Junior Eurovision 2022: Jespers topp 10

Denne helgen er det finale i Junior Eurovision Song Contest 2022. Seksten artister er klare i Armenias hovedstad Jerevan, alle med håpet om å vinne konkurransen. Dette er de ti låtene jeg liker best i år.

10. Katarina Savic – Svet Bez Granica (Serbia)

Jeg elsker hvordan Serbia sin låt er så ulik de andre vi har i konkurransen. Her får vi en melodi med et lite hint av Nocturne, en låt med spennende struktur, Katarinas vakre stemme og litt trombone i midten av det hele. Er ganger som dette man skulle ønske live-musikk fortsatt var lov i Eurovision, for jeg tror det kunne blitt et minneverdig øyeblikk med tanke på hvordan Katarina til tross sin unge alder er en veldig erfaren trombonist. Serbia tippes av mange som årets overraskelse, så hadde vært gøy om hun kom langt.

9. Kejtlin Gjata – Pakëz Diell (Albania)

Dette må kanskje være en av de søteste låtene vi har i år, eller hvert fall en av de søteste sangstemmene. Låten er kanskje ikke så interessant, men Kejtlin løfter låten til noe eget og jeg må si jeg liker totalpakken veldig godt. En helt grei ballade i JESC-sammenheng og som forhåpentligvis får litt støtte fra juryen.

8. Zlata Dziunka – Nezlamna (Unbreakable) (Ukraina)

Jeg syns Ukrainas låt i år er veldig «typisk Ukraina i JESC». Det er litt den typen mørke ballader vi har fått fra dem de siste årene. Det føles nå likevel ekstra spesielt ut i år med tanke på den nåværende situasjonen i landet, og hvordan Nezlamna er en låt som direkte handler om krigen. Zlata synger bra og det er tydelig hvordan låten er viktig og personlig for henne. Selv om det ikke har vært en av de mest populære låtene blant fans, er det ikke helt utenkelig at den kan komme høyt oppe også. Men tror nå ikke det blir en seier slik som i voksenutgaven.

7. Mariam Bigvava – I Believe (Georgia)

Georgia er en av storfavorittene til å vinne i år. Jeg forstår hvorfor. Vi har en dramatisk ballade sunget av ei jente som klarer å levere en sterk vokalprestasjon. Jeg liker låten veldig godt, men føler kanskje den mangler noe for at jeg selv ville hatt den som vinner. Absolutt ikke dårlig, men jeg har nå likevel noen andre låter jeg foretrekker. Om Georgia fortsetter som JESC-stormakt og tar sin fjerde seier, vil det nå ikke være noen overraskelse.

6. David Charlin – Jer-Ana (Mother Earth) (Kasakhstan)

Vi har en ballade. Vi har en artist med en god sangstemme. Vi har en ballade hvor det «eksploderer» i refrenget. Kan det være Kasakhstan i Junior Eurovision vi snakker om? Ja, Kasakhstan kjører det de alltid har gjort i konkurransen, men det gjør ikke så mye når de klarer å levere sakene. Låten er tidsaktuell med sitt budskap om å ta vare på moder jord, og David har ingen problemer med å synge låten. Kan kanskje bli årets juryvinner om han leverer på scenen?

5. Lara feat. Jovan & Irina – Zivotot E Pred Mene (Nord-Makedonia)

Vi har hatt låter om kjærlighet i Eurovision (tror det kanskje var den mest opplagte setningen jeg har skrevet i hele mitt liv). Nord-Makedonia gir oss en litt artig vri på kjærlighetskonseptet i årets Junior Eurovision. Lara synger til venninnen Irina om hvordan hun ikke er klar for å få kjæreste ennå, selv om Jovan mener at han og Lara skal soleklart være sammen. Jeg elsker hvor fengende låten er, samtidig som det oser så skikkelig «Junior Eurovision» av dette uten at det føles teit ut. «I have my life ahead of me» kjenner at jeg relaterer så veldig til med tanke på min dårlige selvtillit, når jeg føler jeg er 23 og burde kunne så mye mer, men vet innerst inne at jeg er ung med et helt voksenliv foran meg. Så ja, full klaff for Nord-Makedonia i år.

4. Carlos Higes – Señorita (Spania)

Som norsk Eurovision-fan tenker jeg med en gang på Guri Schanke når jeg hører ordene «Baila conmigo». Men nå kommer det fra selve spanskens hjemland og unggutten Carlos. Det er kaldt og blitt vinter ute, men Señorita får meg i god sommerstemning, og selv jeg som ikke kan spansk, kan lett gå og synge på refrenget. Det er så typisk spansk, men også fengende, og litt hvordan jeg tenker en spansk Junior Eurovision-låt skal være. Har nå sett noen som har reagert på at en så ung gutt synger om det å dra damer, men jeg har nå fulgt med på JESC noen år og det er ikke første gang vi har unger som synger «voksne» låter.

3. Sophie Lennon – Solas (Irland)

Kjære Irland, kan dere for en gangs skyld synge på irsk i voksenutgaven også, det er et så vakkert og spennende språk. Solas er en nydelig låt og Sophie har en fantastisk stemme. Elsker hvordan vi i versene får oppbygningen til et så varmt og godt refreng. Jeg forstår ikke irsk, men jeg hører på låten at det er et oppløftende budskap i sangen, noe det også er, for den handler om hvordan det alltid vil være noen for deg i mørke tider.

2. Freya Skye – Lose My Head (Storbritannia)

Over natta begynte plutselig BBC å ta Eurovision kjempeseriøst igjen. Først Sam i voksenutgaven, og nå Freya i junior. «Lose My Head» er en låt jeg syns høres så profesjonell ut. Med en litt eldre artist kunne jeg hørt den her på radioen uten å tenke at det var en juniorlåt. Noen har sagt låten og teksten muligens er litt for voksen for Junior Eurovision, men jeg ser ingen problemer her og nyter hvor bra lagd låten er og Freays selvsikkerhet og evne til å gi låten det den har. Skal vi få både voksen og junior Eurovision i UK i 2023?

1. Luna – La Festa (Nederland)

Nederland er det eneste landet som har deltatt i hver eneste Junior Eurovision, og det er tydelig de vet hva de gjør. «La Festa» er en barnevennlig danselåt uten at det blir for barnslig. Låten er catchy, full av godt humør og Luna er god på å framføre live. Uansett hvor sliten eller utafor jeg føler meg, denne låten løfter meg alltid opp og gjør meg glad. Selv om jeg ikke begynte å høre på den før i september, klarte La festa å havne helt inne på min topp fem mest spilte Spotify-låter i 2022. Rett og slett vært min høsten-2022-hit. Hun skal i tillegg åpne showet på søndag, så dette er absolutt en låt som vil få seerne til å komme i JESC-modus. Ville vært veldig gøy om Nederland tok seieren i år.

Junior Eurovision Song Contest 2022 arrangeres søndag 11. desember kl. 16.00. Mer info kommer her på Eurovision Squad i løpet av helgen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s