En tanke i diskusjonen om hvem som burde vunnet

Loreen og Käärijä. Bilder tatt av Martin Fjellanger fra Eurovision Norway.

På lørdag vant Loreen Eurovision. Hun har nå vunnet konkurransen to ganger, og skaffet Sverige deres syvende seier. Men dessverre har oppmerksomheten i etterkant vært rettet mot noe helt annet. Finske Käärijä vant telefonavstemningen overlegent, men Loreen fikk så sterk støtte fra juryen at han ikke klarte å ta henne igjen. Nå raser debatten på om juryordningen er riktig, og mange ønsker ikke engang å akseptere Loreen som den ekte vinneren av Eurovision 2023.

Jeg må først si at jeg har full forståelse for at Käärijä-fans er skuffet. Han fikk 376 poeng fra folket, mens Loreen bare fikk 243. Det har skjedd før at publikumsfavoritten ikke har gått av med seieren, men ikke med en så enorm margin som vi har sett i år. Selv kunne jeg gjerne tenkt meg å ha «Cha Cha Cha» som vinner, og vet at det for Finland ville vært stort å vinne Eurovision igjen. Om folk er skuffet så er det helt i orden. Jeg har nå opplevd at favoritten min har blitt slått ut i semifinalen tre år på rad, og som lidenskapelig Eurovision-fan tillater jeg meg å kjenne på skuffelse over at favorittene mine flopper.

Jeg har nå ikke forståelse for fans som skriver hatkommentarer mot Loreen. Jeg syns det har vært trist å lese på alt av sosiale medier, og hva folk har fått seg til å si om henne. Noen kommer opp med konspirasjonsteorier om at EBU rigget konkurransen slik at SVT kunne få arrangere i anledning ABBAs 50-årsjubileum med «Waterloo», andre er litt mer chill og sier de bare er lei av at Sverige alltid gjør det så bra med låter de selv syns er av middels kvalitet.

Jeg må nå si at hvert år vil folk komme med negative kommentarer og beskyldninger mot vinneren. At Kalush Orchestra vant kun pga. krigen. Måneskin ble beskyldt for å ha dopet seg. At Salvador vant bare fordi han var syk. Conchita Wurst fordi hun var dame med skjegg osv. osv. osv. Etter tretten år som Eurovision-fan har jeg blitt vant til at vinneren alltid vil få noe dritt mot seg. Men med Loreen i år syns jeg det har tatt helt av. Og nei, jeg mener ikke at Käärijä-fans ikke skal få lov til å være skuffet. Men det går an å ta det litt med ro og tenke over hva man skriver. Eurovision skal være en feiring av europeisk musikk og kultur, og jeg vet ikke om det potensielt kan skremme vekk potensielle fremtidige Eurovision-deltakere når de får se hvor mye dritt som kan oppstå i fan-miljøet.

Vi alle visste at resultatet i finalen skulle avgjøres av 50/50 jury og tv-stemmer. Nå går mange ut og mener at vi kun burde ha folkets røst til å avgjøre resultatet. Har folk helt glemt grunnen til hvorfor EBU gjeninnførte juryer? Eller har de ikke fått med seg hvor mange som var kritiske til at de i år droppet juryer i semifinalene? På slutten av 2000-tallet var det et ønske om å få tilbake juryene, og meningene var at tullelåter og øst-europeisk nabostemming hadde tatt helt over konkurransen. Selvfølgelig kan man ikke gjøre alle fornøyd, men EBU prøver jo å få til en ordning som fungerer best mulig for alle. Og jeg mener selv at det er fint med en balanse mellom en jury som gjør en faglig vurdering av låtene, og førsteinntrykkene til millioner av TV-seere. Jeg ønsker at Eurovision skal være en konkurranse hvor alle sjangre er velkomne. Både kraftfulle ballader som juryen vil stemme høyt, men også litt fest og moro som folket vil stemme masse på.

For å avslutte kort, jeg er fornøyd med Loreens seier. Jeg stemte både på henne og Käärijä så personlig ble Eurovision 2023 en sesong jeg endte opp med å være godt fornøyd med. Men jeg syns det er synd når dagene etter finalen preges av så mye drama. Drama som strengt tatt ikke er nødvendig. Loreen vant rettferdig ut fra gjennomtenkte regler av EBU. Det var bare veldig uheldig at folkevinneren Käärijä skulle få så mye mindre jurystemmer og dermed miste muligheten til seier. Jeg tror nemlig at Loreen ikke hadde vært i nærheten av å få så mye dritt om hun ikke hadde hatt en annen sterk konkurrent med støtte fra TV-seerne.

Gratulerer Loreen med seieren. Og gratulerer Käärijä med førsteplass hos folket. Dere var begge fantastiske på scenen og fortjener alt godt av ros og kommentarer.

Jesper Hjellnes fra Eurovision Squad

Én tanke

  1. Heller fare for nabostemmer enn rigga svenskeseier.Alle har jo en nabo,så der står man likt. Det er også stor sannsynlighet at et land består av folk fra nabolandet som stemmer på moderlandet.
    Reagerer på at oddsen hadde Sverige helt på topp innen en eneste låt var offentliggjort i Mello. Og Mello var ikke all verden. Finskenes 7 låter i UMK,derimot, var av høy kvalitet.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s