Hvorfor må Hviterussland egentlig holde seg hjemme?

I går kom nyheten om at Hviterussland ikke får delta i årets eurovision song contest. Men hva er egentlig så fælt at de nå ikke får være med?

Tidlig i mars offentliggjorde den hviterussiske kringkasteren BTRC at de ville sende gruppa Galasy Zmesta til Rotterdam i år. Gruppa er ganske så omdiskutert i hjemlandet, da de i hovedsak er kjent for å fremføre satiriske låter om ledere i den hviterussiske opinionen. De er heller ikke fremmed for transfobi og kvinnehat i sine tekster. Tanken var at de skulle delta med låta «Ya Nauchu Tabya» som betyr noe sånt som: jeg skal lære deg.

Klagestormen ble stor og den europeiske kringkastingsunionen (EBU) besluttet at Hviterussland ikke fikk delta med denne låta. Dette er fordi den virket politisk rettet, som strider mot EBU sine regler. De fikk likevel muligheten til å velge en ny låt som de kunne delta med.

Hviterussland valgte derfor å benytte seg av samme omdiskuterte gruppe, men med en ny låt. Den heter «Pesnyu Pro Zaytsa» som betyr: sang om en kanin. Ettersom kanin er et slang-uttrykk som brukes i homofobisk sammenheng mot homofile menn i landet, konkluderte EBU igjen med at låta brøt med retningslinjene. Derfor er Hviterussland nå diskvalifisert fra å delta i årets eurovision song contest.

 

Dette er riktignok ikke første gangen land blir bedt om å holde seg hjemme. I 2016 fikk Romania beskjed om at deres bidrag ikke fikk delta, på grunn av deres gjeld til EBU. 7 år tidligere måtte Georgia frastå fra deltakelse under ESC-finalene i Moskva, på grunn av låta «We Don’t Wanna Put In» . Fjerner man mellomrommet mellom de to siste ordene i tittelen, så ikke er så vanskelig å tenke seg fram hvorfor det skjedde.

Dette betyr at vi nå har 39 land som skal delta i Rotterdam i mai.

Forfatter: Hanne Rams

Lever innflytter-livet i Oslo. SoMe-ansvarlig for Eurovision Squad, som hun ble en del av i 2016. Fikk øynene opp for ESC i 2003 og har blogget om dette tidligere. Er ellers over middels glad i te i alle kopper, musikk i alle former, farger i alle nyanser og verden i alle dets hjørner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s