Polen vinner Junior Eurovision 2019

8ec54525-56d0-4fe5-a17c-50422b076c52

Etter en spennende ettermiddag ble det Polen som sto igjen som Junior Eurovision-vinner for andre året på rad. Viki Gabor kom helt til topps med sin «Superhero». Hun var nr. 2 hos juryene, men vant overlegent hos seerne. Nå har allerede TVP sagt at de er villige til å arrangere igjen om de skulle vinne, så da er det ikke umulig at det blir nok en polsk Junior Eurovision-finale neste år. Men som Eurovision Squads JESC-ekspert og så utrolig glad i å analysere og leke med resultater og statistikk vil jeg se enda nærmere på kveldens resultat, land for land.

 1. Malta – Eliana Gomez Blanco – We Are More

Etter flere år med suksess gikk det ikke helt veien for Malta i år. Eliana klarte så vidt å få med seg noen jurypoeng, samtidig som folket ikke var overbevist heller, og dermed ble det sisteplass på Malta i år. Kanskje fordi det var et såpass sterkt år, og låten ikke skilte seg ut godt nok? Eller om det å ha tekst på maltesisk ikke akkurat er en fordel. Begge låtene Malta har sendt til voksenutgaven som var utelukkende på maltesisk kom sist.

 1. Wales – Erin Mai – Calon yn Curo

Wales kan nå hvert fall trøste seg med at det ikke ble sisteplass to år på rad, men likevel har ikke landet hatt noen kanonstart på sitt Junior Eurovision-eventyr. Jeg følte hvert fall de klarte å lage en god framføring, selv om «Calon yn Curo» antakelig trengte mye arbeid for å bli en låt som virkelig hadde potensiale. Men Wales er nå fortsatt i sin spede start som eget land i Eurovision-arrangementer, så hvem vet hva vi kan forvente i årene fremover?

 1. Albania – Isea Cili – Mikja ime fëmijëri

Isea rørte mange Junior Eurovision-fans med sin låt om barndom, men budskapet gikk ikke akkurat helt ut til de som så på. Problemet er vel at låter som dette kan slite med å få seerne helt med på hva som skjer. Vi får jo et inntrykk av grafikken på scenen om at det handler om barndom, og at låten er trist, men det er ikke så mye mer enn det. Og selv om vi Eurovision-fans kan elske låter som er 100 % på morsmålet, er det nå dessverre slik at seere som ikke kan albansk, vil ikke forstå Iseas triste låt, noe som dessverre er leit.

 1. Portugal – Joana Almeida – Vem comigo

Kjære, Portugal. Jeg bare spør. Om dere skal fortsette å være med i Junior Eurovision, vær så snill å faktisk prøve å ta det seriøst. Nå unngikk Portugal heldigvis sisteplassen grunnet seerstemmene, men «Vem comigo» føles ikke ut som noe skikkelig forsøk på å faktisk prøve å vinne. Joana er jo søt, og låten har et bra budskap, men det er det. Vi blir bare sittende der med en litt svak låt om miljøet, som vi har hatt flere av i år, og teksten i bakgrunnen, og det er ikke akkurat overveldende.

 1. Ukraina – Sophia Ivanko – The Spirit of Music

Det er lite tvil om at Sophia er en talentfull jente, men dette ble kanskje litt vel spesielt for Junior Eurovision. Hun får til disse ugle-lydene, og jeg følte hun framførte bra, men det stopper der. Det er en særegen låt med sitt eget preg, men dette hjelper ikke nødvendigvis alltid i JESC.

 

 1. Georgia – Giorgi Rostiashvili – We Need Love

Georgia endte nå dessverre med sitt dårligste resultat i Junior Eurovision så langt. Til tross for en sjarmerende framføring av unggutten Giorgi, var det ikke nok til å få publikummet til å stemme. Låten har kanskje litt samme problem som Ukraina, det er en annerledes type låt enn det som er typisk for Junior Eurovision, samtidig som det ikke nødvendigvis er noe som fester seg helt. Det er søtt, men that’s it.

