ukraina er også Finland et av favorittlandene mine når det kommer til musikk, så det er vel egentlig ikke så overraskende. Som mange andre hørte jeg på The Rasmus back in the day. Dancer in the Dark var favoritten den gang. Jeg regner jo med at det er mye av meg som liker dette fordi jeg får flashbacks til barndom og ungdomstid, men samtidig gjorde dette at jeg på forhånd var veldig klar for å bli skuffet. Det ble jeg også. Første gang jeg hørte Jezebel var jeg absolutt ikke overbevist. Tiden gikk og jeg likte den mer og mer, kanskje fordi det var noe så familiært også. Nå har den faktisk klatret seg oppover helt til nummer to. Krysser fingrene for at det blir bra live. (BTW, hvor sykt er det ikke at Lauri ser ut akkurat som han gjorde for 20 år siden!!?!)

1.
Serbia
Konstrakta
In Corpore Sano

Ja, når vi snakker om at jeg liker å forstå hvorfor jeg liker musikk eller ikke, velkommen til mitt mareritt. Jeg aner ikke hvorfor, føler meg rett og slett dum, har null peiling på hvorfor jeg ELSKER In Corpore Sano. Nå er jeg ikke unik med å like denne låta, men jeg skulle så gjerne likt å forstå hvorfor jeg nærmest kunne denne låta utenat etter å ha hørt den en eneste gang. Hvorfor jeg stadig våkner opp om morgenen og allerede nynner på denne. Det er nesten så jeg ligger og klapper i øyeblikket jeg våkner. Har ikke opplevd maken tror jeg. Serbia tar ikke over tronen på min all time favorittlåt i ESC, men kanskje all time mest fengende? Den går på repeat i hodet som en rytme som bare følger en hele livet. Det kunne vært irriterende, så jeg er da enda glad for at jeg liker den. Konstrakta må ha gjort noe veldig smart her.

Forfatter: Tina Bekkholt

Tina, 29 år, opprettet Eurovision på norsk (nå kjent som Eurovisionsquad) i 2016. Hun har fulgt nøye med på Eurovision Song Contest siden 2000, og blogget lenge om emnet, før hun begynte å skrive for daværende escwebs.net høsten 2012. Hun har siden 2013 reist rundt for å overvære Eurovision live, og har også fått med seg noen nasjonale finaler i Norge og Sverige. Tina sin musikkinteresse har vart hele livet, og hun har gått i musikkbarnehage, på musikkskole, musikklinja på videregående og senest tatt en bachelorgrad i Music Management.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s