I kveld: Finale i Danmark, Estland, Italia og Portugal!

Om ikke dette er super-lørdag, så veit ikke jeg. 4 eurovision-bidrag skal velges, woop woop! I tillegg til disse 4 finalene så skal også Sverige holde sitt tradisjonelle andresjanse-show i kveld. Alt du trenger å vite om alle showene, finner du lenger ned i dette innlegget.

Den danske finalen i Melodi Grand Prix er den første vi skal høre mer om. 8 bidrag har blitt valgt ut til kveldens finale. Avstemningen vil foregå i to runder. Først skal de 8 deltakerne bli til 3 superfinalister. Det er en av disse 3 som vinner til slutt. 

Her er de danske deltakerne:
01. Chief 1 & Thomas Buttenschøn – Højt Over Skyerne
02. Nanna Olivia – Hvileløse Hjerter
03. The Cosmic Twins – Silver Bullet
04. Claudia Campagnol – Abracadabra
05. Mike Tramp – Everything Is Alright
06. Fyr & Flamme – Øve Os På Hindanden
07. Emma Nicoline – Står Lige Her
08. Jean Michel – Beautiful

Vil du vite mer om deltakerne i den danske MGP-finalen kan du gjøre >her< 

Finalen starter klokken 20:00 norsk tid og sendes direkte fra DR Studio 5 i København. Den ledes av ingen ringere enn Tina Müller og Martin Brygmann. Du kan se hele showet på DR1, eller her: dr.dk/drtv/kanal/20875

Etter 2 semifinaler i årets Eesti Laul har Estland nå valgt ut sine 12 finalister.

Blant disse finner vi fjorårets vinner, Uku Suviste, som ikke fikk reist til Rotterdam pga. kanselleringen av ESC-finalen. Vi finner også tidligere eurovision-deltaker for Estland, Koit Toome, som har representert landet 2 ganger tidligere. Det var med «Mere Lapsed» i 1998 og med «Verona» i 2017 (sistnevnte sammen med Laura Põldvere, som prøvde lykken i Finland tidligere i år. Hun måtte se seg slått av gruppa Blind Channel). Ivo Linna har også representert Estland i eurovision tidligere. Dette var i Oslo i 1996 sammen med Maarja-Liis Ilus, hvor de tok en respektabel 5. plass. Flere som har deltatt i eurovision før er Jüri Pootsmann, som deltok for Estland i 2016 med låta «Play«. Han tok en sisteplass i første semifinalen det året til tross for fiffige korttriks. Om du trodde det var mange kjente estiske navn i finalen, skulle du bare visst hvor mange av kveldens artister som «bare» har vært med i Eesti Laul tidligere, men jeg stopper historietimen her.

Dette er kveldens deltakere:
01. Egert Milder – Free Again
02. Suured Tüdrukud – Heaven’s Not That Far Tonight
03. Hans Nayna – One By One
04. Ivo Linna, Robert Linna & Supernova – Ma Olen Siin
05. Karl Killing – Kiss Me
06. Uku Suviste – The Lucky One
07. Sissi – Time
08. Jüri Pootsmann – Magus Melanhoolia
09. Redel – Tartu
10. Koit Toome – We Could Have Been Beautiful
11. Andrei Zevakin & Pluuto – Wingman
12. Kadi Voorand – Energy

Showet vil på lik linje med semifinalene sendes direkte fra Saku Suurhall. Det er samme arena om eurovision 2002 ble avholdt. Programledere for kvelden er Grete Kuld og Tõnis Niinemets. Sistnevnte var også programleder for Eesti Laul-finalen i fjor. Finalen starter 18:30 norsk tid og kan ses her: etv.err.ee.

Italia har som vanlig avholdt sin årlige musikkfestival Sanremo hele uka. Det er som kjent den som vinner denne festivalen som får tilbud om å representere landet i eurovison song contest. Om de takker ja eller ikke, gjenstår å se. Det hører til sjeldenhetene at de takker nei til muligheten, men er alltid en liten x-factor etter at resultatene har kommet. 26 låter konkurrerer om å vinne Sanremo i år. Overraskende nok er ikke fjorårets vinner, Diodato, blant finalistene. I de fleste nasjonale finalene i år har nemlig vinneren fra 2020 blitt invitert til å delta i 2021-versjonen av konkurransen. 

Blant årets deltakere finner vi Arisa, som vant Sanremo i 2014. Francesca Michielin tok andreplassen i Sanremo to år seinere, og fikk representere Italia i Eurovision med låta «No Degree Of Seperation«, hvor hun tok en 16. plass i finalen. Blant kveldens håpefulle finner vi også Ermal Meta, som vant Sanremo i 2018 sammen med Fabrizio Moro. Duoen fikk reise til eurovision-finalen i Lisboa samme år, hvor de med låta «Non Mi Avete Fatto Niente» tok en ganske imponerende 5. plass. 