 1. Russland – Tatyana & Denberel – A Time for Us

Også Russland reiser hjem fra Junior Eurovision 2019 med sitt dårligste resultat i konkurransen til dags dato. Til tross for stor support i hjemlandet ble det ikke noe stort resultat å skryte av for duoen. Det problemet jeg ser er at Russland antakelig ble glemt av seerne. De framførte tidlig, most inne blant flere favoritter, og når låten ikke er blant de sterkeste, uteblir store deler av stemmene. Russland har nå for andre året på rad fått sitt dårligste resultat, så vi håper å se vår store nabo i øst reise seg igjen.

 1. Irland – Anna Kearney – Banshee

Hva var det som gikk galt for Irland denne gangen da? Låten er jo fin, Anna klarte framføringen fantastisk, og hun hadde flere fans som heiet på henne. Nå er ikke 12. plass det aller dårligste da, men jeg er sikker på at flere ble skuffet da Irland ble tippet av mange til å komme høyt. Jeg føler at hvert fall juryen burde sett «Banshee», det er en etnisk låt, og det er vakkert, men kanskje ikke helt forstått av seerne? Uansett ser det ut som Irland virkelig er ute etter å gjøre det bra i JESC, noe som lover godt for Irlands fremtidige bidrag.

 1. Hviterussland – Liza Misnikova – Pepelny

Jeg følte vel at Hviterussland sendte en midt på treet-låt, et inntrykk jeg har hatt helt siden jeg hørte den. Og med 11. plassen var det akkurat slik det gikk. Ikke dårlig, men samtidig ikke sensasjonelt bra. Liza klarte nå framføringen greit nok, og det er vel ikke stort mye annet å si om Hviterusslands resultat. Og forresten, en liten fun fact: Så langt har Hviterussland endt utenfor topp ti hvert år Frankrike har deltatt. Så hvis Frankrike fortsetter å være med i JESC, lover det statistisk sett ikke akkurat godt for det øst-europeiske landet.

 1. Serbia – Darija Vracevic – Podigni glas

Flere fans hadde høye forhåpninger om Serbia, så 10. plass var vel ikke helt det alle hadde sett for seg. Men det er nå uansett en topp ti-plassering, og Darija var en av mange som hadde med seg miljørelaterte låter til årets konkurranse. Syns hun kan være stolt av det som var en god framføring av en låt med et sterkt budskap, og det ser ut til at hun har en lys framtid foran seg.

 1. Armenia – Karina Ignatyan – Colours of Your Dream

Her har jeg virkelig noen spørsmål, for 9. plass for fantastiske Karina følte jeg var altfor undervurdert. Det er ingenting i veien med låten. Den er etnisk, den er fengende, og hun klarte framføringen fantastisk. Jeg vet ikke hva mer som er å si, annet enn at jeg følte Armenia fortjente mye mer. Hvert fall fra seerne som hadde henne utenfor topp ti.

 1. Australia – Jordan Anthony – We Will Rise

Angående Australia følte jeg at jeg traff rett blink når jeg så for meg resultatet. Godt likt hos juryene, men ikke nødvendigvis så mye hos seerne. Ingenting å si på låten. Jordan synger bra, sangen er fin, og det føltes godt gjennomført ut. Dette ble for Australia en gjentakelse av deres dårligste resultat fra 2015, men fortsatt ser det ut som landet down under vet hva som funker på flere måter i Junior Eurovision. De har fortsatt til gode å havne utenfor topp ti, og alle av Australias fem bidrag så langt har virket som velkomponerte bidrag.

 1. Italia – Marta Viola – La voce della terra

Italia ble for meg, og mange andre fans, årets positive overraskelse. Hun har ikke hatt noen enorm fanskare, låten har ikke vært mye omtalt på JESC-forumene, men lille Marta klarte likevel å komme seg helt opp til en sjuendeplass. Hun sang bra, og klarte tydelig å sjarmere med en låt som nok en gang var blant de mange miljøsangene i år.

