Teorien som kan forklare Finlands bortfall

nintchdbpict000302298965-e1487254439747Etter tirsdagens semifinale satt mange av oss igjen med mange følelser. Gleder over å ha fått sine favoritter videre til finalen, ekstase etter et forrykende bra show, nostalgiske etter å ha sett Verka Serduchka igjen – men det er ÉN stor snakkis kommer vi ikke utenom etter første semifinale:

Hvordan har det seg at Finland IKKE kom videre, når de var på (så å si) ALLES liste over trodde finalister?

Det er en teori som har blitt gravd opp igjen fra tidligere år som kan forklare oss nettopp dette – og den heter 4/6 splitten! For å forklare denne nærmere så betyr det i praksis at det ALDRI er flere finalister fra første halvdel av semifinalen, enn det er fra andre halvdel. Til nød går fem fra hver halvdel videre (slik som vi så på tirsdag), men aldri flere enn fem. Denne effekten er det mange fans tror har tatt fra Finland sine sjanser til å nå finalen.

Tidligere er det Sverige som har lidd mest under denne effekten. I 2008 var det Charlotte Perrelli som fikk kjenne dette på kroppen. I den tid var det derimot slik at juryens favoritt blant de som ikke kvalifiserte seg kunne bli «reddet». Hun nådde derfor finalen likevel – selv om hun fikk en tolvte plass(!) i sin semifinale.

To år senere skulle denne effekten bli enda mer fatal. Da fremførte Anna Bergendahl som nummer seks i semifinalen – og til tross for å være godt likt blant fansen så fikk hun ingen finaleplass. Dette er per i dag den eneste finalen (siden semifinaler ble introdusert i 2004), som Sverige ikke har vært med i.

Forklaringen på begge disse er ganske lik det som nå har skjedd med finske Norma John.  Fem fra hver halvdel av semifinalen går an – seks fra første går ikke. For at Finland skulle ha gått videre måtte enten Sverige, Australia, Belgia, Aserbajdsjan eller Portugal ha blitt igjen i semifinalen. Dessverre er det slik at mange syns at av disse seks, så er det Finland som stiller svakest. Uansett hvor flott mange av oss syntes at deres opptreden deres var!

Så, dessverre måtte vi si farvel til to av våre nordiske venner på tirsdag. Klarer Danmark og Norge å sikre en finale med ALLE de skandinaviske landene? 

Heldigvis for oss, så opptrer Norge i andre halvdel av semifinalen! Så skulle det være noe i denne teorien – så vil det ikke påvirke oss på noen måte! HEIA NORGE!! norge

Forfatter: Hanne Rams

Lever innflytter-livet i Oslo. SoMe-ansvarlig for Eurovision Squad, som hun ble en del av i 2016. Fikk øynene opp for ESC i 2003 og har blogget om dette tidligere. Er ellers over middels glad i te i alle kopper, musikk i alle former, farger i alle nyanser og verden i alle dets hjørner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s