Disse konkurrer i kveld: 
01. Ghemon – Momento Perfetto
02. Gaia – Cuore Amaro
03. Irama – La Genesi Del Tuo Colore
04. Gio Evan – Arnica
05. Ermal Meta – Un Millione Di Cose Da Dirti
06. Fulminacci – Santa Marinella 
07. Francesco Renga – Quando Trovo Te
08. Extraliscio feat. Davide Toffolo – Bianca Luce Nera 
09. Colapesce & Dimartino – Musica Ieggerissima
10. Malika Ayane – Ti Piaci Così
11. Francesca Michielin & Fedez – Chiamami Per Nome
12. Willie Peyote – Mai Dire Mair (La Locura)
13. Orietta Berti – Quando Ti Sei Innamorato
14. Arisa – Potevi Fare Di Più
15. Bugo – E Invece Si
16. Måneskin – Zitti E Buoni
17. Madame – Voce 
18. La Rappresentante di Lista – Amare
19. Annalisa – Dieci
20. Coma_Cose – Fiamme Negli Occhi
21. Lo Stati Sociale – Combat Pop
22. Random – Torno A Te
23. Max Gazzè & Trifluoperazina Monstery Band – Il Farmacicsta
24. Noemi – Glicine 
25. Fasma – Parlami
26. Aiello – Ora

Finalen ledes av Amadeus og Fiorello og sendes som vanlig direkte fra Teatro Ariston i Sanremo, Italia. Den starter klokken 20:45 norsk tid og kan ses her: raiplay.it/dirette/rai1

Portugal har på lik linje med Estland også avholdt 2 semifinaler i forkant av kveldens Festival da Cançao finale. Der har 20 semifinalister blitt til 10 finalister – som i kveld skal konkurrere om å få representere hjemlandet i Rotterdam i mai. Til forskjell fra deltakerne i Estland og Italia, så har ikke noen av disse deltakerne vunnet den nasjonale i hjemlandet før.

Noen har riktignok prøvd lykken tidligere. Pedro Gonçalves deltok i 2017, men ærlig talt – hvem kunne ta fra Salvador Sobral seieren det året? Ariana kunne man se i fjorårets utgave av Festival Da Cançao, da som kordame for Kady, som tok en 5. plass. Heller ikke i Portugal har fjorårets vinner blitt invitert til å delta igjen, slik vi har sett i mange andre nasjonale finaler i år.

De portugisiske finalistene:
01. Karetus & Romeu Bairos – Saudade
02. Joana Alegre – Joana Do Mar
03. Fábia Maia – Dia Lindo
04. Valéria – Na Mais Profunda Saudade
05. Carolina Deslandes – Por Um Triz
06. NEEV – Dancing In The Stars
07. Pedro Gonçalves – Não Vou Ficar
08. Sara Afonso – Contramão
09. EU.CLIDES – VOLDE-FACE
10. The Black Mamba – Love Is On My Side

Finalen ledes av Filomena Cautela og Vasco Palmeirim. Den sendes fra RTP sitt studio i Lisboa og starter klokken 22:00 norsk tid og kan ses her: rtp.pt/play/direto/rtp1

Sist men ikke minst så skal line-up’en til den svenske finalen i Melodifestivalen bli komplett i kveld. Tradisjonen tro så får låtene som tok en 3. og 4. plass i sine delfinaler en ny sjanse til å nå finalen med et såkalt andresjanse-show. Det som skiller seg fra delfinalene og finalen er at alle kveldens 8 bidrag konkurrerer mot hverandre i dueller. De som vinner sin duell – vinner også en plass i finalen. 4 bidrag går med andre ord videre!

Flere av kveldens deltakere har prøvd seg i Melodifestivalen tidligere. Alvaro Estrella debuterte i eurovision-sammenheng som en av Eric Saades dansere under finalen i Düsseldorf for 10 år siden. Etter dette har han prøvd seg i Melodifestivalen 2 ganger. Først i 2014, så i fjor, sammen med Mendez. I 2020 prøvde også Paul Rey seg i Melodifestivalen. Han tok en nokså imponerende 6. plass i finalen den gang. Når det kommer til deltakeren Eva Rydberg har hun til tross for hennes voksne alder kun vært med i Mello bare en gang tidligere. Det var i 1977, med låta «Charlie Chaplin«.

Dette er duellene:

Duell I:
Alvaro Estrella – Baila Baila
VS.
Lillasyster – Pretender

Duell II:
Frida Green – The Silence
VS.
Paul Rey – The Missing Piece

Duell III:
Eva Rydberg & Ewa Roos – Rena Rama Ding Dong
VS.
Clara Klingenström – Behöver Inte Dig Idag

Duell IV:
Klara Hammarström – Beat Of Broken Hearts
VS.
Efraim Leo – Best Of Me

Selv om det hører til sjeldenhetene, så har det faktisk skjedd at låter fra andresjansen har vunnet hele melodifestivalen. Dette skjedde senest i 2013, da Robin Stjernberg tok seg til mello-finalen og fikk representere Sverige på hjemmebane i eurovision samme år.

Andra chancen kan du se på SVT1 fra klokka 20:00 norsk tid, eller her: svtplay.se/melodifestivalen-2021. Showet ledes av Shirley Clamp og Christer Björkman og sendes direkte fra Annexet i Stockholm.

Forfatter: Hanne Rams

Lever innflytter-livet i Oslo. SoMe-ansvarlig for Eurovision Squad, som hun ble en del av i 2016. Fikk øynene opp for ESC i 2003 og har blogget om dette tidligere. Er ellers over middels glad i te i alle kopper, musikk i alle former, farger i alle nyanser og verden i alle dets hjørner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s