Eurovision 2020: Tinas topp 10!

Tina var så heldig at hun fant en ny all-time favoritt i fjorårets islandske bidrag. Kan 2020 toppe det?

Dessverre skal det nok altfor mye til for å klare å overgå Hatari med det første for min del, men jeg finner absolutt noe kvalitet helt i toppen hos meg i år også. Dette er, som jeg alltid pleier å nevne, min personlige topp ti, og ikke de jeg nødvendigvis tror ville havnet i topp ti. Selv om jeg iblant kan være mer eller mindre enig med hva resultatet blir, så vet vi jo ikke hva som ville skjedd med låtene i år. Uansett har jeg merket meg at i etterkant av avlysningen har låtene jeg har fått som mine favoritter kanskje endret seg noe i forhold til låtene jeg pleier å høre mest på i ESC-sammenheng. Jeg tror det er noe sentimentalt som gjør at jeg trekkes mot låter jeg føler er en del av årets theme. Det er rett og slett blitt mitt sound av ESC 2020 fordi de har surret i hodet mitt støtt og stadig. Her er mine ti favoritter av årgangen 2020 som det aldri skulle bli noe av…

10.
Hellas
Stefania
Superg!rl

Denne så jeg ikke komme. Ved første lytt gikk den rett forbi meg, og jeg følte det hele kom fra Disney Channel (no shade) og ikke var veldig memorable i det hele tatt. Men intet ante jeg at dette hooket snek seg inn i underbevisstheten min, og jeg nynnet på det i dager etterpå. Det ga meg maksimalt med Eurovision-stemning og jeg var ikke i tvil om at dette var en låt fra ESC-universet, men jeg var faktisk ikke klar over at den tilhørte årets greske representant før jeg hørte låta igjen en tid senere. Og det er noe med dette som er så fantastisk med Eurovision, for disse tonene er utspekulerte og hopper inn i hjernen din uten at du har helt kontroll, hvilket er nettopp det som gjør at folk stemmer og liker. Så kudos til Hellas i år, selv om det ikke er en stor favoritt hos meg, for hooket vil leve med meg som en klassiker i lang tid!

9.
Aserbajdsjan
Efendi
Cleopatra

Cleopatra er en låt med mye personlighet, og jeg syns den skiller seg ut i mengden uten å bli ansett som veldig sær. Det samme kan man si om artisten, som oser av selvtillit, hvilket forøvrig jeg føler at hele Aserbajdsjan gjør, og det viser seg! Resultatene i deres ESC-historie kan de skryte stort av, og de fortsetter å by på seg selv. Låta har vokst på meg siden første lytt, og jeg tror denne kunne vokst stort på folkestemmene fra en semifinale til en eventuell finale. Allikevel kjente jeg at jeg var spent på hvordan fremføringen av dette bidraget skulle bli, fordi jeg føler det kunne blitt topp eller flopp. Det får vi aldri vite.

8.
San Marino
Senhit
FREAKY!

Hvis jeg sa at Hellas sin snikende 10. plass hos meg ikke var noe jeg så komme, så vet jeg ikke helt hvordan jeg skal beskrive overraskelsen ved at jeg nå putter San Marino sitt bidrag på min 8. plass for 2020. Men her sitter jeg altså og er litt lei meg for at det året som San Marino skulle komme inn i min toppliste, så får de ikke vise seg frem og delta (selv om det skal sies at jeg faktisk likte låta Senhit deltok med sist også veldig godt). Ved første lytt tenkte og følte jeg det samme som jeg pleier å føle med San Marino; de er søte og prøver og det er da ikke så ille, men bare litt kaos og litt mye disco.
Ved andre lytt tenker jeg nogenlunde det samme. Men så, ETTER andre lytt, så skjer det noe. Jeg synger denne låta døgnet rundt. Og jeg gjør det FORTSATT! Igjen, det er ikke det at låta er så god at jeg putter den høyere opp en nummer 8, men man skal absolutt ikke undervurdere hvor fengende denne er! I en kommentar til vår presentasjon av San Marino her inne på Eurovisionsquad for en tid tilbake fikk jeg derimot høre noe som kanskje kan forklare dette litt. Det var assosiasjoner til en av mine (og mange andres) favorittgrupper fra barndommen, Spice Girls! Som musikknerd elsker jeg å finne ut av hva slags musikk man liker og hvorfor, og her ble jeg rett og slett veldig ivrig og har trua på at dette kanskje er noe av grunnen til at jeg ikke klarer å få denne ut av hodet. Og skulle noen påstå at jeg favoriserer ekstra fordi det er bruk av god gammel Jeremy Scott design i musikkvideoen, så fant jeg faktisk ut av dette etter at den hadde satt seg fast hos meg. Så det så!
Men fy faen så glad jeg er for å ha dere her i lista mi San Marino, for jeg elsker dere! Heia San Marino!

