Hvem blir med til Tel Aviv?

1280px-Tel_Aviv_Skyline_(night)_-_2

Tidligere denne uken kom den ganske så overraskende nyheten om at Bulgaria trekker seg fra Eurovision Song Contest. Dette var til tross for at BNT allerede hadde annonsert at de planla å delta tidligere i høst. Så hvem er det som blir med til Israel i mai for kommende Eurovision, og hvilke land er det fortsatt litt usikkert rundt?

Først kan det nevnes hvem som ikke kommer til å returnere til neste års konkurranse. Tidligere i år kunne Eurovision på norsk dele at Andorra og Bosnia & Hercegovina ville ikke bli med til Tel Aviv. Senere har det også blitt bekreftet at Luxembourg, Monaco, Slovakia og Tyrkia har heller ingen planer om å komme tilbake. Marokko har riktignok ikke gjort noen offisiell bekreftelse, men det er ganske så utenkelig at det nord-afrikanske landet vil delta da de kun deltok en gang, i 1980, samtidig som at Marokko ikke anerkjenner Israel som en egen stat (det kan nevnes at den ene gangen Marokko deltok var ikke Israel med i konkurransen).

Nå har Bulgaria tatt sin avgjørelse på å ikke delta, men det er noen land som deltok i Lisboa i mai som ennå ikke har annonsert om de blir med neste år eller ikke. Det kunne først tyde på at San Marino hadde bekreftet at de ville være med, da produsentene av 1in360, San Marinos utvelgelse, annonserte at de planla en ny sesong i 2019. Det som var usikkert var om programmet ville bli brukt til å velge San Marinos deltaker eller ikke, noe som gjorde det uklart om lilleputtstaten i det hele tatt kom til å være med. Fortsatt har ikke SMRTV bekreftet om de deltar eller ikke.

Moldova har ingen hørt noe fra ennå, men skal vi tro prosedyren fra de tidligere årene blir 10. plassen fra Lisboa med til Israel. De siste årene har Moldova vært blant de aller siste landene til å bekrefte deltakelse. Og når landet har oppnådd to topp 10-plasseringer på rad burde det hvert fall ikke være noen lav interesse for å fortsette.

Russland er et annet land det ennå er usikkerhet om. Allerede under forhåndsfesten for Eurovision 2018 i Moskva i april annonserte artisten Manizha at hun muligens kom til å representere Russland i Eurovision 2019. Men utenom det har det vært helt stilt fra landet i øst. I år gikk Russland på en kjempesmell i Eurovision Song Contest da de endte på en 15. plass i semifinalen, og langt unna noen finaleplass. Med mindre man teller med kvalifiseringsrunden i 1996 da Russland ikke gikk videre var dette første gangen noensinne at Russland røk ut av semifinalen.

Så til et land som ennå ikke har debutert i Eurovision, men som de siste årene har ytret ønsker om å gjøre det, Kasakhstan. De har riktignok fått lov til å debutere i årets Junior Eurovision, men EBU har annonsert at de foreløpig ikke planlegger å invitere Kasakhstan til voksenutgaven av konkurransen. Likevel fortalte den kasakhstanske kringkasteren tidligere denne uken om hvor mye de verdsetter musikk, og ser på som en deltakelse i Eurovision Song Contest som en fantastisk mulighet til å vise frem landet til et verdensomspennende publikum. Kasakhstan har tidligere deltatt i sangkonkurransen Türkvizyon, hvor landet fikk ganske gode resultater hvor de blant annet vant i 2014 og kom på andreplass året etter.

På denne tiden av året i fjor kom det indikasjoner fra TV-stasjonen 1 FL TV i Liechtenstein om at landet planla å søke fullt EBU-medlemskap, og debutere i konkurransen i 2019. Etter det ble det helt stilt fra fyrstedømmet før EBU i juli kunne bekrefte at kringkasteren ikke hadde sendt inn noen søknad. Like etter kom den triste nyheten om at planene var foreløpig lagt på is da Peter Kolbel, sjefen for 1 FL TV plutselig hadde gått bort. Kolbel var veldig ivrig på å få Liechtenstein med i konkurransen, og vi håper på at noen i 1 FL TV vil overta Kolbels planer i nær fremtid.

IMG_4500

Liechtenstein planla å søke om EBU-medlemskap, men har nå skrinlagt planene inntil videre.

Til slutt kan Kosovo være verdt å nevne. Balkan-landet har helt siden de erklærte seg som uavhengige i 2008 ønsket å delta i konkurransen. RTK har vært i flere samtaler med EBU, og håper fortsatt på å kunne få være med i Eurovision Song Contest 2019. Det kom bekreftelser på at EBU ville i desember gjøre en avstemning på om Kosovo skulle få fullt medlemskap, men det er usikkert om dette var offisielt. Kosovo har likevel fått være med i konkurransen Eurovision Young Dancers tidligere, dette var i 2011.

Totalt 39 land har bekreftet at de planlegger å være med til Tel Aviv i mai. Norge er en av dem, og NRK har allerede satt av lørdag 2. mars som dato for Melodi Grand Prix-finalen. Dette betyr at den norske finalen ikke vil kollidere med den svenske Melodifestivalen, noe som har skjedd de siste årene, og vært til skuffelse for den norske fansen som også vil ha med seg Melodifestivalen. Datoene for Eurovision Song Contest er 14, 16 og 18. mai. Vi gleder oss!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s