Jesper ser tilbake på årets nasjonale finaler

hero-1024x538

Det som har virket ganske utenkelig for mange av oss har faktisk skjedd. Eurovision Song Contest har blitt avlyst for i år grunnet utbruddet av Koronaviruset. Fans over hele verden har reagert med å bli lei seg og frustrerte, men dessverre må vi for i år bare ha forståelse for EBU sin beslutning, og regne med at konkurransen kommer godt på beina igjen i 2021. For at ikke bare 2020-sesongen skal assosieres med dritt og vonde følelser, har jeg hatt lyst til å se tilbake på det som har vært bra med Eurovision 2020. For selv om vi ikke får selve Eurovision i Rotterdam i mai, har flere land over hele Europa hatt sine nasjonale finaler. Her har det vært både gull og gråstein, og jeg tenkte å se tilbake på de låtene som jeg kommer til å huske godt fra denne sesongen. I denne artikkelen tenkte jeg å ta utgangspunkt i låter som ikke vant sine respektive finaler, og gå tilbake til de låtene som faktisk skulle til Rotterdam på et annet tidspunkt.

Uudo Sepp – I’m Sorry. I Messed Up (Estland)

Vanligvis prøver ikke jeg å være den typen som begynner å grine av Eurovision-låter, eller musikk i utgangspunktet. Men når det kommer til akkurat denne låten fra Estland, må jeg innrømme at jeg har felt noen tårer når jeg har hørt på den. Alt med denne låten er så sterkt. Uudo sin stemme kler denne triste låten perfekt, og sammen med den mørke musikken, skapes akkurat den stemningen som skal til under en låt om et forhold som ikke gikk som det skulle. Det hele blir forsterket med en musikkvideo der det virkelig ikke spares på noe av triste følelser. Spesielt i det siste refrenget hvor jenta er på vei ut av leiligheten. En trist og gripende låt fra Uudo Sepp, som jeg håper å se tilbake i Eesti Laul senere.

Magnus Bokn – Over the Sea (Norge)

Fra triste låter i Estland til gladmusikk i Norge. Magnus Bokn sto for årets gladlåt i norsk MGP, og akkurat den låten som passer til å skape herlig stemning. Da vi i Eurovision Squad anmeldte låten i forkant av Vestlandets delfinale var jeg litt mer beskjeden, men Over the Sea ble vel det bidraget som vokste mest på vei i veien mot finalen. Jeg elsket hvordan de hadde inkludert så mye av norsk kultur i låten, både når det kom til felespill, dansingen på scenen, og temaet om å reise over havet. Under finalen i Trondheim sang jeg høyt med på låten, og jeg kjente på den perfekte godstemningen mens Magnus sto på scenen. Vil gjerne sa han igjen i MGP senere med en liknende sang.

Hanna Ferm – Brave (Sverige)

Jeg syntes det var vanskelig å plukke ut bare en låt fra Melodifestivalen, da jeg hadde flere bidrag fra Sverige som jeg ønsket å nevne. Men Hanna Ferm sin låt er vel den jeg har hatt mest på repeat i ettertid. Det var bare noe med Hanna sin låt og framføring som virkelig tok meg. Mange har sagt at det minte dem om Jessica Mauboy fra Australia i 2018, en låt jeg elsket stort, og kanskje det var derfor jeg falt for Brave. Låten ga en skikkelig positiv følelse, og jeg elsket hvordan Hanna bare var seg selv på scenen, og leverte framføringen fullt ut. Det var helt klart ingenting å klage på, og jeg håper Hanna får delta i Eurovision senere.

Miks Dukurs – I’m Falling for You (Latvia)

Det enkle er ofte det beste. Og i Latvia var dette definitivt tilfellet med Miks Dukurs sin «I’m Falling for You». Denne enkle perlen brukte jeg litt tid på å helt komme inn i, men til slutt klarte jeg ikke ignorere hvordan Miks sin fantastiske stemme ga låten akkurat det den trengte. En sang som er helt perfekt å høre på hvis man bare vil ha litt enkel musikk, ta en liten pause fra alt styret, og leve seg inn i Salvadors utsagn «Music is feelings, not fireworks». Nesten en litt sånn type låt man spiller hvis man har en gitar, og bare skal løfte opp stemningen med litt god musikk.

Jerry Heil – Vegan (Ukraina)

Ok, her kom vel det som var årets guilty pleasure blant årets nasjonale finaler. De siste par årene har jeg blitt veldig glad i vegansk mat, og har kokkelert både kikertburgere, linsesupper og wok med risnudler. Kanskje det var derfor jeg endte opp med å like Jerry i Ukraina så utrolig godt? Noen syntes vel det ble en litt vel flåsete framføring, og jeg fikk litt sånn vibes av at dette var en låt jeg kunne hørt på et barne-tv-program om gårdsdyr. Men jeg klarte ikke la være å elske dette, da låter som tar utgangspunkt i diett og kosthold ikke akkurat er noe vi ser ofte i Eurovision. Litt teit og spesielt, men samtidig ganske så artig.

 

Noen låter dere husker godt fra årets nasjonale finaler? Del gjerne med oss her i Eurovision Squad, og følg med for flere nyheter om hva som vil skje med Eurovision etter hvert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s