7
Serbia
Hurricane
Hasta La Vista

Igjen har jeg her et bidrag i lista mi som hoppet seg oppover uke for uke. I starten følte jeg nada her, men brått likte jeg refrenget veldig godt. Jeg vet ikke hva som har skjedd med meg under karantene og korona-tilstander, men hva som fenger meg er plutselig litt utenfor det vanlige for min del. Hvilket jeg syns er veldig gøy, men også nerdete interessant. Om denne lista endres helt i løpet av sommeren skulle ikke forundre meg, men per nå er Serbia klart innenfor i min topp ti. Også denne synger jeg på daglig, tross i at den er på serbisk. Men som en elsker av serbisk musikk så føler jeg nesten at noen av disser ordene ligger lett i min munn fra før av haha! Kanskje også språket spiller inn mye på hvorfor jeg digger dette så mye? Uansett er dette definitivt min jam å danse til i år!

6
Latvia
Samanta Tīna
Still Breathing

Samanta Tīna, jeg elsker deg! Jeg vette dette er et elsk/hat bidrag for mange fans, men herregud, denne dama er bare POWER! Og denne låta er sær nok og spesiell nok til at hun virkelig får vist frem stemmen sin som bare er sånn…BOOM! Så er også budskapet i låta, nok en gang, sterke kvinner. Det bryr jeg meg egentlig ikke så veldig mye om, jeg syns mennesker generelt ruler, men I will keep on going er for meg mye mer personlig rettet mot artisten som har prøvd så sinnsykt mange ganger å komme seg til ESC. Hun gir aldri opp og forbedrer seg stadig. Det er rett og slett heartbreaking at Samanta Tīna ikke kom seg til ESC i år heller, men I will never forget Still Breathing. Du MÅ komme tilbake!

5
Hviterussland
VAL
Da Vidna

Her finner jeg igjen et hook som bare SITTER, og som er blitt en del av dette theme-soundet til 2020 for meg personlig som jeg nevnte i innledningen. Låta hørte jeg første gang i Spotify, og jeg tror dette er en grunn til at jeg har dette gode forholdet til låta, for da jeg så opptredenen i den nasjonale finalen i Hviterussland fikk jeg litt vondt i magen. Det var en opptreden som jeg rett og slett unngikk deretter for å ikke la den ødelegge låta for min del. It was that bad. Det verste for meg der var koreografien. Jeg skulle så veldig gjerne ønske at det hadde blitt Eurovision 2020 og at de fikk gjort en skikkelig revamp på det showet. Denne låta kunne gjort seg så mye bedre i en helt annen stemning på scena. I mine øyne er denne låta mer mørk og mystisk i fremtredenen, ikke med store smil, dansing og blinkende farger. Dessverre har det seg sånn at det er nettopp sceneopptredenen de har valgt å vise frem som sin offisielle video. Så om du ikke forstår meg da du ser dette, så skjønner jeg det, og er mest sannsynlig helt enig i det du måtte tenke. Please gi det en ekstra sjanse på Spotify, for låta er verdt det!

