For voksent for Junior Eurovision?

jescgr

Barn er forskjellige. Barn har ulike interesser. Og i løpet av et barns oppvekst vil tanker og interesser endre seg drastisk, og på kort tid kan barn bli noen helt andre enn det de var. I Junior Eurovision har aldersgrensene for å være med vært et sted mellom 8 og 15 år. Men som nevnt i begynnelsen endrer barn seg fort og det er stor forskjell på hva en åtteåring og en femtenåring vil foretrekke, som for eksempel angående musikk. Og for de mest modne 15-åringene har kanskje ikke Junior Eurovision og deres musikkpreferanser alltid gått hånd i hånd. Noen av de eldste deltakerne fikk muligens kjenne på dette da de var med i konkurransen. Så i dette tilfellet skal vi se på noen låter som kan ha vært voksne for Junior Eurovision, og om det ja, kan ha ødelagt sjansene deres.

NB! Selv om det i enkelte tilfeller i artikkelen nevnes at låter spiller på å være sexy, prøver ikke vi i Eurovision på norsk å seksualisere barn, og det er langt fra hensikten med artikkelen.

M+ – Gränslös kärlek (Sverige 2005)

Sverige hadde ikke en så veldig lystig start på Junior Eurovision. Etter to 15. plasser med ganske barnevennlige låter, ble stilen ganske mer moden i 2005 da M+ entret scenen i Hasselt med sin «Gränslös kärlek». Man skulle vel tenke at dette hvert fall ville trekke stemmer fra de litt eldre JESC-seerne, og det var lite å si på jentenes innlevelse i låten.

Problemet lå vel kanskje i at dette ble litt for voksent. Her skal ikke jeg komme og kommandere at barn må være kledd «ordentlig», men når man ser hvordan jentene har pyntet seg for anledningen, får vi vel litt vibber at det er det å være sexy som det spilles på. Noe som ikke nødvendigvis faller i god jord når det er en konkurranse hvor barn er målgruppen. Selve låtens litt rotete oppbygning hjalp vel ikke heller, og Sverige måtte reise hjem med nok en 15. plass der Norge og Danmark reddet dem fra 0 poeng.

Trust – Anders (Belgia 2007)

Etter et par år hvor Belgia virkelig hadde spilt på å lage låter hvor de yngre barna var den klare målgruppen, var det slutt på dette da gruppen Trust skulle innta scenen i Ahoy Rotterdam (hvor vi forresten skal til voksenutgaven neste år). Trust var en gruppe 15-åringer som bidro med en låt flere jevnaldrende kan kjenne seg igjen i, nemlig å ikke føle at foreldrene forstår seg på en, og den vonde følelsen når vonde ord veksles mellom forelder og tenåring. Alt i alt var det ikke dårlig, og gruppen leverte en enkel og fin framføring.

Selv om Anders for flere Junior Eurovision-fans er en undervurdert perle gikk det ikke helt slik på JESC-scenen. En ting er at Trusts sjanser ble drept av å framføre tidlig i showet, og sangen kanskje ikke var så minneverdig, men sangteksten ble vel nokså trist og alvorlig for de yngste seerne. Låten tar utgangspunkt i tenåringer som krangler med foreldrene sine, og teksten spør rett ut «Mamma, har jeg et hjerte? Vennligst se meg. Jeg er ikke laget av stein!» For seerne hjemme i Belgia ble nok dette en tekst de ble revet med i under den nasjonale finalen, men på JESC-scenen hvor flesteparten av seerne ikke skjønte budskapet, kan låten ha druknet blant de mer barnevennlige bidragene, og stemmene uteble for Belgia da kun Nederland valgte å gi 7 poeng.

Ioana Anuta – Ai puterea in mana ta (Romania 2009)

Etter Junior Eurovision i Kyiv i 2009 valgte Romania å takke for seg, og har siden ikke kommet tilbake til JESC, til tross for små rykter de siste årene. Det gikk nemlig ganske skeis for Ioana og hennes «Ai puterea in mana ta» da låten endte på en desidert sisteplass med bare noen små poeng fra enkelte land. Det var en stemningsfull og annerledes låt, så hva var det som gikk galt?

Problemet med dette bidraget er vel at dette kanskje ikke føles som en typisk låt vi assosierer med barnemusikk. Det er langt fra en vanlig juniorsang, og selv om det helt klart er positivt med varierte musikksjangre, også i JESC, fikk ikke akkurat Romania det helt til denne gangen. Det hele ble en mørk affære på scenen som de yngre seerne så ut til å ignorere. I tillegg druknet nok låten helt da den var på scenen rett etter Russland og Armenia, som begge entret topp 3. Trist er det når låten overhodet ikke var dårlig, og godt framført.

 

Martija Stanojkovic – Love Will Lead Our Way (Nord-Makedonia 2016)

Mens de tidligere eksemplene i artikkelen har dreiet seg om 15-åringer skal vi nå faktisk til barneskolealder når det er snakk om Nord-Makedonia 2016. Martija var ikke eldre enn 12 år da hun inntok scenen i Valletta, noe som er en ganske gjennomsnittlig alder for en Junior Eurovision-deltaker. Likevel klarte nå «Love Will Lead Our Way» å havne i kategorien blant låter som kan ha blitt drept av at det var for voksent.

Det er for så vidt ikke noe galt med låten, og i forkant av finalen var den blant favorittene til å vinne. Men ta nå en kjapp titt på musikkvideoen og følg med på hvordan det her spilles på å se sexy ut. Her er det jenter i korte topper, party-vibes for full guffe, og man kommer i god teen-stemning når man ser på videoen. Som sagt, ikke noe galt. Helt til det går opp for oss at det er 7. klassinger vi ser. Kan juryene ha følt at dette var en upassende innpakning for en låt hvor artisten ikke engang er innenfor tenåringsalder? Låten er jo som sagt en total fest-banger, men ikke umulig at juryene mistet overbevisningen da det var en såpass ung artist de fikk se. Sangen har nå forblitt en fan-favoritt for mange fans, men den hadde kanskje hatt litt bedre sjanser om vi hadde sett en 16-åring i voksen-Eurovision med låten istedenfor.

Hva tenker du? Kan for «voksne» låter ha større sjanse for å ikke lykkes i Junior Eurovision? Eventuelt i den norske MGP Junior også?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s