 1. Nord-Makedonia – Mila Moskov – Fire

Nord-Makedonia kan se på 2019 som et Eurovision-år som for dem har vært helt utenom det vanlige. Først sjuendeplass i voksenutgaven, og så en sjetteplass i junior må føles stort ut for et land som nesten aldri har gjort det stort i konkurransen. Mila sang «The music is my passion», og det var en lidenskapelig framføring med mye følelser vi fikk se. Låten var sterk og godt komponert, og jeg vil klart si at det ble en fullt fortjent sjetteplass. Spennende å se om det eks-jugoslaviske landet fortsetter med gode resultater i årene fremover.

 1. Frankrike – Carla – Bim Bam Toi

Noen ble sikkert litt skuffet over Frankrikes plassering da flere tippet at de kunne vinne, men 5. plass er likevel langt ifra dårlig. Carla leverte en morsom og god framføring av låten sin om håpløs tenåringskjærlighet, og klarte seg godt til tross for tidlig startnummer. Frankrike vet uten tvil hva de driver med i JESC, og det blir gøy å se hva de kommer til å gi oss videre.

 1. Nederland – Matheu – Dans met jou

Det kunne blitt aller første gangen at et land vant både voksenutgaven og juniorutgaven samme år, men nederlandske Matheu måtte til slutt ta til takke med fjerdeplass. Matheu pøste på med masse sjarm, låten var fengende, og absolutt alt i framføringen satt. Kunne sikkert endt enda litt høyere, men alt i alt var det nok et velfortjent resultat for Nederland.

 1. Spania – Melani Garcia – Marte

Spania hadde ikke vært å se på Junior-scenen siden 2006, men de hadde langt ifra glemt av hva som skulle til for å gjøre det bra. Melani tok en sterk tredjeplass, og ga Spania et lys i det som har vært en mørk tunnel i voksenutgaven med svake resultater de siste årene. Det er en jente som kan synge, framføringen var bra og låten grep nok mange med sitt sterke miljøbudskap. Spent på å se hva Spania vil gi oss framover i Junior Eurovision.

 1. Kasakhstan – Yerzhan Maksim – Armanynnan qalma

Vær så snill, EBU. Inviter Kasakhstan til voksenutgaven nå. Det er ingen grunn lenger til å ikke gjøre det. Dette er et land som vil ta konkurransen seriøst og gi oss det de har av kvalitet. Yerzhan leverte en fantastisk vokalprestasjon, låten var fin, og sånn sett ikke vanskelig at juryene følte for at dette var kveldens beste bidrag. Om guttens vokal overlever stemmeskiftet er dette en som kan ha mye å se fram til i årene som kommer, for er det en ting han kan så er det å synge.

 1. Polen – Viki Gabor – Superhero

Det ble som mange forventet. Polsk seier i årets Junior Eurovision. Viki fikk klart god support av å være vertsnasjonens deltaker, låten har for mange vært en fan-favoritt, og med overlegen seier hos publikumsstemmene var det kort vei til at Polen kunne løfte trofeet for andre året på rad. Nå spørs det litt hvor mange som føler dette var helt rettferdig. Ja, Polen hadde nok gjort det bra uansett, men å vinne online-avstemningen med en så enorm margin kan nok få flere til å spørre seg om det er en helt rettferdig måte å avgjøre resultatet på når man kan stemme på sitt eget land (Har forresten skrevet litt angående det her). Men gratulerer uansett til Polen og vi gleder oss til 2020!

(Jeg ser nå at dette innlegget ble helt enormt langt, og jeg klarer ikke se hvordan jeg fikk til å finne noe å si for alle nitten bidragene. Hahaha, sånn går det når man er altfor glad i å analysere resultater som jeg skrev i første avsnitt).

Hva syns du om årets resultat? Fortjente Polen seieren?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s