4
Sverige
The Mamas
Move

Denne låta vokser på meg konstant. Og hvis jeg ikke hadde hatt nok låter fra ESC 2020 å synge på fra før av, her er enda en! Selv om jeg absolutt ikke følte at dette var en klar vinner i Sverige, og ikke av mine favoritter så har den vokst seg til å være en klar del av min topp ti liste, og en klar klassiker hos meg i fremtiden. I tillegg så er det jo noe med dette at svenskene er eksperter på sceneshow, koreografi og med sin generelle visuelt kreative prosess på scenen. Synger jeg denne låta, så har jeg også bevegelsene, enten fullt fysisk eller bare inne i hodet (I mean, ikke alltid det passer seg å danse på bussen og sånt). Det tyder på en sterk fremføring i ESC-sammenheng! Så enkelt, så fengende, så genialt! Og stemmene deres gidder jeg knapt nevne engang, for det kan ikke bli stort bedre.

3
Tyskland
Ben Dolic
Violent Thing

Okei, så Tyskland er tilbake. Det her er bare sånn.., kvalitet liksom! Rett og slett en god poplåt både innenfor og utenfor Eurovision-universet. Allikevel er den egen, og skiller seg ut blant mengden pop-låter vi typisk møter i ESC. Den har sitt eget sound og står så støtt i det uten å falle utenfor som sært eller som en wannabe. Samtidig har jeg hele veien vært spent på å få se dette live i ESC, for jeg klarer kanskje ikke se helt hvordan det skulle stått ut som spesielt nok med tanke på sceneshow. Samme som jeg nevnte hos Aserbajdsjan, dette er noe vi aldri får vite, så vi får nyte låta slik den er presentert.

2
Island
Daði og Gagnamagnið
Think About Things

Dette er derimot ingen overraskelse for noen. Island har riktignok falt ned fra min førsteplass i fjor til andreplassen i år, men siden jeg bryr meg om selve låtene i denne lista (altså, favoriserer ikke land bare fordi), så er det ganske sterkt av Island å være helt i toppen hos meg to år på rad! Men her er det ikke bare jeg som elsker, det er det meste av folket ellers også som er med meg på denne her. Og jeg tror det kunne blitt Islands beste plassering noensinne. Det er derfor trist at det ikke blir noe av dette bidraget i konkurranse-sammenheng, selv om de absolutt har fått oppmerksomhet og skryt i massevis allerede. Dette er så gjennomført, så unikt og eget. Det er sjarmerende, kult og enkelt. Island har alt her. Jeg bøyer meg i støvet for det islandske folket som stemmer frem det beste, og håper de fortsetter å gjøre det. Dette er en STERK andreplass hos meg! JEG VIL TIL ISLAND SNART!

1
Litauen
The Roop
On Fire

Den gjeve førsteplassen går til et land jeg aldri har gitt denne plassen til før. Det er vanskelig å si hva som skjedde, men Litauen kom med sine delfinaler i år og var faktisk noe av det beste jeg har sett av nasjonale finaler noensinne! FOR EN KVALITET! Svenskene bør passe ryggen sin faktisk! Jeg så The Roop sin fremføring første gang i den tredje delfinalen i Litauen, og jeg sendte umiddelbart en melding til mamma og sa jeg har funnet årets vinner av Eurovision!
Så sikker var jeg allerede da. Før den var kvalifisert til semifinalen, før den var kvalifisert til finalen, før den vant i Litauen og før den ble en storfavoritt på bettinglister og blant fans. Det så faktisk ut til at den tidlige spådommen min kunne blitt sann.
Her smerter det virkelig at ESC ble avlyst, for jeg elsker dette bidraget. ELSKER! Sånn får tårer i øynene-opplegg. Dette er alt jeg elsker med Eurovision, pluss ekstra kvalitet og profesjonalitet. Litauen har aldri vunnet ESC, og ikke hatt den mest imponerende historien der heller. Nå er jeg så innmari sikker på at de kunne vunnet alt. Faen ta korona!

Forfatter: Tina Bekkholt

Tina, 29 år, opprettet Eurovision på norsk (nå kjent som Eurovisionsquad) i 2016. Hun har fulgt nøye med på Eurovision Song Contest siden 2000, og blogget lenge om emnet, før hun begynte å skrive for daværende escwebs.net høsten 2012. Hun har siden 2013 reist rundt for å overvære Eurovision live, og har også fått med seg noen nasjonale finaler i Norge og Sverige. Tina sin musikkinteresse har vart hele livet, og hun har gått i musikkbarnehage, på musikkskole, musikklinja på videregående og senest tatt en bachelorgrad i Music Management.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s